KÜSI NÕU MÖÖBLISPETSIALISTILT

Antiik mööbli korrastamine

merlin 15.06.2009 18:43

Tere!

Mul küsimus järgmine: Nimelt on mul antiikne kirjutuslaud ja laua plaat on väga kulunud ning laua plaadil on jäljed. Tahaksin seda kuidagi puhastada?!? Kas võib kasutatada mingisugust liivapaberit ja kas peaksin ta siis üle lakkima?

Tsiteeri

Regiina Jõhvikas 15.06.2009 21:47

Tere,

kui tegu on tõesti antiigiga, siis ma koduste vahenditega seda siiski ei hakkaks puhastama. Ma soovitaks rääkida kindlasti mõne restuareerijaga. Nt. Kellukooli õpilaste või lõpetajatega näiteks. Küsige koolist meistrit ja äkki tema oskab mõnda noormeest soovitada. Töö kindlasti ei maksa palju aga saate oma mööbli vanust veelgi pikendada.

Tervitades,
Regiina
www.moobel.ee

Tsiteeri

oskar 25.10.2009 11:23

Kui on huvi ise mööblit korrastada, siis üks lihtsam variant oleks järgmine.
Lauaplaat puhastatakse vanast lakist ja mustusest želeetaolise värvieemaldusvahendiga, mida on saada igas värvipoes. Pind pintseldatakse värvieemaldajaga üle ja pehmenenud lakikiht eemaldatakse ettevaatlikult pahtlilabidaga, vältides pinna kriimustamist. Operatsiooni korratakse kuni pind on puhas.
Jäägid eemaldatakse lahustiga peene terasvilla abil. Liivapaberit ei soovita kasutada, see kulutab aluspeitsi ebaühtlaseks (kui aluspind on peitsitud)
Kui pind on kuivanud, ja sile, võib selle üle lakkida, soovitan Kiva lakki, mida saab veeslahustuvate pigmentidega toonida sobivaks.
Lakkida tuleks mitmes kihis, iga kihti peale kuivamist peene terasvillaga poleerides.
Väiksemad pinnadefektid võib täita enne lakkimist sobivas puidutoonis vahapulga abil.
Suuremad defektid täidetakse puiduga ja toonitakse vesivärvi abil sobivasse tooni (vana puit non reeglina tumedam värskeltlõigatud puidust)

Parimate soovidega
oskar
www.hot.ee/oho

Tsiteeri

merlin 26.10.2009 17:11

Tänan, sinu kirjeldusest on seni olnud kõige rohkem abi :)

Tsiteeri

Janno 25.11.2009 11:49

Tervist.

Hea oleks teada kui milline lakikiht teie kirjutuslaual on ja millised on kõnealused jäljed...oskaks kindlasti paremat nõu anda. Vanadel laudadel kasutati piirituslakke ja sellise pinna saab edukalt puhastada nt Liberoni mööblipuhastusvahendiga, kasutada kindlasti karedama, nr2 terasvillaga. Liberoni tootevalikus on samuti toonitud pahtleid ja täitevahasid kui laual juhtub olema vajadus selliste paranduste järele.
Lõppviimistluseks soovitan Liberoni Bistrot lakke, mis on saadaval erinevates värvitoonides ja annavad väga tugeva viimistluskihi. Tooted müügi värvipoodides.

Tervitustega,

Janno

Tsiteeri

Soovin e-mailile teadet, kui sellele teemale vastatakse.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.