KÜSI NÕU PÕRANDASPETSIALISTILT

Millised põrandaplaadid värvimiseks? Ja kuidas värvida?

Jaan 23.03.2008 16:27

Soov oleks paigaldada põrandale mingid plaadid, mida oleks võimalikult lihtne värvida. Näiteks et soovi korral põrand mõne teise värviga üle tõmmata. Hetkel on kahes toas soome papp ja ühes, kus see eemaldatud sai, lauad, mis on aga pealt liialt kulunud ja kahjustunud, et neid mõtet oleks lihvima hakata. Lauad ise on aga tugevalt kinnitatud ja ei vetru (naelte pealt ei ole seal nähtavasti kokku hoitud). Soome papi all ülejäänud tubades on ilmselt olukord sama. Kerge laudade lainetus on läbi papi näha, aga üldiselt suht tasane (välja arvatud paar kulunud kohta) ja tugev. Mingite jäikade põrandaplaatide pealelöömine ei tohiks siis vist probleemiks olla?

Millised põrandaplaadid oleks kõige mõistlikum peale lüüa? Mingi puitlaastplaat vms?

Ja mida tuleks silmas pidada värvimisel, kui mingi plaat paigas? Kindlasti alla mingi krunt ja peale värvikiht. Oleksin nagu ka lugenud/kuulnud mingitest värvitutest lakkidest, mida veel värvikihi peale tõmmata ja mis aitavad põrandat kaitsta ja kergemini hooldada. On selliseid ja on neist ka tõesti kasu? Kas kasulikum oleks krunt + kaks värvikihti või krunt + värv + lakk?

Ja viimane küsimus põranda valgeksvärvimise osas. Kui raske on valge põranda hooldamine? Välisjalatsites seal peal ei käi, kuid kardan, et valget põrandat puhtana hoida on siiski raske? Meeldiks vähemalt ühes toas põrand valgeks värvida (nt magamistuba), kuid puudub kogemus sellise põrandavärvi osas. Ei tea ka sõprade ega tuttavate hulgast kedagi, kellele valge põrand oleks.

Tsiteeri

Tarmo Titov 28.03.2008 11:40

Tere,

Vana laupõranda puhul soovitaks siiski kaaluda nende taastamist lihvimisega. Kuna on plaanis niikuinii põrandad värvida ei ole oluline laudade väljanägemine - vigastatud kohad võib välja vahetada või parandada (pahteldad vms). Põhjuseks on see, et pole ühtegi sellist head lahendust, mille puhul ei kasvataks põranda kõrgust ning plaatide ühenduskohad jäävad ka tõenäoliselt nähtavaks peale viimistlemist (seotud puidu mängimisega õhuniiskuse mõjul). Õhukesed plaadid kopeerivad enamvähem sarnaselt aluspõrandaga kõik ebatasasused ja lainetused ning võivad ebapiisava kinnitamise tagajärjel ka kriuksuma hakata.
Paksemate põrandaplaatide (~20mm) puhul on võimalik laagidega aluspõrandad välja loodid ja saada tasane pind. Samas sellega kasvaks põranda tasapind ca 4-5 cm! Samuti soovitaks kasutada sulundiga plaate, mille ühenduskohad on võimalik omavahel ka kokku liimida. Plaatidena võib kasutada näiteks puitlaast- või OSB-plaate.
Peale plaatide kinnitamist aluspõrandale tasub kogu põranda üle pahtelda (näiteks parketi pahtliga) ja seejärel kogu pind üle lihvida, eriti plaatide ühenduskohad. Värvimistehnoloogia sõltub värvi tootja ettekirjutustest. Lakki kihi pinnale kandmisega on võimalik tõsta värvikihi kulumiskindlust, kuigi on küsitav selle vajadus kodustes tingimustes. Kui neid põrandaid kasutatakse sisetingimustes mitte kingadega kõndimiseks, pole sellel lisakihil otsest vajadust - kulumiskindluse tagab värvikiht ise.

Valge värv on kindlasti väga kapriisne ja üldjuhul ilma mustrita valget (samuti musta) värvi ei kasutata põranda värvitoonina. Ohtudena on lisaks plekkidele igapäevase mustuse ja ka kriimustuste (kuhu võib samuti mustus koguneda) kogunemine, mis kokkuvõttes võib tähendada tihedat põranda koristamist ja samuti sagedast taastamise (uuesti värvimise) vajadust.

Tsiteeri

Soovin e-mailile teadet, kui sellele teemale vastatakse.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.