Artiklid ja uudised

Milliste valgustitega saab kasutada hämaralülitit?

Vastab Hektor Lighti projektijuht Priit Prass:

Enamiku hõõglampide ja halogeenlampide valgustugevust saab muuta probleemideta, selleks ei ole vaja muud, kui asendada seinalüliti sobiva regulaatori e dimmeriga. Vannitoa puhul võib olla probleemiks, et niiskuskindlaid dimmereid on vähem, ent hea tahtmise korral leiab sinnagi sobiva lahenduse.

12 V halogeenlampide dimmeri ostmisel peab teadma, mis tüüpi trafoga on valgusti komplekteeritud: kas mähistrafo või elektroonilise trafoga? Enamasti on vahe selgelt tunda kaalu järgi – mähistrafo, olenemata kujust, on üpris raske, kaaludes tihti mitu kilo.

Oluline on silmas pidada, et näiteks karniisivalgustitena populaarsete päevavalguslampide hämardamiseks peab olema paigaldatud viiesooneline toitekaabel – kaks korda rohkem kaableid kui tavaliselt! Kui lisakaableid paigaldatud ei ole või neid paigaldada ei saa, siis kahjuks pole võimalik neid valgusteid dimmerdada. Ent ka siis, kui kaablid on õigesti paigaldatud, peab vaatama, et valgusti reguleerimist võimaldab. Selleks peab valgusti olema varustatud vastava elektroonilise süüteseadmega, valgustil peab sel juhul tingimata olema märge “Dim”, “HFD” Dimmeable” vms. Küsige alati müüjalt nõu!

LED-valgustite reguleerimiseks kasutatakse spetsiaalseid dimmereid, paljusid LED-e aga ei saagi reguleerida. Ka siin on abiks asjatundja hüva nõu.

Valgusregulaatorit ostma minnes seletage müüjale võimalikult täpselt, millist tüüpi valgusteid te reguleerida soovite, ja küsige temalt soovitusi. Siis on ka lootust soovitud tulemuseks.


Allikas: Kodukiri, jaanuar 2011

Sisestatud: 03.02.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki