Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Ruumikujundus tapeedi abil

Tihti piisab toale uue näo andmiseks vaid tapeedivahetusest, millega saab igaüks omal käel hakkama ning võimalusi erinevate lõpptulemuste saavutamiseks on lõputult.
Esmaseks ja olulisimaks teguriks tapeedi valikul on loomulikult isiklik maitse, kuid lisaks sellele tasub enne lõpliku otsuse langetamist järele mõelda, millist atmosfääri tapeedi abil luua soovitakse. Erinevatel värvidel ja mustritel on inimese psüühikale erinev mõju ning leidub põnevaid võtteid ja nippe, mis aitavad kerge vaevaga soovitud tulemust saavutada.

Väikestes ruumides on mõistlik kasutada heledaid tapeete, mis muudavad ruumi visuaalselt suuremaks, samas kui suured ruumid muutuvad hubasemaks tumedate tapeetide abil.


• Kasutades pikiseintel tumedaid ja otsaseinal ning põrandal heledaid toone, muutub ruum visuaalselt sügavamaks. Sama tulemuse loob ka seina keskel jooksev porte.
• Kõrgust annavad ruumile juurde püst-triibuline tapeet ning vahetult lae alla paigaldatud porte.
• Oluline on arvestada ka loomuliku valguse hulgaga ruumis. Varjulistes tubades on mõistlik kasutada erksamaid päikeselisi toone või sooja varjundiga pooltoone. Päikesepaistelistes tubades muutuvad erksavärvilised tapeedid veel intensiivsemaks, seega peaks neisse tubadesse valima heledamad ja jahedamad toonid.

• Kindlasti peaks arvestama ka juba olemasolevate sisustuselementide ja mööbliga. Hele mööbel pääseb paremini esile tumeda tapeedi taustal ja vastupidi. Kui ruumi seintel on palju pilte, sobib seinale kas struktuur- või tekstiiltapeet.
• Eelnevat silmas pidades on kindlasti oluline enne lõpliku valiku tegemist vaadelda tapeedi näidiseid ka koduses valguses ja sisustuse taustal.
• Eriliste efektide loomiseks tapeedi abil võib katsetada näiteks toa lae tapetseerimise või põranda tapeediga katmisega ( viimasel juhul tuleb tapeedi pind kindlasti katta kulumist takistava lakikihiga).
• Kataloogist tapeedinäidise vaatamisel tuleks kataloog tõsta püstiasendisse, eriti läikivate tapeetide puhul, kuna valgus võib tapeedi pinnal väga erinevalt mängida ning lõpptulemus jääda ettekujutatust sootuks erinev.
Kallimate disaintapeetidega ei pea katma tervet seina, vaid neid võib kasutada ka huvitava aktsendina näiteks värvitud seintega ruumides või üksikute paanidena ühevärviliste paanide vahel.


TAPEETIDE LIIGID
Tapeedid jagunevad eelkõige koostise ja valmistamise tehnoloogia järgi. Skaala on lai, alates odavast klaaskiudtapeedist kuni hinnaliste siiditapeetideni. Levinuimad liigid on järgmised:
• pabertapeet
• tekstiiltapeet
• vinüültapeet
• värvitav tapeet



Pabertapeet
Traditsioonilise ja levinuima pabertapeedi aluspõhi on kaetud valgust mitte läbilaskva värviga, mis varjab ka paberi koltumist. Tapeedi pealiskihile on trükitud (sageli ka sisse pressitud) muster. Kvaliteetsematel neist on kahekordne pealiskiht.
Teadlik tarbija, kes pöörab erilist tähelepanu viimistlusmaterjalide keemilisele koostisele, peaks eelistama naturaalset pabertapeeti. Selle pindmine muster või värvikate jätab läbi kumama paberi struktuuri. Tapeet on valmistatud vanapaberist ning selle värvimiseks kasutatakse linaseemneõlist ja maisitärklisest valmistatud tinti. Tulemuseks on 100% ökoloogiline ja allergiavaba toode.

Tekstiiltapeet
Tekstiilitapeetidega on seinu kaetud juba sajandeid.
Tänapäevase tekstiiltapeedi aluskiht on paberist, mille peale on kleebitud kootud mustriga kangas või kangakiud. Aluspaber on üle trükitud värviga. Tekstiilina kasutatakse villa, dzhuuti, puuvilla, siidi, lina ja kunstkiude. Selline tapeet tekitab eriti sooja ja rahuliku miljöö. Seinale liimitakse seda nagu tavalist tapeeti.
Tekstiiltapeedi puhul tasub meeles pidada, et tapeeti võib kahjustada liigne niiskus ja õhu niiskustaseme kõikumine. Tekstiiltapeedid ei ole pestavad. Tekstiiltapeet on umbes sama vastupidav nagu pabertapeet. Mõned tekstiiltapeedid on pleekimiskindlad.

Vinüültapeet
Vinüültapeet on keemiatööstuse produkt, mistõttu ökoloogilised kaalutlused tasub selle tootegrupi puhul unustada. Täissünteetilistele vinüültapeetidele ei sea tootmisprotsess mingeid piiranguid, mistõttu värvi- ja mustrivalik on väga suur. Olemas on nii perfektselt sileda pealispinna kui ka tugevalt reljeefse mustriga variante.
Vinüültapeeti on kerge hooldada, need on pestavad ning äärmiselt kulumiskindlad, mistõttu soovitatakse vinüültapeete eelkõige suure koormusega ruumidesse nagu köögid ja esikud.

Värvitav tapeet
Lisaks valmiskujul seina kleebitavale tapeedile on olemas ka värvitav tapeet. See on tänuväärt lahendus ennekõike vanemates majades, kus halva ehituskvaliteedi tõttu seinte sirgeks saamine palju probleeme tekitab, kuid kus ometi soovitakse seinad üle värvida.
Selle tootegrupi tuntuim esindaja on klaaskiudtapeet, mida on kerge puhastada ning mis varjab hästi seintesse tekkivaid pragusid. Siiski on selle vahepeal suurmoeks saanud materjali hiigelaeg möödas, eluruumidesse pole teda õigupoolest kunagi soovitatud.
Inim- ja keskkonnasõbralikumat alternatiivi pakub naturaalne paberist värvitav tapeet, mille puhul saavutatakse erinevaid struktuure pabermassi hulka puidutükkide segamise abil. Mõlemaid värvitava tapeedi alaliike on võimalik hiljem korduvalt üle värvida.

TAPEEDI OSTMINE
Tapeete müüakse nii ehitusmaterjalide kauplustes, kui ka sisustussalongidest. Viimastes pakutakse tavaliselt eksklusiivsemaid, kvaliteetsemaid ja kallimaid seinakattematerjale. Sisustussalongi kliendil tuleb sageli arvestada tellimuse ja selle täitmiseks vajaliku ooteajaga.

Sobiva tapeedikoguse saab välja arvutada juba kodus. Enimlevinud tapeedirull on pool meetrit lai ja veidi üle kümne meetrit pikk. Tubade standardkõrguseks on 2,5 meetrit, mis tähendab, et mustrisammuta tapeedi ühest rullist piisab kahe meetri pikkuse seinalõigu katmiseks. Kui tegemist on suure mustrilise tapeediga tuleks arvestada siiski, et ühest rullist tuleb välja kolm paani. Tapeedi koguse leidmisel ei võeta aluseks seina üldpinda, vaid arvutatakse välja vajaminev paanide hulk.

Veendu ostmisel, et valitud tapeedirullid on ühe seerianumbriga. Mõistlik on võimalusel osta üks rull arvatavast vajadusest rohkem ning kindlasti kuni tapetseerimise lõpetamiseni hoida alles vähemalt ühe rulli markeeri


Tapeeti ostes on oluline jälgida märke või arve, mis iseloomustavad:
• tapeedi veekindlust ehk pestavust ehk tugevust;
• tapeedi valguskindlust (mõõdetakse 8 punkti süsteemis);
• tapeedi mustrit (NB! Mustri haakumisel tuleb tapeeti ka vastavalt lõigata.);
• tapeedipartii numbrit või valmistamise kuupäeva;
• vihjeid liimisordile, mis sobib sellele tapeedile.
Võimalikke kahtluste või küsimuste tekkides on alati soovitatav müüjaga nõu pidada.

LIIMI VALIK
Väga tähtsaks peavad müüjad-tapeedispetsialistid liimi valikut. Osale tapeetidele on märgitud tärnid või kolmnurgakesed, mille järgi tuleb valida tapeedile sama arvu tärnide/kolmnurkadega liim.
Liimi imbumisaeg sõltub tapeedi paksusest. Näiteks õhukese tapeedi puhul näeme juba 3-5 minuti pärast, kui palju ta venib, paksu tapeedi puhul tuleb oodata 10-20 minutit. Rasked paber- ja reljeeftapeedid, aga ka vinüül-, siid- ja tekstiiltapeedid nõuavad tugevamat liimi kui kerged pabertapeedid. Õigesti valitud liim tagab paigaldatud tapeedi püsima jäämise.
Liimi valikul tasub kindlasti konsulteerida müüjaga ning järgida tootjapoolseid kasutusjuhiseid.

Sisestatud: 03.03.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki