Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Efektiivse köögi planeerimine

Kõige parem on köök koos juurde kuuluva mööbli ja tehnikaga planeerida juba projekteerimise faasis. Eelnevalt tuleb loomulikult läbi mõelda köögi kasutusotstarve.

Kui see info on läbi töötatud, võib asuda köögi tsoonide planeerimise juurde. Mida rohkem kööki kasutate, seda rohkem koguneb seal „töökilomeetreid“ ning seda tähtsam on tsoonide õige paigutus köögis.

Köök jagatakse tsoonideks nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Alustame tähtsamast, ehk siis horisontaalsest jaotusest, mida nimetatakse köögi töökolmnurgaks. Töökolmnurk kujuneb toiduainete töötlemisel kujunevate põhitegevuste ja nende asukohtade järgi – toiduainete hoiustamine ja külmik, eeltöötlus ja pesu kraanikausis ning seejärel pliidil või ahjus küpsetamine. Nende põhitegevuste punktide ühendamisel tekibki töökolmnurk. Mida väiksem on nende punktide omavaheline kaugus, seda vähem „tühje“ kilomeetreid aasta lõpuks koguneb. Samas ei tohi ära unustada, et nende vahele peab mahtuma ka piisavalt töötasapinda eeltöödeks. Soovitatav vahemaa erinevate punktide vahel on umbes 1meeter.

Nende peamiste tsoonide ümber on hea paigutada antud tegevustega seonduvad panipaigad ja tehnika. Näiteks külmiku ümbrusesse soovitame paigutada ka muud toiduainete hoiukohad. Kraanikauss on kõige otstarbekam planeerida kesksele kohale kuna sinna jõuavad nii külmikust välja võetud pesu vajavad tooted kui ka pliidilt tulevad nõud või kurnamist vajavad tooted.

Peale horisontaalse planeerimise on mõistlik ette võtta ka vertikaalne planeerimine. Keskmine kõrgus on ergonoomiliselt kõige mugavam ja sinna planeeritakse panipaigad esemetele, mida kasutatakse kõige tihedamini. Põhitsoonist natuke alla- ja ülespoole jäävad alad teisejärgulistele tarvikutele. Kõige ebamugavamad tsoonid kõige all ja üleval jäävad nendele vahenditele, mida kasutatakse väga harva või siis kui pikk mees on kodus.



Traditsiooniliselt on köökidel viis erinevat kuju:


Sirge köök

Tavaliselt ühe seina ääres, kus töötsoonid on üksteise kõrval ja kesksel kohal on kraanikauss ning pliit ja ahi.


Sirge köök saarega

Samalaadne sirge köögiga, kuid annab lisa hoiustamisruumi ning sageli paigutatakse ka pliit ja ahi saarele. Lisaks annab hea võimaluse seltskondlikuks söögivalmistamiseks. Tööpinda on rohkem ja ühte serva võib kasutada ka baariletina.



L-kujuline köök

Eestis suhteliselt levinud nurgaköögi variant, mille töötsoone on lihtne paigutada ja alati saab lisada söögilaua või saare. Nurgakapi maksimaalne kasutamine nõuab hoolikat planeerimist. Õnneks on tänapäeval erinevaid furnituuri lahendusi - küsi selles osas julgelt mööblimehelt või sisekujundajalt nõu.





U-kujuline köök

Ideaalne mahuka köögi planeerimiseks. Kui ruum on liiga suur, siis peab silmas pidama, et peamised töötsoonid ei oleks üksteisest liiga kaugel. Võib lisada saare.








Paralleelne köök

Üks parimaid asetusi tegusatele kokkadele. Tsoonid saab panna lähestikku, samas on palju hoiustamisruumi.




Kui ruum on mõõdetud, köögi otstarve ja vajalik tehnika läbi mõeldud ning töötsoonid paigas, saame asuda furnituuride ja materjalide valiku juurde.


Blum-i video töötsoonide kohta.

Uus salong Lauteri 7c avatud 10.oktoobrist!

Lepi konsultatsioon kokku juba täna: Taavi Liivandi, taavi@luumen.ee, tel 5292313

Hoia meie tegemistel silma peal ka Facebookis.

Sisestatud: 02.10.2012

Sildid:

köögimööbel