Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Nõuandeid kodukontori loomisel

Peamiseks põhjuseks kodukontori loomisel on muidugi kulude ja aja kokkuhoid, teisalt annavad hea võimaluse selleks kiirelt arenenud sideloomise võimalused, mis ei nõua enam isegi sülearvuti kaasaskandmist. Näiteks ka koosoleku korraldamiseks ei pea enam kokku saama, rääkimata tasuta helistamisest ükskõik kuhu maailma otsa.

Plussiks kodukontoris töötamisele on veel loomevabadus ja pühendumine. Teisalt võib olla kodus töötamine just risk tööle pühendumisele ehk siis tootlikkuse langemisele. Üks olulisemaid viise muuta kaugtöö tulemuslikumaks oleks kujundada kodukontor kooskõlas teie vajadustega.

Tutvustame lähemalt kuidas luua oma vajadustest ja võimalustest sobivaim kodukontor eraldi ruumina, mis aitaks sul oma tööle tõeliselt pühenduda.

Willman Interjöörid Gina Willman


Kui sa elad kodus koos teistega - olgu nendeks toakaaslased, oma elukaaslase, lapsed või käratsev lemmikloom, peaksid kodukontoriks endale looma erladi ruumi, mis on mõeldud teie töö jaoks. Elutoa diivan ega kööginurk ei tohiks olla kunagi kodukontori asukohaks. Selleks valida ruum, mis on mõeldud ainult töö jaoks ja soovitavalt eraldatult teistest ruumidest. Kui teil võivad käia ka kliendid kodus, oleks hea kui see ruum oleks eraldi sissekäiguga.
Eraldi ruum tagab kindlustunde, et olete töökeskkonnas, seda enam kui teil on suur pere.
Eraldi ruum aitab ennast vabamalt tunda ja elada välja tööga seotud emotsioone.

ASAP house Studio Kiss


Kodukontori loomisel peaks läbi mõtlema vajalike töövahendite asukoha ja paiknemise viisi. See on tõestatud fakt, et rohkem organiseeritud tööruum suurendab tootlikkust. Selle eesmärgi saavutamiseks tasub investeerida raamaturiiulitesse, arhiivikappidesse ja vajaliku suurusega lauda. Kasutage roostevabast terasest mööblit, värvikaid hoiukarpekarpe, käepäraseid riiuleid, laua peal asetsevaid dokumendihoidjaid. Asetage kõik enda jaoks vajalikesse kohtadesse, hoiustage süsteemselt, et kiirelt midagi üles leida ja te olete saavutanud sätitud ja korraliku tööruumi. Hangi ka vajadusel sobiva suurusega teadetetahvel, kus saad ennast kursis hoida oluliste ja tähtsate toimingutega.

Jennifer Gustafson


Vali ruumi värvideks endale sobilikke ja meeldivaid toone. Too sisekujundusse ka isiklikke ja kalleid esemeid nagu fotod ja kunstiteosed - kuid ärge üle pingutage. Pidage meeles, et ruum on sisustatud töötamise eesmärgil. Lisaks tuleb kindlasti valida õige valgustus ja mugav tool - ka need elemendid aitavad kaasa tootlikkusele.

Melissa Lenox Design


Lõpuks pead tagama, et töö teemad jäävad tööruumi ja kodu teemad jäävad ülejäänud majasse.
Laste mänguasjad, kodused majapidamisvahendid, meelelahutuseks mõeldud vahendid jäävad eluruumidesse, sest need häirivad ja segavad töökeskkonnas. Säilitades oma tööruumi kontorina, mis on töö-sõbralik, saate suurendada oma tootlikkust ja vähendada probleeme pereliikmetega.

Peter Rose Architecture and Interiors


Siin veel erinevate sisekujundajate loodud kodukontoreid:
Robert Granoff


Lovejoy Designs


Martha O’Hara Interiors Foto Karen Melvin


Mabbott Seidel Architecture


Tailored Living


Harrell Remodeling


Malka Closet Innovations


Kitchens & Baths Linda Burkhardt


Harrell Remodeling


Jennifer Gustafson


Ian Engberg / Foto Michael Moran



Kodukontori loomisel peaks tutvuma ka ergonoomiliste nõuetega. Ergonoomia on suunatud eelkõige haiguste ennetamisele. Ekslik on arvata, et ergonoomiast räägitakse seoses konkreetse töökohaga mõnes ettevõttes. Oluline on ergonoomia printsiipe rakendada ka oma igapäevaellu - näiteks kodu kujundamisel, valides endale sobiva kõrgusega köögimööblit ennetame me seljalihaste haigusi.

Toome välja olulisemad ergonoomika nõuded kontoriruumile, mida võiks järgida ka kodukontori loomisel:

Ruumi temperetuur 20-25 kraadi, olenavalt aastaajast.
Piisav õhuniiskus, õhuliikumise kiirus, võimalus õhutamiseks.
Piisavalt ruumi vabaks liikumiseks.
Piisav õhuvahetus, võimalus aken avada.
Piisav valgustus töölaua kohal.
Otsesed valgusallikad ei asetseks töötaja otseses vaateväljas.
Akendel peab olema ees valgust reguleeriv kate.

Töölaud peab olema piisavalt suur, et mahutada sellele käepäraselt kõik tööks vajalik ning reguleeritav vastavalt kasutaja füüsilistele omadustele. Tööpind jaotatakse tinglikult kolmeks tsooniks, esimeses tsoonis (ca 20 cm) paiknevad vahendid, mida kasutatakse kõige enam - hiir ja klaviatuur, selles tsoonis väsivad käed kõige vähem. Teine tsoon (ca 70 cm) on ala, kus käed viibivad perioodiliselt. Kolmas tsoon on piirkond, kus käed viibivad harva ning sinna peaks paigutama ka harva vajaminevad asjad. Jalgade jaoks peab lauaalune piirkond olema paraja sügavusega, soovitavalt 60cm.

Töötool peab vastama selle kasutaja füüsilistele (kasv, kehakaal) omadustele. Tool peab olema püsikindel, reguleeritava seljatoe ja istme kõrgusega. Istme servad peavad olema ümarad, et vähendada survet reie tagakülgedele. Istumisel on soovitav selline töötooli kõrgus, et moodustuks reie ja sääre vaheline 90◦ nurk. Sama nurka on soovitav hoida keha ja reie vahel.
Tooli käetoed peavad olema hõlpsati reguleeritavad vastavalt sellel istuja vajadustele.
Samuti võiksid need olla kergesti eemaldatavad juhuks, kui töölaud on U-kujulise väljalõikega. Selline töölaud võimaldab töötajal toetada käsi lauale ning puudub vajadus käetugede järgi.

Kuvari ekraani ülemine äär peab asetsema silmade horisontaalsest kõrgusest 15- 45◦ allpool, mis on optimaalseks vaatenurgaks.

Ülakeha ebamugavustunde ja väsimuse vähendamiseks on olulised töövahendite käepärasus. Pikaajalise sisestustöö juures on vajalikuks abivahendiks dokumendihoidja, mis paigutatakse sageli kuvari külge või ekraani kõrvale.
Oluline on ka randmetugi, mille eesmärgiks on randme fikseerimine liigesele kõige sobivamasse asendisse. Oluline on hoida randmed ühel joonel küünarvarre suhtes.

Õige töökoht peaks ergonoomiliselt välja nägema selline:










Käte asend küljelt































Arvutihiir peab olema sobiv käe mõõtmetega ja selle liigutamine peab olema kerge. Uue arvutihiire muretsemisel on kõige parem ise proovida järele, milline hiire kuju sobib teie käega.
Ka klaviatuuri valik on lai. Tuleb ainult välja valida see sobivaim.









Käte asend ülalt































Näiteks kaheks jaotatud klaviatuur säilitab käte loomuliku asendi, kuna mõlemad klaviatuuri pooled on keeratud üksteise suhtes sobiva nurga alla.

Inna Vabamäe
Tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist

Põhjalikumalt loe töökoha ergonoomikast http://www.arvutikasutaja.ee/


Eelpool vaatasime võimalusi ja lahendusi kodukontori kujundamiseks just eraldi ruumina, lisaks ka meie tervisele tähtsat ergonoomilist poolt, mida peaks väga jälgima. Eelpool toodud näited olid erinevate paigutuste ja värvide valikuga.
Loodame, et leidsite nende näidete varal häid ideid mida järgida ja saate need ka ellu viia!!


Koostanud: Sisustusweb'i toimetus
Artikli koostamiseks kasutatud materjale:
http://www.decoist.com/

Sisestatud: 17.09.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki