Artiklid ja uudised

Kuidas valida triikrauda?

Kõige jubedam kodutöö, nagu mõnigi meist kinnitab, on... triikimine. Triikrauavihkajate õnneks on ajad, mil korralik perenaine isegi sokid ära triikis, linadest ja särkidest rääkimata, enam-vähem möödas. Aga päris ilma triikrauata ka ei saa.

Niisiis poodi! Raudu aga on poes reeglina nii palju, et nõrganärviline (ja mitte ainult) jääb valikuga ruttu hätta. Mis võiks valimisel abiks olla? Hind? Triikraudade hinnad algavad mõneteistkümnest eurost ja lõpp on juba 200 euro all. Välimus? Raskus?


Odavaga vaeva rohkem
Euronicsi ja PlussMiinus Elektroonika kauplusi varustava Sandman Grupi tootejuht Regina Krukovskaja on üsna veendunud, et kui vähegi võimalik, siis odavaimat triikrauda osta ei tasu: “Need saavad hakkama kergemate kangastega, kuid sügavamad kortsud valmistavad neile tõsiseid raskusi. Odavam triikraud tähendab vähem võimsust, mille tõttu on ka triikimise tulemus kehvem. Et sellisega kangas sirgeks saada, tuleb sama kohta triikida mitu korda, triikimine võtab palju rohkem aega ja tulemus ei pruugi ikkagi olla rahuldav. Seega – parem osta kohe kvaliteetsem.”
Krukovskaja nimetab ka rea omadusi, mis ühel asisel triikraual olema peaksid: auru- ja piserdusfunktsioon, piisav võimsus, temperatuuri reguleerimise võimalus, masin puhastab ise veepaagi katlakivist ja automaatne väljalülitus.

Võimsus

Triikraua võimsus peaks olema kas 2000 või 2400 W – mida võimsam triikraud, seda paremini ta triigib eri kangaid, seda tugevam on aurupahvak ja pidev aur. Krukovskaja kinnitab, et suurem võimsus ei pruugi alati tähendada suuremat elektrikulu: “Näiteks Philipsi kolmanda seeria triikraudadel on olemas uuenduslik automaatne energiasäästmise funktsioon, mis tagab, et 100% aurujõudu läheb kortsude täielikuks eemaldamiseks. Niiviisi säästab masin automaatselt 25% energiat – tekitatud aur ei lähe raisku.”

Aur ja vesi
Head on suure auruväljalaskega triikrauad. Auruväljalaset mõõdetakse grammides minuti kohta ja see näitaja võiks olla vähemalt 20 g minuti kohta.
Väga hea on ka aurujoa funktsioon, millega saab siluda raskesti ligipääsetavaid nurki.
Auruga on hea ka rõivaid hõlpsalt värskendada. Näiteks kui tulete kohast, kus on kas suitsetatud või muid tugevaid lõhnu olnud, siis pange pintsak või jakk riidepuule ja laske auruga üle. Paar minutit ja ebameeldiv lõhn kaob. Auruga on hea ka kardinaid triikida.
Kui te triigite korraga palju ja raskelt silenevat pesu, mida on vaja pidevalt pritsida või aurutada, siis on mõistlik valida suure veepaagiga triikmasin, mida ei pea iga natukese aja tagant täitma.
Enne veepaagi täitmist tõmmake alati juhe vooluvõrgust välja! Ja ärge täitke veepaaki üle märgitud maksimumi.

Hea on ka katlakivist isepuhastuva programmiga triikraud. Kui seda pole, võiks kasutada filtreeritud või destilleeritud vett, et katlakivi vähem tekiks. Kindlasti aga ei maksa segada vee hulka lõhnaineid, nii võivad auruavad kinni ummistuda.
Vaadata tasub ka auruaukude kuju. Kui need on kraatrikujulised, tekib auru kasutamisel aurupadja efekt ja aur jaotub ühtlaselt. Sirgete servadega aukude puhul purskub aur otse avade alla ja efekt on väiksem. Auru aitavad ühtlasemalt laotada ka triikraua tallas olevad sooned.
Pärast kasutamist võiks paagist vee välja valada – ka nii väheneb katlakivi teke ja kogemata
ümber minnes ei ole ohtu, et midagi üle ujutate.


Lisavõimalused
Tald.
Uurige, millest raua tald on tehtud. Valikus on alumiiniumist, terasest, kroomist, teflonist või inoxist põhjad või hoopis metallisegud.
Väga populaarne on teflonpõhi, sellise rauaga saab näiteks pükstesse viike pressida ilma pressimisriideta. Teflonpõhja suurimaks puuduseks on selle õhuke ja rabe tipp, mis võib ära murduda. Teflonpõhjaga masinat ostes valige pigem titaaniga tugevdatud variant, siis pole ka ohtu seda mõne nööbi või lukuservaga ära kriimustada.
Eriti ei soovitata alumiiniumist talda, sest seda on raske puhastada, aga taas kerge lukkude ja nööpidega ära kriipida.
Mõnel mudelil on kaasas ka spetsiaalne lisatald õrnade kangaste triikimiseks.
Automaatne väljalülitus. On olemas siiski enamikul tänapäevastel raudadel, mõni mudel lülitub välja isegi siis, kui see kogemata ümber kukub.
Ioniseerimine. See (kallimate masinate) funktsioon aitab vältida staatilist elektrit ja pehmendab oluliselt kangast, tehes triikimise kergemaks ja kiiremaks.

Kellele milline?
Aga isegi kõiki valikukriteeriume teades võib poes hätta jääda. Krukovskaja annab siinkohal mõne soovituse: “Vanemale inimesele või tudengile võiks näiteks pakkuda häid, aga soodsaid Severini triikraudu.
Meestele või veidi laisematele inimestele on omaette mudelid – Philipsi triikraud. Boschil on mudeleid, mis mõeldud neile, kes ei soovi end vaevata temperatuuri reguleerimisega. Neil triikraudadel on automaatfunktsioon, millega saab triikida kõiki kangaid.
Suurele perele, kes palju triigib, võib soovitada triikimissüsteemi. Sellega on triikimine palju kiirem ja ka meeldivam. Tänu võimsale ja pidevale aurule on palju lihtsam eemaldada kortsukesi, isegi väga sügavaid.
Hea lahendus on “kaks ühes” (2in1) triikimiskeskus, mis ühendab triikimislaua ja professionaali triikraua. Kogu asja võlu peitubki lauas. Ventilaatoriga triikimislaud imeb kanga enda külge, riided liibuvad vastu lauda ja seisavad paigal. Laud puhub õhku ka välja ja kergendab niimoodi õrnade kangaste ning varrukate, kraede ning kroogete triikimist. Ventilaator jahutab temperatuuri triikimise piirkonnas ja kangad püsivad kauem värvilisna ja heas vormis. Süsteem vähendab triikimissaega kuni 2 korda ega võta sugugi rohkem ruumi kui tavaline triikimislaud.”


HEA TEADA

Triikija nipid


* Triigitud ese püsib kauem puhas ja on pehmem.
* Kuum aur hävitab tolmulestad ja eemaldab pesuvahendi jäägid.
* Riideid triigitakse hooldustingmärkidel soovitatud temperatuuril, omalooming võib halvasti lõppeda ja liiga tuline raud võib rõiva lihtsalt ära rikkuda.
* Pea kõiki esemeid on mõistlik triikida pahemalt poolt, eriti aga tumedaid, et need läikima ei läheks.
* Triiksärke on enne triikimist soovitatav kergelt veega piserdada. Aurutriikraual pole see vajalik. Kõigepealt triigitakse rõiva väiksemad detailid: kraed, mansetid, taskud. Seejärel võetakse käsile suuremad pinnad: varrukad ja hõlmad.
* Rõivaid triigitakse lõnga suunas, siis ei veni need välja.
* Triikimisel libistage triikrauda aeglaselt.
* Triigitud rõivaosad lükatakse endast eemale.
* Kui kangas kipub auruga triikides läikivaks jääma, kasutage kuiva triikimislappi.
* Triigitud rõivas riputage riidepuule või pange kokku nii, et see püsiks võimalikult sile.
* Kalandrite ehk pesurullidega saab laudlinad, rätikud ja voodipesu lihtsamalt ja mugavamalt sirgeks. On eri laiusega kalandreid, neid saab paigutada seina äärde (ruumi kokkuhoid!) või ruumi keskele.

Allikas: www.e-ope.ee

Kuivata õieti

* Korjake kuivav pesu nöörilt kergelt niiskena, lapake voodipesu ja käterätid kokku, rõivad asetage riidepuudele või toolileenile – enamikku kangaid on kergem triikida kergelt niiskena.
* Venitage niiskete rõivaste õmblused parajaks. Mingil juhul ärge jätke niisket pesu kortsunult pesukorvi triikimist ootama.
* Rasketest kangastest rõivad, samuti kangad, mida ei tohi triikida, saadakse sirgeks neid riidepuu peale riputatuna vannituppa või dušikabiini kraani kohale asetades ning seejärel kraanist veidi aega kuuma vett joosta lastes.
* Ärge pange poolniisket pesu kohe kappi, vaid andke sellele aega taheneda – nii püsib pesu kauem sile.

Allikas: www.e-ope.ee

Erineva materjaliga erineval moel

* Villaseid
esemeid aurutatakse kergelt läbi niiske lapi ja välditakse pressimist – siis püsivad riided kohevamad ega veni nii kiiresti välja.
* Velvetit, sametit ja kõiki muid reljeefseid kangaid triigitakse või aurutakse kergelt pahemalt poolt.
* Linast tekstiili triigitakse niiskena või läbi märja riide 200 kraadi juures. Triikimise ajal venitatakse tekstiil õigesse vormi.
* Siidist esemed on soovitav enne triikimist niiskeks teha ja siis ruttu kuuma rauaga ilma auruta üle lasta. Kui triikrauast kukub kuivale siidile mõni veetilk, võib see esemele püsiva pleki jätta. Kõige kindlam on siidi triikida hoopis pahemalt poolt ja läbi pressimislapi, nii ei lähe kangas läikima. Tikitud siid asetage parema poolega valgele käterätile ja pressige sirgeks pahemalt poolt.
* Tehiskiust valmistatud materjale tuleb triikida kuivalt madalal temperatuuril.
* Froteerätikuid-hommikumantleid kuivatage trummelkuivatis ning ärge triikige – see muudab kanga kõvaks. Froteekäterätikuid ja laudlinu hoidke riidekapis rulli keeratuna.

Allikas: www.e-ope.ee

Tekst: Ille Grün-Ots

Sisestatud: 30.01.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki