Artiklid ja uudised

Nahkmööbel kardab kuivust ja tolmu

Aastateks unarusse jäänud nahkmööblile saab puhastades ja kreemitades värskema ilme anda, ent pika eluea annab mööblile siiski korrapärane hooldamine.

Kuidas nahka täpselt hooldada ja puhastada, sõltub naha sordist ja pargist. "Kõik naturaalsed puhastusvahendid sobivad kõikide nahaliikide puhul, ainult sünteetikat ei või taim- ja koorparknaha puhul kasutada, sest nahk võib kahjustuda ja muutuda laiguliseks," ütleb mööbli restaureerimisega tegeleva OÜ Jaanus Pihelgas & Ko juhataja Jaanus Pihelgas.

"Suurimad naha vaenlased on liigne kuivus, mille tõttu võib muutuda nahk praguliseks ja sellised puhastusvahendid, mis sisaldavad lahusteid või mille pH on kas liiga happeline või leeliseline. Need rikuvad värvi ja kuivatavad nahka," ütleb puhastusteenuseid pakkuva OÜ Krausberg eritööde osakonna juhataja Peeter Jürgenson. Tema sõnul saab kõige paremini nahalt plekke eemaldada vedelseebi vesilahusega, kasutades selleks pehmet niisket ðvammi. Puhastusliigutused peavad olema õrnad ja liigset jõudu ei tohiks kasutada, see võib rikkuda värvi ja teha naha karedaks.

Nahalt plekkide eemaldamisel on oluline alustada puhastamisega hästi laialt ümber pleki. "Muidu jäävad rõngad plekkide kohale ja neid on hiljem juba raske välja saada," ütleb OÜ Sohvameistrid juhataja Aivar Klaos. Tema kinnitusel saab nahka üpris hästi puhastada näiteks Flora vaibapuhastus­vahendiga, kuid liiga kanget lahust teha ei tohiks. "Küll ei tasu kasutada aga tundmatuid plekieemaldajaid ja kingakreeme. Nende kasutamine võib naha kõvaks tõmmata või selle värvi maha tõmmata," hoiatab Klaos.

Peale pesu peab naha kuivatama villase lapiga ja laskma korralikult ära kuivada, misjärel tuleks seda kreemitada spetsiaalsete vahenditega, näiteks naturaalse mesilas­vahaga. Kreemitamine aitab ka pragunenud naha puhul. "Pragusid see muidugi ei likvideeri, aga nahkpind muutub kehale mõnusalt pehmeks," ütleb Peeter Jürgenson.

Kui mööblitükki kattev nahk on mõnest kohast purunenud, siis saab seda küll lappida, kuid enamasti pole sel erilist mõtet. "Kui on katki, siis saab pehme õhukese naha spetsiaalliimiga sissepoole liimida. See on aga iseensese petmine, sest varem või hiljem läheb see koht jälle katki," ütleb Jürgenson.

Jaanus Pihelga sõnul võib sel juhul diivanikatte iga pikendada vaid see, kui liimitud nahalapp ka kinni õmmelda. Aivar Klaose sõnul aga aga üldiselt nii, et kui nahk on hakanud juba pragunema või on oluliselt vigastatud, on see targem uue vastu vahetada ja seda algusest peale korralikult hooldada. Uue nahkkatte hinnad jäävad 500-800 kr/m2 piiresse.

Kui nahk on hakanud aja jooksul värvi andma, siis võib selle üle lakkida, mis värskendab ka naha ilmet. Samuti võib proovida nahka spetsiaalvärvidega üle värvida, kuid Jürgenson ei soovita seda kodus ise teha, sest ise värvimise tulemus võib saada laiguline.

Meeles tasub pidada, et hooldamisest sõltub väga suurel määral naha iga. Hästi hooldades võib Aivar Klaose hinnangul pidada nahkmööbel vastu 10-15 aastat, Jaanus Pihelga sõnul aga veelgi kauem, kuni inimpõlve. Selleks tuleb vaid kord aastas nahka korralikult kreemitada ja mööblilt pidevalt tolmu pühkida, et see nahapooridesse ei koguneks. Tähtis on ka see, et mööbel ei saaks vaheldumisi niiskust ja kuiva ega asuks otsese päikese käes, sest see kuivatab naha kõvaks.

Seep osutus kõige tulemuslikumaks

Asudes puhastama 1960ndatest pärit vaniljekarva vähekasutatud nahkmööblit, kahtlesin, kas aastakümnete jooksul nahapooridesse kogunenud mustuse välja saan. Esmalt proovisin Erese-nimelist piimjat puhastus- ja hooldusvahendit ning kiireks puhastuseks mõeldud pihustatavat Wizzi. Eres toimis üsna tõhusalt, ka varem hele nahk muutus silmnähtavalt heledamaks. Pihusti oli siiski kergemaks puhastuseks mõeldud.

Viimasena käisin mööbli üle meetaolise seebiga Starwax, mis osutus teistest vahenditest märksa tõhusamaks. Lõpptulemus sai üllatavalt hea: hallikaks tõmbunud mööbel on taas vanilje­karva, ehkki kohati kippus koos mustusega õhemaks kuluma ka värvikiht. Sellisel juhul ettevaatust!

http://www.ap3.ee/Default2.aspx?PaperArticle=1&code=2824/rubr_artiklid_282405


Jaanus Pihelgas & Ko
Telefon: 621 1854
info@antiik-restaureerimine.ee, jaanuspihelgas@hot.ee
www.antiik-restaureerimine.ee

Sisestatud: 14.10.2012

MÖÖBLI PARANDUS, REMONT, RESTAUREERIMINE, SADULSEPA -POLSTRITÖÖD. JAANUS PIHELGAS OÜ

Tel:
621 1854
Aadress:
Kesk-Sõjamäe 3e, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki