KÜSI NÕU PÕRANDASPETSIALISTILT

Betoonpõrandale (otse pinnale valatud) laudpõrand

Küsija 04.08.2009 09:55

Vana palkmaja, põrandaks on otse pinnasele valatud betoon koos tugevate plaatidega (endine kauplus). See põrand on parasjagu külm muidugi. Üks tähelepanek veel, et kui majas pole näiteks käidud jupp aega ja ruum jahe, siis ust lahti hoides põrand "higistab" täiega, tõmbab pealt niiskeks.

Kuidas tuleks nüüd laudpõrandat sinna paigaldada? Mis laadi soojustus, kile vms, õhuvahe jne...

Tsiteeri

Tarmo Titov 06.08.2009 10:31

Enne põrandakatte paigaldamist peab ruumis saavutama analoogsed keskkonna tingimused (temperatuur ja õhuniiskus), millised hakkavad olema tulevikus kasutamise käigus. Põrand "higistab" kuna hetkel on väga suur temperatuuri erinevus sise- ja välistingimustes ning tekib kondents.
Laurpõranda fikseerimiseks tuleks paigaldada olemasolevale põrandale põrandalaagid, millede tihedus sõltub põrandalaua paksusest (tavalislt ca 60cm tagant). Kuna vana maja puhul pole teada kui hästi on tehtud hüdroisolatsiooni kiht, tuleb laagide alla paigaldada ka aluskile niiskustõkkeks, mis tuleb tuua üles seina peale vähemalt kuni laudade tasapinnani. Juhul kui aluspind on tasane ning põrandat pole vaja palju tõsta võib laagide vahelise ala jätta ka lisasoojustuseta. Põrandalauad on soovitatav fikseerida ca 70mm pikkuste kruvidega. Laudade ja seina vahele jäta ca 1 cm laiune vahe põranda paisumise ning hingamise tarvis.

Floorin põrandad
Tarmo Titov

Tsiteeri

Küsija 06.08.2009 13:46

Hetkel tegelikult ühes ruumis on laudpõrand "lahtiselt" pandud, ehk siis laagide all (mujal mitte) kile, õhuvahe, lauad. Samas nagu natukene külmavõitu on, mistõttu tahakski mingit soojustust panna. Hüdroisolatsiooni pole ilmselt mittemingit seal tehtud. Küsimused ongi:
1. kile - kas igale poole (alla või peale?) või laagide alla?
2. peno või vill? 5 cm võiks piisav olla?
3. õhuvahe soojustuse alla/peale?
Kui soojustust panna, siis seda higistamise teemat ei tohiks tekkida vist enam...? Tegemist suvilaga, mis pidevat kasutust ei saa.

Tsiteeri

Raino 21.08.2009 13:58

Kui on oht, et niiskus ja temperatuur ruumis võib kõikuma jääda, siis võiks kasutada termotöödeldud puidust laudasid või laua laiuses kitsamaid laudasid, sest laud paisub ja tõmbub kokku laiuses mitte pikkuses.
Võimalik, et on abiks www.parketipood.ee. Pildil termokask.

Tervitused,
Raino

Tsiteeri

Soovin e-mailile teadet, kui sellele teemale vastatakse.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.