Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Aiamööbel talveks varju

Fotol: Sadolini värvikeskuse disainer-konsultant Eve-Lii Sandre

Fotol: Sadolini värvikeskuse disainer-konsultant Eve-Lii Sandre
Puidust aiamööbli ja väliterrassi põrandalaudade iga-aastaseks hoolduseks on ekspertide hinnangul praegu juba hilja, sest sügisese õhuniiskuse tõttu ei suuda õli enam puitu piisavalt immutada.

«Need inimesed, kes suvel hoolduskuuri tegemise maha magasid, tahavad seda teha ilmselt nüüd, talve eel. Tegelikult on praegu väljas puiduga tegelemiseks kõige halvem aeg üldse,» räägib Sadolini värvikeskuse esindaja Silver Jaanus.

«Puit on nii niiskust täis, et sinna ei hakka enam ükski vahend korralikult peale. Kui te ei ole suve jooksul oma välipindadele või aiamööblile hooldust teinud, siis praegu seda kindlasti teha ei tasuks,» lisab ta.

Samuti pole aiamööblit soovitatav viimistleda sisetingimustes, sest puidu töötlemiseks mõeldud värvid ja õlid sisaldavad kahjulikku agrokemikaali fungitsiidi.

«Ainus, mida saaks veel teha, on Bio Cleaneri vahendiga vetikate ja sambliku eemaldamine,» soovitab sama värvikeskuse disainer-konsultant Eve-Lii Sandre.





Seejärel tuleks mööbel otseste ilmastikumõjude käest ja kindlasti puude alt ära tõsta ning panna kuiva jahedasse ruumi. Mööbli hoiustamiseks sobib kõige paremini kütteta ja hea ventilatsiooniga ruum. Köetud ruumis hoiustamine võib põhjustada mööbli liigset kuivamist ja pragude tekkimist või suurenemist.

«Külm ei tohiks mööblile midagi teha. Peamine oht on ikkagi lumi, vihm ja tuul,» räägib Jaanus. Mööbliesemele või terrassilaudadele võib peale panna ka vastava katte, sest muutlikud ilmaolud muudavad mööbli halliks.

Vananev puit vajab hoolt

Puit on elav looduslik materjal, mille väline ilme vihma, päikese ja tuule tõttu muutub, seetõttu tuleb alati silmas pidada kohalikke ilmastikutingimusi ja keskkonda.

Ehitusmaterjalide e-poe Bau­max esindaja Jako Tsäko sõnul on aiamööbli esimeseks vaenlaseks hallituse või sinavusseente põhjustatud kahjustused. «Kuna aiamööblil on palju horisontaalseid pindu, ilmnevad veekahjustused seal kiirelt,» räägib ta.

Kord aastas tehtav värskenduskuur on Home4you sisustuskaubamaja turundusjuhi Liisi Haugi sõnul õlitatud puidust aiamööbli puhul piisav. «Vaev on väiksem, kui puhastada mööblit regulaarselt ning kaitsta liigniiskuse ja UV-kiirguse eest,» lisab ta.

Et kahjustusi ennetada, on mõistlik aiamööbli hooldusega alustada kohe pärast ostmist.

«Kui puit ei ole mitu aastat hooldust saanud, on see juba vananenud ning kevadel seda värskeks enam ei saa. Sel juhul võib esemele anda mõne teistsuguse tooni, aga kui seda korralikult ei hoolda, siis värviga juba tekkinud kahju ei paranda,» selgitab Jaanus.

Tema hinnangul peab aiamööblit õlitama suvel, kui on kuiv ja soe ning õli saab korralikult puidu sisse imbuda.

Looduslikke ja traditsioonilisi restaureerimistarvikuid ja ehitusmaterjale müüv pood Majatohter soovitab väärispuidust aiamööblit viimistleda naturaalse linaõlivärnitsaga või tärpentini-linaõliga. Männist ja kuusest aiamööblit aga heleda või tumeda tõrvaõliga.

Erinevates ehitus- või viimistluspoodides on puidu töötlemiseks suur tootevalik. Disainer-konsultant Sandre soovitab aga toote ostmisel rangelt kinni pidada pakendil märgitud juhtnööridest, sest vastasel korral pole nähtud vaevast mingit kasu.

«Kui tegemist on naturaalsest puidust õuemööbliga, mida on ka varem õlitatud, siis on soovitatav kasutada hoolduseks ka puiduõli. Üldiselt on aiamööbel ja terrass välisõlidega töödeldud,» selgitab värviõpet pakkuva Tikkurila koolituskeskuse juht Meelis Tarto.


Plasti tuleks pesta

Värvi kasutamine on pigem ühekordne ettevõtmine, õlitamine vajab pidevat hoolt. Olemas on ka mitmesuguseid vahasid, mis teevad mööbli vetthülgavaks. «Kui aiamööbel läheb hallitama juba esimeseks sügiseks, on selge, et puidu viimistlemiseks on kasutatud välitingimustesse mitte sobivaid tooteid,» kinnitab Baumaxi esindaja Tsäko.

Kuna hallitusseened levivad õhuga, põhjustab aiamööbli hallitamist eelkõige puidu vähene kaitsmine, mis loob soodsa keskkonna hallituse kasvuks.

Rotangmööblit värskendatakse sarnase materjaliga, millega see algselt on töödeldud. Punutud mööbli puhul teeb värskenduskuuri keerukamaks asjaolu, et sellel on väga palju raskesti ligipääsetavaid kohti.

Selleks et säilitada plastmööbli kena välimus, tuleb seda vähemalt korra suve jooksul pesta. Pesemiseks sobib kasutada survepesurit. Metallist aiamööblile soovitatakse peale kanda roostevastast kaitsevärvi.

Puidu õlitamine

● Enne puidu hooldusvahendi pealekandmist tuleb puitmööblile või terrassilaudadele kogunenud mustus kõva küürimisharja ja sooja seebiveega eemaldada.

● Puhastamiseks ei tohi kasutada terasest nuustikut või harja, kuna pisikesed metalliosakesed võivad takerduda puidu kiududesse ning tekitada vee ja õhuniiskuse mõjul mööbli pinnale roosteplekke.

● Kui mööbli pind siiski on kahjustunud või karedaks muutunud, lase mööblil täielikult kuivada ja lihvi seejärel kergelt, kasutades liivapaberit ja jälgides puidusüü suunda.

● Pesemiseks võib kasutada ka spetsiaalseid puidu puhastusvahendeid.

● Järgmisena kanna õli pintsliga õhukese kihina pinnale. Uus kiht kanna peale alles siis, kui eelnev kiht on juba puidu sisse imendunud.

● Kokku kanna pinnale kaks-kolm kihti. Pööra erilist tähelepanu otsadele, ühenduskohtadele, varjatud pindadele ja pragudele.

● Kui pind on ebatasane ja kare, lihvi pinda, kuni õli on veel märg. Eemalda üleliigne õli ja lihvimisjääk puhta lapiga.

● Lase mööblil vähemalt kuu aega kuivada. Selleks ajaks on puit korralikult kuivanud ja pole enam õline. Tulemuseks on tasane ja vastupidav pind.

Autor: Liis Velsker
Foto: Peeter Langovits
Allikas: PM, Tarbija24

Sisestatud: 15.10.2012