Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Seame saunad talvehoojaks valmis!

Eestlane on teada-tuntud saunainimene ning seda nii suvel kui talvel, kuid lähenevad külmad ilmad annavad leilitamisele hoogu juurde. Just nüüd oleks paras aeg üle vaadata, kas leiliruumis on kõik ikka nii nagu olema peab või suisa mõelda uue sauna ehitamisele.


Leiliruum
Hea leili saavutamiseks on oluline osa õigesti ehitatud leiliruumil. Põhitõde on see, et pingid peaksid olema valmistatud lehtpuidust mitte okaspuidust, mis ajab kuumenemisel välja kleepuvat vaiku. Kõige paremini sobib leiliruumi ehitamiseks kas haab, must lepp või termotöödeldud haab-lepp.

Leilisaunas ei tohiks olla peale kerise ühtegi metallesest. Mõttekas on kinnitada lavalauad kruvidega alt poolt nii et pealispind jääks siledaks ja ei tekiks kõrvetamisohtu.

Sauna põranda võib teha nii puidust kui ka keraamilistest põrandaplaatidest. Oluline on see, et põrandal oleks väike kalle keskele vee ärajooksutrappi.

Ventilatsioonil on samuti väga oluline osa ning sellele tuleb mõelda juba sauna ehitamisjärgus. Lavaruumis peab olema õhu väljatõmbekanal, mille kaudu toimub õhuvahetus ja niiskuse välja laskmine. Et kerisest maksimus välja pigistada, peab sauna sissetulev õhk pääsema esmajärjekorras kerise juurde võimalikult madalalt. Õhku väljaviiv luuk peaks olema eelnevast kohast võimalikult kaugemal, kuid mitte oluliselt kõrgemal ülemisest lavaastmest.


Leiliruumi põhiline viga on see, et ruum tehakse liiga madal. Mida kõrgemal on lava kerisest, seda nauditavam leil. Saunaline peaks olema alati kerisekivide pealmisest kihist kõrgemal ka istudes.

Kerised
Kerise valikul tuleb lähtuda sellest, kas on võimalik ja soov paigaldada elektri- või puukeris. Tõelisel saunasõbral võib leiliruumis olla ka mõlemad kerised. Elektrikerisel tuleb kasutada ainult selle jaoks ettenähtud kive, mida ei tohi laduda liiga tihedalt, muidu ei lähe saun piisavalt kuumaks. Elektrikerise üks miinustes on see, et see sööb õhust hapniku ära.

Hea leili tagavad kvaliteetsed tumedat värvi ning rasked kerisekivid. Miinimumkogus kive kerisel on 50kg. Kerisekivide massist sõltub kerise võime head leili välja anda.
Sauna hooldusest


Lavaruumi üheks tähtsaimaks komponendiks on kerisekivid, mida peab olenevalt kasutustihedusest vahel ka välja vahetama. Purunenud kivid tuleks asendada uute ja tervetega ning korrasolevaid kive ümber laduda.

Lisaks sellele, et saunalava tuleb pesta ja puhastada pärast iga kasutamit, peab seda hooldada vähemalt kord aastas spetsiaalsete vahenditega. Pärast puhastamist on vaja lava üle katta näiteks immutusõliga, mis tekitab puidule mustust ja niiskust tõrjuva pinna.
Pärast sauna kasutamist ja puhastamist ei tohi kindlasti unustada tuulutust, et niiskus välja lasta.


Uue ajastu saunad
Praegusel ajal ei ole saunad vaid maakodude, suvilate ja eramajade pärusmaa, vaid häid lahendusi on ka korterielanikele. Kui elektrikeris pole enam mingi uudis, siis nüüd saab korterisse paigaldada ka dušikabiinimõõtu aurusauna või infrapunasauna. Võimalusi selleks on mitmeid ning neid on ka erinevas suuruses. Üldjuhul on need siiski väiksemat mõõtu, mõeldud ühele-kahele inimesele ja seega suurepärane võimalus neid paigutada ka väiksemamõõdulisse kortermajja. Aurusaunad on ühendatud tavaliste dušikabiinidega. Need sobivad igapäevaseks kiireks pesemiseks kui ka aurusauna mõnude nautimiseks kui selleks soovi on.


Hüva leili!

Koostanud: Mirjam Nikolai
Fotod:
http://www.mustknowhow.com/
http://www.trendir.com/
http://www.pjfitness.co.uk/

Sisestatud: 09.10.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Rohkem paindlikkust ja funktsionaalsust hansgrohe Finorise segistisarjaga

Rohkem paindlikkust ja funktsionaalsust hansgrohe Finorise segistisarjaga

Unistus vannitoast kui isiklikust heaolu-spaast ei saa tihti teoks. Pere vannitoaelu on tavaliselt
hoopis midagi muud: isikliku hügieeni protseduurid, koristamine, pesu leotamine - valamust
saab kiiresti igapäevaste tegevuste keskus. On hea, kui on selline valamusegisti, mis kõigega
toime tuleb. hansgrohe Finorise segistisarja väljatõmmatav versioon pakub palju
liikumisvabadust ja lihtsustab argirutiini. Kiire peapesu kraani all pole enam mingi probleem. Ja
kõigele lisaks on valamut ka lihtne puhtaks loputada. Ka on pesuämbreid või muid kõrgeid
anumaid lihtne selle väljatõmmatava otsikuga täita. Sügavamas valamus saab väikelast
vannitada või tema jalgu pesta. Olgu tegemist õrna PowderRaini või tavalise laminaarse
pihustijoaga, segisti veejuga saab ühe nupuvajutusega muuta. Kumbki pihustusrežiim ei
kasuta rohkem kui viis liitrit vett minutis.

Hansgrohe esitleb Tallinna ehitus- ja sisustusmessil innovatiivseid tooteid

Hansgrohe esitleb Tallinna ehitus- ja sisustusmessil innovatiivseid tooteid

26.-28. augustini Pirita messikeskuses toimuval ehitus- ja sisustusmessil on
Hansgrohe grupp väljas kahe kaubamärgiga: oma uudiseid esitlevad nii
disainibränd AXOR kui preemiumkaubamärk hansgrohe. Tutvuda saab uudsete
aga juba paljude auhindadega pärjatud köögi- ja vannitoasegistite, duššide ja
tarvikutega. Eraldi väljapanek on populaarsetest FinishPlus värviliste
pinnakatetega segistitest ja aksessuaaridest.

vaata kõiki