Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Vaibaga või vaibata!?

Tekstiilidisainer Annike Laigo teab, et tekstiilid – vaibad, kardinad, padjad – täiendavad interjööri väga tundlikult, nii oma värvi, mustri kui ka tekstuuriga. Õigesti valitud vaip ilmestab ruumi ning seob kodu kujunduse kauniks tervikuks.
Disaineri kodus, Kalamaja kõrgete lagedega katusekorteris toovad erinevad mustrilised vaibad valgete seinte ning puitpõrandate kõrvale värvi ja soojust ning aitavad avatud eluruumi tsoneerida. Annikese kodus on nii disaineri enda loodud kauneid tekstiile kui ka hea silmaga valitud vaipu Gun Rugsi ja Ikea valikust.
Mil määral vaibad kodu üldilme ja mugavuse loomisest osa võtavad, saame aru, kui eemaldame põrandatelt vaibad – otsekohe tunduvad toad tühjad, kõledad ning ebamugavad.


Kõrge kaldseina alla sätitud söögitoatsooni aitavad määratleda kaks mustrilist kilim- vaipa. Vaipade erinevad, kuid lihtsad mustrid ei konkureeri üksteisega, vaid moodustavad koos kena komplekti. Heledate seinte ning põrandatega ruumiosa on tänu vaipadele hubane ja rõõmsavärviline. Siledapinnalised kilim-vaibad Palermo ja Catania kuuluvad firma Gun Rugs kollekt- siooni (salong Dectona). Kummuti kohal seinal ripub Marju Tammiku akvarelli- ja tušijoonistus «A girl and pink petals».


Tühjal põrandal pole mööbliesemetel justkui õiget kohta, mõnusa koduse istumise ja elutoanurga meeleolu ning hubasus on kadunud.

Tühjal põrandal pole mööbliesemetel justkui õiget kohta, mõnusa koduse istumise ja elutoanurga meeleolu ning hubasus on kadunud.
Vaiba eesmärk
Ruumi rõhutamine

*Vaip ühendab mööbliesemed ruumis: loob seoseid ja viib kokku.
 Näiteks moodustavad ansambli diivan, diivanilaud ja vaip või siis söögilaud ning toolid.
Näiteks moodustavad ansambli diivan, diivanilaud ja vaip või siis söögilaud ning toolid.
* Mitmefunktsioonilises ruumis aitab vaip luua ja defineerida erinevaid tsoone.
Näiteks elutuba, söögituba ja köök.
*Vaiba suurus aitab määratleda ruumi mastaapi või selle osade olulisust interjööris. Lahendused, kus söögilaua all on kas suur vaip, väike vaip või vaipa ei olegi, loovad erineva ruumimulje. Samuti muutub elutoa ilme olenevalt sellest, kas diivani ees on väike vaip või suur vaip, mis ulatub diivani alla, või on ruum üldse ilma vaibata.

Vaip mõjutab ruumi üldmuljet
* Vaip võimaldab luua ruumis tervikliku ja harmoonilise üldmulje. Vaip võib olla ruumis taustaks, fookuspunktiks või kujunduse ühendajaks mustri ja värvi kaudu.

Vaiba funktsioon
* Vaip on interjööris ka funktsionaalselt oluline, olles kõvadele pindadele vastukaa- luks pehme ja soe. Vaip ise ei soojenda, vaid mõjub kivi ning puidu materjalidega võrreldes soojemana.
* Vaip aitab summutada kaja ja helisid. Eriti tähtis on vaip avatud planeeringuga ruumi- des, korrusmajades ning lastega peredes.




Avatud eluruumis on istumis- ja televiisori vaatamise kohaks suure kaarakna ees olev diivan. Vaip annab elutoatsoonil mõttelised piirid ning seob ühte ansamblisse diivani, diivanilaua ning kerge tugitooli.
Must-valge villavaip on pärit Ikeast. Kergetel jalgadel diivanilaud Fulda BoConcepti salongist ning Gervasoni diivan Ghost salongist Inspira. Pehme tepitud voodikate (BoConcept) ning padjad (BoConcept ja Annike Laigo) annavad elutoadiivanile mahtu.

Reeglid, millest vaipa valides lähtuda

* Kasuta sobivas suuruses vaipa. Õige suurusega vaip on oluline tervikliku ja harmoonilise ruumimulje saavutamisel. Ära on üldreeglina parim lahendus, kui diivani esimesed jalad ulatuvad vaibale. Selline lahendus aitab ruumil suuremana paista.

* Ühtlase, üle vaiba korduva mustriga põrandakate on elutuppa hea valik, kuna sellele sobivad erinevad diivanilauad ning mööblit on lihtsam paigutada.

*Suuremustrilise või asümmeetrilise disainiga vaiba puhul on soovitatav kasutada õhulist mööblit, mis laseb mustril mõjule pääseda ega kata seda kinni.

*Tervikliku ruumimulje loomiseks kasuta vastandi põhimõtet. Suuremustrilistele tekstiilidele (nt kardinad) vastukaaluks kasuta väikese või tihedama mustriga vaipa ja vastupidi.

* Hea ja kindel lahendus on ühe mustrielemendina kasutada triipu.

* Vaip sobib suurepäraselt ka söögilaua alla. Söögilaua alla vali mittekarvane, tiheda ja madala koega silesidusvaip. Vaip söögilaua all hoiab puru paigal selle asemel, et need jalgadega üle kogu elamise laiali kanda. Vaip kaitseb põrandat pideva toolidega kriipimise eest.


Lühike vaibatüüpide ülevaade


Silesidusvaip – kootud telgedel. Lõng kootakse tihedalt lõimelõngade vahele.
Silesidusvaipade tüüpideks on dhurrie, kilim ning kangastelgedel kootud vaip.

Taftingvaip – kanga sisse lükatakse lõng, mis moodustab vaiba pinna. Karv
võib olla madal ja tihe või pikk (näiteks rüiu). poolautomaatselt või täisautomaatselt.

Käsitsi sõlmitud vaip – lõng sõlmi- takse sõlmhaaval lõimelõngadesse. Kõige kallim vaibatüüp, mille hind sõltub materja- list (hinnalisim siid) ja sõlmede arvust (mida rohkem seda hinnalisem).

Koostanud: Annike Laigo, Kersti Pikk
Allikas: ajakiri "Diivan", märts 2014
Fotod: Terje Ugandi

Sisestatud: 06.03.2014