Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Nõuandeid värvide valimisel

Poodi minnes võtab erinevate värvide valik silme eest kirjuks ja sobiva toote valimine tundub keeruline. Et oma valikut hõlbustada, peaksite tegema ära väikese eeltöö.

Kõigepealt peab teadma, millisele pinnale värv läheb ja millistele tingimustele see vastu pidama peab. Magamistubades ja elutoas ei saa kasutada samu tooteid, mida köögis ja vannitoas, kus värv peab vastu pidama niiskusele ja ei tohi kergesti kuluda. Samuti tuleb jälgida seda, millised värvid on mõeldud sisetöödeks ja millised välitöödeks. Sisetingimustesse mõeldud värvi ei ole otstarbekas välistingimustes kasutada.


Järgmisena tuleb valida värvi tüüp.
Vesialuselist värvi on pinnale kerge kanda ja see kuivab kiiresti, lahustibaasil värvi suurim pluss on pestavus. Lisaks sellele peab otsustama, kas kasutada läikivat või matti värvi, siin kohal peaks meeles pidama, et läikival värvil on tugevam värvikile ning sellist pinda saab hiljem paremini pesta. Täismatt värvikile sobib hästi kuivade ruumide värvimiseks, ei kannata pesemist ning seega sobib näiteks lagede värvimiseks.

Kõige keerulisem on ilmselt värvitooni valimine. Poodi võiks kaasa võtta olemasolevaid materjale (põrand, tapeet, keraamilised plaadid), millega värvitooni kõrvutada. Lisaks sellele, et värvitooni mõjutavad päeva- ja kunstvalgus, värvitava pinna suurus ja teised esemed, muutub värvitoon ka vastavalt värvitavale pinnale. Isegi erinevad värvitoonid mõjuvad üksteise kõrval erinevalt.

Värvi valimisel peaks kõigepealt otsustama, millist efekti soovitakse saavutada: kas midagi rahulikku ja harmoonilist või väga eredat. Peaks ka kaaluma seda, kas on plaanis elada selles majas igavesti või tahate seda hiljem müüa, müügiks mineva maja interjööris ei tohiks kindlasti kasutada väga ekstreemseid värve ja värvikombinatsioone, sest kõigi inimeste maitse ei ole ühesugune ja nii võib maja müümine hiljem raskeks osutuda.

Kõigepealt peaks panema paika värvikava kogu maja jaoks. Enamelvinumad on kolm järgmist kava:
ühevärviline, kus kasutatakse sama värvi erinevaid toone ja varjundeid
analoogne, kus kasutatakse värviringil kõrvuti olevaid värve
täiendav, kus kasutatakse värviringi vastandvärve.


Pärast värvikava valimist peab otsustama, kas soovite kasutada sama värvi kogu majas, erinevaid värve erinevates tubades või erinevaid värve sama toa erinevates seintes ja osades (aknaraamid, uksed jne). Kõigepealt tuleks valida värv seintele ning vaadata seda erinevas valguses ja otsustada, kas just see värv on teile meelepärane nii päevavalguses kui ka kunstliku valgusega.


Heledate ja tumedate toonide kohta peaks meeles pidama seda, et heledad teevad ruumi suuremaks, tumedad vajavad rohkem hoolt ja tuhmuvad kiiremini kui heledad toonid.

Ideid värvikombinatsioonideks võib saada kõikjalt, riidemustritelt, fotodelt, maalidelt, sisustusajakirjadest teiste kodudest, loomade kasukatelt jne. Kui aga endal jääb fantaasiast puudu või soovite professionaalselt nõu, saab abi Sisustuswebi värvispetsialistilt.

Koostanud: Mirjam Nikolai

Fotod: http://homedesigninterior.com
http://www.deckay-banjarsari.co.cc
http://homepic.blog41.fc2.com

Sisestatud: 27.05.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki