KÜSI NÕU PÕRANDASPETSIALISTILT

Valesti paigaldatud parkett?

Aevastaja 04.09.2020 21:06

Tere!

Lasime korteris teostada kapitaalremondi, mis valmis juuli keskel. Elutuppa ja magamistuppa paigaldati tammeparkett: https://www.bauhof.ee/et/viimistlusmaterjalid/laudparkett-tamm-marsala-multip-14mm-tume-matt-lakk-6-lippi-664493 . Parkett paigaldati ujuvalt alusvaibale. Enne parandati ka vanad aluspõrandad: olemasolevad puitlauad võeti lahti ja kruviti uuesti laakide külge kinni. Praegu tundub põrand meile probleemne. Teatud kohtadesse astudes parkett nagiseb, paaris kohas on kuulda ka aluspõranda nagisemist, ühes kohas on vist aluspõrandast kruvi lahti tulnud (teeb seal läheduses käies valjult heli). Samuti on põranda pind ebaühtlane: käies on tunda, et mõnes kohas parkett peale astudes nagu vajub või õõtsub (ja seda vajumist on ka silmaga näha). Lisaks tundub, et põrand ei ole päris loodis.

Kavatseme garantii korras lasta põranda parandada (kui ehitaja keeldub, siis esitada avaldus tarbijavaidluste komisjoni). Küsimused sellised:

1) kas peaksime ehitaja poole parandustööde tegemiseks pöörduma kohe või veel ootama? Nimelt ei ole meil veel paigaldatud põrandaliiste ja need võivad põrandat mõnevõrra stabiliseerida. Samuti olen kuulnud, et esimestel kuudel võib parkettpõrand kuidagimoodi kohaneda ja nagisemine väheneda, eriti kütteperioodi alguses. Samas ei parandaks paari kuu ootamine ja liistude paigaldamine ju põranda õõtsumist ja aluspõranda lahtitulnud kruvi – nii et kas on mingit põhjust ikkagi veel pöördumisega oodata?
2) kas vigade parandamiseks tuleb kogu põrand üles võtta? Kas olemasoleva parketi saab samal juhul pärast aluspõranda kordategemist samamoodi tagasi panna?
3) kas vaja on ka aluspõrandat parandada? Kui see loodis ei ole, siis muud varianti vist ei ole...?
4) kui põranda vigade hindamiseks on tarvis ekspertiisi, siis kuhu võiksin selleks pöörduda?

Aitäh!

Tsiteeri

IseTeen 05.09.2020 16:14

Kohe tuleks pöörduda jah. Värskelt paigaldatud parkett võib jah nö kohandes veidi nagiseda, kuid see, mida teie kirjeldate on natukene liiast ja tundub siiski altuurana.

Tsiteeri

Tarmo Titov 08.09.2020 00:26

Tere

Kõrge õhuniiskusega perioodil on võib tihti peale puitpõranda paigladust ühenduste vahel tekkida naginat. Tihti on selle põhjuseks ka ebapiisav paisuvahe seina ja muude põrandat läbivat elementide vahel. Kuna liistud on paigaldamata, saate seda ise kontrollida.
Aluspõranda kvaliteeti on paraku väga keeruline hinnata ilma seda avamata.
Juba paigaldatud parketi lauad saab reeglina uuesti kasutada ning samas järjekorras uuesti tagasi laduda.
Garantiiperioodil peab garantii andja tõendama, et kõik pretensioonid on vastavalt normidele. Juhul kui seda ei tehta või tulemus pole osapooli rahuldav, võib teostada sõltumatu ehitusekspertiisi. Riiklikult tunnustatud ekspertide nimistu leiab https://www.ekei.ee/sites/www.ekei.ee/files/elfinder/dokumendid/RTE/RTE%20andmed%20kodulehele%202018-05.pdf

Tsiteeri

Soovin e-mailile teadet, kui sellele teemale vastatakse.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.