Artiklid ja uudised

Kodune töönurk

Nüüd, suurel suvel tundub kodukontorist kirjutamine suisa kohatu. Aga tuletage meelde, mida vanarahvas reega teha soovitas – ikka suvel rautada, mitte esimest lund ootama jääda.

Asjatundja nõu

Seda juttu siin kriban samuti omaenda kodukontoris, mis tegelikult alles ootab õiget planeeringut. Seega võin kohe enda ruumi näitel välja tuua kolm paigutuse ebakõla, mida võimalusel tasuks vältida, nende asemel pöörake tähelepanu kodukontori eraldatusele, vaatele ja tööpinna piisavusele.

1. Eraldatus

Esiteks, kui loote töönurga mõne teise ruumi nurka või ossa, leidke lahendus töönurga eraldamiseks. Kas või kardinate, ruumi eraldava riiuli või lükandseinte/uste näol. Kuigi meilide lugemiseks pole suurt süvenemist vaja, siis pikemat kirjatööd või raamatupidamist tehes tuleb mõningane helikindlus ja segamatus kasuks. Sestap minu kodune kontorinurk ruudutatud klaasseinu ootabki, et järelkasvul on millegipärast just siis kõige rohkem küsimusi, kui ema kirjutama hakkab.

2. Inspireeriv vaade

Katsuge oma töönurk võimalusel paigutada nii, et saaks ka aknast välja vaadata. Või siis jätke ruumieraldava riiuli keskele ava, mis laseb pilgul kaugusse uidata. See võimaldab paremini keskenduda, inspireerib ja laseb ka silmal ekraanist puhata. Siinkirjutajal on hetkel selg küll akna poole, aga olukord muutub kohe, kui töönurk klaasseinad saab.
Kui lauaarvuti on seljaga avatud ruumi poole, oleks kena varjata juhtmed ehk siis murda see mure varjavate panipaikade – seinajupikese või muu kavala nipi abil. Sülearvuti loomulikult selliseid piiranguid ei sea. Ning monitor peaks olema paigutatud nii, et päris otsene ere päevavalgus ei oleks selle taga (akna kõrval, aken ruumi sügavuses, põhjapoolsed aknad vms) – eri kiirgused

3. Piisavalt lauapinda ja panipaiku

Kolmandaks, olenevalt töö iseloomust (näiteks sisearhitekti töölaud on sageli äärest ääreni jooniseid, ajakirju, katalooge täis) peab arvuti kõrval või läheduses olema piisavalt vaba lauapinda. Ja töö lõppedes peaks olema võimalik see pind kõikidest paberitest vabastada – seega olgu lähedal piisavalt panipaiku, et kodu korras püsiks. Samas peaks kontorinurk olema niisuguses kohas või niimoodi eraldatud, et töö poolelijätmisel poleks tarvis avatud materjale kokku panna või sulgeda.

Töönurga kujundaja spikker

Asukoht

- Ideaalne variant on kodukontori sisseseadmine juba algselt selleks planeeritud eraldi ruumi. Või kasutatakse ruumi, kuhu tulevikus peaks tulema lastetuba või mida kasutatakse külaliste toana. Siin on rohkem eraldatust, see on konkreetselt töö tegemiseks mõeldud ruum ja teiste pereliikmete argitegevus siia ei kandu. Ruum peab olema hästi valgustatud, ventileeritud, siin peaks olema arvuti- ja telefoniühendus, vajalikul määral pistikuid.
- Kuna kaugelt kõikidel nii palju ruumi pole, siis enamlevinud variant on kontorinurk mõnes teises ruumis. Üldjuhul elutoas, aga sageli ka magamistoas või köögis. Elutoa puhul peate arvestama, et kogu pere tegevus koondub just sellesse ruumi ning privaatsust napib.
Magamistuba, mis päeval üsna tühjalt seisab, on kontorinurgale küll hea paik, aga teisest küljest nihkub tööaeg vahel öösse ja häirib magada soovijat. Teisalt võib töö pidev silma all olek lõõgastumist segada.
Veel üks ahvatlev paik töötegemiseks on suur söögilaud köögis, aga paraku peate selleks ajaks, kui pere lõunalauda istub, oma kraami taas kokku koguma. Kui aga majapidamise käeulatuses olemine on pigem plussiks kui miinuseks, on see ruum igati sobiv. Mina näiteks tunnen suurema eraldatuse järele puudust alles nüüd, kui lapsed on sirgunud. Enne oli mugav kiired tööülesanded teha ära just muu tegevuse vahelt, samal ajal põnnidel silma peal hoides.
- Kõige sobivamad kohad kontorinurga sisseseadmiseks võivad asuda aga hoopis mujal. Näiteks suurel trepimademel, trepi all, poolkorrusel, suletud panipaigas, alkoovis, sisseehitatud riidekapis, esikus. Nende kohtade puhul tuleb leida nii töönurgale kui ka panipaikadele nutikas väljanägemine. Väga teretulnud on ka sisseehitatud variandid – väljatõmmatavad töölauad, õhulised ja puhtad pinnad.

Stiil ja väljanägemine

Kodukontori stiil ei peaks olema juhuslik. Kontorinurk või tuba peaks järgima üldist kujundust, mitte olema rõhutatult teistsugune. Kui teie korter on sisustatud näiteks renoveeritud retrohõnguliste mööbliesemetega, siis arvutilaua sinna leiab ehk samuti vanamööbli ärist, ehk on vaja see vaid uuele elule aidata. Samas võtmes kapidki võivad olla kas mõõtude järgi ehitatud ja retrostiilis jalgadega varustatud ning värvitud sobivas toonis.
Kui kogu maja on uhkelt puhas antiikstiili väljendus, siis sobib ka kontori sisustada klassikalise kontorimööbliga – nahaga kaetud töölaud, raske, aga mugava käetoekõrgusega töötool, maast laeni rasked raamatukapid, puhkepausiks mõnus sohva või otoman. Kõrvalepõige – maast laeni raamaturiiulid on väga head helisummutajad. Sealjuures ärge unustage, et raamaturiiul võiks olla kenasti sätitud, väiksemad esemed pandud karpidesse-korvidesse ning dokumente arhiveerivad kaustad varjatud uste taha.
Ruumikitsikuse korral tuleks aga töönurk välja töötada eranditult just selle ruumiosa tarbeks: täpselt välja mõõta kõik vajalikud riiulivahed, kapipinnad, lauaplaadi laiused ning lasta see teostada eritellimusena. Puute peale avanevad uksed väldivad vajadust kapinuppude järele, see omakorda võimaldab näiteks laua ümber paiknevad kapipinnad vormistada väljanägemiselt seinana. ratastel Ratastel panipaigad või riiulid, mis väljuvad seinte seest või trepiastmete alt, saab ajutiselt sõidutada kas või ruumi keskele, saamaks hõlpsalt kätte soovitud kaustu või esemeid. Trepiastmetest väljuvaisse sahtlitesse saab paigutada kontoritarvete tagavarad, vähekasutatavad esemed, arhiividokumendid, töövahendid, printeri- või faksipaberi tagavarad jms. Töönurk, mis on paigutatud lükandustega kapi ühte ossa, varjub sinna ka pärast töö lõpetamist.
Kui teie kodukontoris käib ka kundesid, peaks see olema eraldatud, et teisi pereliikmeid mitte segada. Klientidel peab olema oma istumiskoht ja töönurk ning tuba peab välja nägema professionaalne, korrektne ja olema vastavalt sisustatud. Ideaalis on näiteks eramus asuval kodukontoril eraldi sissepääs, et hoida töö ja eraelu võimalikult lahus.
Lõppude lõpuks sõltub kodukontori stiil, suurus ja väljanägemine väga palju töö iseloomust. Mõnel juhul on tegemist arvukate dokumentidega, mis vajavad säilitamist ja arhiveerimist. Teisel juhul tehakse enamasti arvutitööd ja paberkandjal dokumente on vähe. Kolmandal juhul on ruumi vaja loominguliseks tööks, mis hõlmab ka materjalide läbitöötamist, sh käsitsitööd suuremal lauapinnal vms. Millist säilitusruumi ja tööpinda vajate, seda hinnake kodus tehtava töö põhjal. Kui koduse töönurga ülesanne on ainult oma majapidamisdokumentide korrashoid ja arvutikasutus, on nõuded hoopis leebemad. Mis ei tähenda aga, et kodukontori väljanägemine peaks olema kuidagi hooletum.

Pisut tehnilist

Valgustus peab olema korralik. Tehisvalgustus peab olema 500–1000 luksi ehk kuni neli korda parem kui argieluks vajaliku valguse tugevus. Samas ei tohi tugev valgus silmi pimestada. Arvutitöö nõuab pisut vähem valgust, sest ekraan on ka ise valgustatud. Üldvalgus võiks olla varjatud, suunatud alt üles taustapindadele. Lisaks tuleb paigaldada kohtvalgustid (riiuli alla pandud liistvalgustid, sobiv laua- või põrandalamp, sügavamatesse panipaikadesse ukse või sahtli avanemisel süttiv led-valgusti), et tööfront poleks pime. Jälgige, et valgus langeks lauale õigest suunast ja kirjutav käsi ei varjaks valgust.

Panipaiku planeerige erinevaid – käeulatuses olgu koht pooleliolevate tööde või kiireloomuliste dokumentide jaoks. Pisut kaugemale peaks saama panna viimased projektid, teatmeteosed, abimaterjalid vms. Kõige kaugemal ja sügavamal võivad olla arhiivid ja dokumendid, mida pidevalt ei kasutata (maksudokumendid, lepingud vms).

Hea oleks kasutada ka ühesuguseid hoidikuid või karpe, mille saab kaunilt pealkirjastada. Ka puutega või tavapäraselt avanevaid kapiuksi annab delikaatselt pealkirjastada, nt klaasustele saab graveerida või panna sinna matistatud kleepsud, puidule kinnitada metallist graveeringutega käepidemed vms. Pealkirjad võiksid olla lihtsad, näiteks “Arved”, “Lepingud”, “Mari asjad”, “Jüri asjad”, “Arhiiv”. Siis teate täpselt, mis kuskil ukse taga peidus on.

Töökohal peab olema piisavalt pistikuid. Arvuti toide, monitor, printer, faks, skanner, koopiamasin, muusikakeskus, laualamp, mobiililaadija, lauatelefon – seadmeid võib koguneda päris palju. Hea oleks, kui pistikud paikneksid seadmetele võimalikult lähedal, et ei tekiks üle põrandate või laua taga rippuvaid juhtmerägastikke. Head variandid on ka kõikvõimalikud läbiviigud lauaplaadis, juhtmete peitmine lauajala sisse või spetsiaalsete torude kasutamine. Veelgi parem alternatiiv on muidugi traadita seadmed.

Loodetavasti saite mõned head näpunäited, võtke paber-pliiats randa või aeda kaasa ning sehkendage ajaviiteks koduse kontori plaane. Tehke need ideaalsed, ärge mõelge algul materjali- ega rahakulule, vaid vajadustele. Kui ideaalne plaan on valmis, järgige seda, kas või etappide kaupa. Või mõelge, milliseid muid võtteid, materjale või tehnikaid saate kasutada. Kui teil seni polnud ideaalset kodukontorit, siis võib selle ehitus ka kauem aega võtta, aga tulemus saab suurepärane.

Muide – maast laeni raamaturiiulid on väga head helisummutajad.


Sisestatud: 17.08.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki