Artiklid ja uudised

Kuidas organiseerida lapse mängutuba?

Mis saaks olla parem, kui pisipõnnil on kodus oma koht, kus mürada, mürgeldada ja mängida? Koht, mis oleks täitsa tema oma?

Mängutuba lugematu arvu klotside, mõmmide, nukkude, autode ja muu põneva mängukraamiga on lapsele kui pühamu! Kas pole mitte aga õudus seda kõike lakkamatult kraamida ja koristada?

Ära muretse, Sa pole ainus, kes nii mõtleb!

Toomegi Teieni mõned näpunäited, kuidas hävitada mängutoas kaos ja muuta koristamine lastele mõnusaks tegevuseks.


1. Vanad mänguasjad – Vabane neist! Kas on mänguasjad juba liiga vanad, eale enam mitte sobivad või lihtsalt need ei paku enam lapsele huvi – hinda pisikese vajadusi ja kingi, anneta või müü kõik mittevajalik. Kui mänguruumis on vaid vajalikud asjad, on ka korra hoidmine kergem.

2. Eri tsoonid - Jaga mängutuba funktsiooni põhjal eri aladeks. Olenevalt ruumi suurusest võib neid luua nii palju kui vaja.

Soovituslik oleks aga 3 põhilist:
*vaba põrandapind - koht, kus lapsed võivad trallitada, kukerpallitada ja laiali laotada kõik oma mänguasjad. See peaks olema aladest suurim. Mida suurem mängutuba, seda suurem vaba põrandapind. Mänguasjakapp võiks olla kohe lähedal (seda lihtsam on asju tagasi panna) ja et põrandal oleks soe ja mõnus, lisa maha üks kena vaip.


*müraala – siin toimub üks tõeline mürgel! Ehk siis kõik vähegi “sõjakamad” mängud peetakse maha just müraalas. Siia paiguta näiteks kastid ja kirstud väiksemate mänguasjade jaoks.

*vaikne nurgake – siin võiks olla väike laud, raamaturiiulid, puzzled ja muud “vaiksed” tegevused. See on üks mõnus koht, kus saab värvida, meisterdada ja rahulik olla:)

Tihti on aga Eesti kodudes magamine ja mängimine ühes. Nii tasuks kindlasti eraldada ka mõnus puhkamise ruum voodi ja maheda õhtuvalgusega. Siia ruumiossa on eriti hea paigutada riiulitele asju, mida otseselt ei kasutata, ent mis on siiski lapsele tähtsad – diplomid, kiituskirjad, karikad jms.

Loe edasi SIIT

Kirjutas: Reet Helisabeth

Sisestatud: 20.01.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki