Articles and news

Avinurmes hakatakse tootma valgusteid

Avinurme on ennekõike tuntud puutünnide ja laastukorvide poolest. Sageli tuleb aga inimestele üllatusena teadmine, et Avinurmes valmistatakse ka nt laastudest kapiuksi või lambikupleid.


2010. aastal avatud Avinurme Puiduaita sisekujunduses on püütud just puidu ja eriti laastu erinevaid kasutusvõimalusi esile tuua. Aida juhataja Eveli Toominga sõnul oli see maja projekteerides ja sisustades kindlaks eesmärgiks. „Ühtviisi on see hariv külastajatele, kuid samas ka uudne ning mis seal salata ka väga efektne,“ märgib ta.

Aita sisustades oli üheks murettekitavamaks küsimuseks vajadus interjööri sobivate valgustite järele. Vajadusest areneski idee ühendada kohalike puutöömeistrite laastumaterjali töötlemise oskus disainerite uudse nägemusega ning toota valgustid kohapeal. Toominga sõnul on puiduaida valgustid saanud külastajatelt äärmiselt positiivse tagasiside ning harvad ei ole juhtumid, kus lamp tahetakse sõna otseses mõttes laest kaasa viia.

Selline tagasiside ajendaski puiduaida meeskonda, kuhu lisaks Toomingale kuuluvad ka disainerid Ene Andruškevitšus ja Janar Raudvere, looma täiesti uut ja unikaalset puidust valgustite sarja. Oma ideede viimistlemiseks osaletakse „Loov Eesti“ kureeritavas koolitusprogrammis "PESA", mille lõppedes peaks meeskond olema valmis uue tootesarjaga Eesti turule tulema.

Esimesed Eesti rahvakultuurist inspiratsiooni saanud valgustite näidised on meeskonnal juba ka ette näidata. Nii pärineb nt valgusti „Sari“ idee viljatuulamissõelast, milliseid toodeti Avinurmes juba 18. sajandil. Valgusti „Pärg“ kujutab aga lahtistel juustel kantavat võrukujulist peaehet. Toominga sõnul on kas juba valminud või kohe valmimas veelgi erinevaid mudeleid, kus puidu mängulisust ning valgusega koosmängu püütakse maksimaalselt ära kasutada. „Ise peame oma trumbiks ka paindlikkust. Kuna valgusteid toodetakse kohapeal, siis lõpliku viimistluse osas on võimalik arvestada ka kliendi soovidega ning tulemuseks on tõeliselt unikaalne toode,“ lisab Tooming.

Valminud valgustite näidistega saab tutvuda Avinurme Puiduaidas või kodulehel ja Avinurme Puiduait FB leheküljelt.

Submitted: 01.02.2013

You may also be interested in the following articles

click to see all