Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Kuidas anda vanale kapile uus ilme?

Vana värv on vaja maha võtta
Eesmärgiks on vana värvi eemaldada, kapp üle lakkida või õlitada,et puidu toon ja tekstuur esile tuleks.

Vaja läheb:
Kuumapuhurit, peitleid, nuga, kraabitsaid ja liivapaberit, värvieemaldajat, (nt. Wenfex või Solmaster), pintsleid, kummikindaid.

Tee nii:
1. Eemalda värvikiht kuumapuhuriga, kasutades suurematel pindadel kraabitsat. Värvikihi paksusest sõltub, kui kaua puhurit värvi kohal hoida. Ettevaatust, ära puitu kuumaga kahjusta. Jälgida, et kraapimisvahend puidu sisse sälke ei jätaks.
2. Puitnikerdustelt värvi eemaldamiseks kasuta värvieemaldajat – lakki ja värvi lahustavat keemilist ainet. NB! Tööta sellega üksnes hästituulutavas ruumis ja kummikindad käes.Kanna värvieemaldaja pintsliga puitnikerdustele.Aine mõjuaeg on sõltuvalt värvikihi paksusest 5-15 min. Vahepeal võid noaotsaga proovida, kas värv hakkab juba lahti tulema.Seejärel võid kasutada nuga ja peitlit nikerduselt värvi eemaldamiseks.


NB! Ese, millega nikerduselt värvi kraabid,vastaku nikerduse kujule.Ümarate treidetailide ja nikerduste kraapimiseks sobib kõige paremini ümarpeitel. Raskemini ligipääsetavaid kohti ja väikesi detaile on kõige parem puhastada tükikese liivapaberiga.

Pärast värvi eemaldamist lihvi kapi ühtlaselt peene liivapaberiga üle.


Vanast viimistlusest puhastatud kapi võib üle lakkida mööblilakiga või õlitada näiteks linaõliga. Linaõli pealekandmiseks sobib hästi puuvillane või villane lapp, millega õli hoolikalt puidu sisse hõõrutakse. Esimese õlikihi võib ka pintsliga peale kanda. Kui õli kuivanud,korratakse protseduuri. Kaitsekihi tekkimiseks on vaja õlitada vähemalt 3 korda.

Sisestatud: 20.05.2011