Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Nõudepesumasin aitab säästa

Targad on välja arvutanud, et nõudepesumasinat kasutades võite võita aastas 7–10 päeva!

Kuid mille järgi masinat valida? Pere suuruse? Energiakulu? Ruumi? Hinna?

E-Lux Hoolduse juhataja Toomas Türksoni sõnul võib ka ühest kriteeriumist lähtuda, kuid toob välja siiski kõige tähtsamad näitajad.

Pere suurus ja kasutajate arv
Suurematesse nõudepesumasinatesse (laius 60 cm) mahub 12–14 komplekti nõusid, väiksematesse 5–9 komplekti. Hea, kui masinasse mahuksid ära ka kõik söögitegemise juurde kuuluvad nõud ja potid-pannid. 3–4 liikmelisse perre soovitab Türkson osta just 12–14 komplekti masina – kui köögis tõesti ruumi pole, aitab ka 9 komplekti masinast. Hea abiline on ka 5–6 komplekti masin.

Suurus
Võimalik on valida 45 cm või 65 cm laiuse vahel. Edasi tuleks mõelda, kas tahame pliiti köögimööblisse integreerida või niisama kuhugi seina äärde panna. Integreeritaval nõudepesumasinal on juhtpaneel enamasti horisontaalselt ukse ülaservas, nii saab masinale ette panna ka ülejäänud mööbliga sobiva ukse. Olemas on ka lahendus väikese köögi või näiteks üksiku inimese jaoks: pisikese nõudepesumasina saab paigutada lihtsalt laua või kapi peale nagu mikrolaineahju. Sellised masinad mahutavad 5–6 komplekti. Pesutulemus, kuivatus, energiakulu – kõik on sama ökonoomne kui suurel masinal. Ja et masin väike, kulub ka vett hoopis vähem.

Energiakulu
Peamiselt kulub energiat vee soojendamiseks. Uued masinad kasutavad 12–14 komplekti nõude pesuks 10–14 liitrit vett. Hetkel teadaolevalt kõige kokkuhoidlikum SMEG nõudepesumasin suudab tänu erilisele vee taaskasutuse süsteemile anda oma 6,5-liitrise veekuluga ideaalse pesutulemuse ja kuulub energiaklassi A+++. Kui tähtsam on mugavus ja kiirus, võib valida profiprogrammiga masina, mis tavalise 2 tunni asemel peseb vajadusel nõud puhtaks ka 16 minutiga.

Müra
Müra on tihti probleemiks, kui tegemist on avatud köögi ja elutoa kombinatsiooniga. Vaiksematel masinatel on ümber mürasummutusmatid, müra on vähendatud ka tehniliste lahendustega. Näiteks pannakse mootorid töötama nn patjadele ja pesuveejuga on peenike, täpne, õige nurga all väljuv ja tugeva survega.

Taimer ja viitstardi võimalus
Mugav ajaplaneerimine on ühtviisi soodne nii öise elektri puhul kui ka mugav erinevais elusituatsioonides – näiteks võid ajastada masina tööle siis, kui kedagi kodus ei ole.

Multifunktsionaalne nõudekorv
Tasub vaadata, kas ka kõige suuremad taldrikud mahuvad nõudepesumasinasse ja kas vahed, kuhu sööginõud asetatakse, on teie harjumusi silmas pidades sobilikud. Kui näiteks pole võimalust taldrikute “piike” alla keerata, on tihti probleem pottidele ja pannidele asukoha leidmisega.

Hind
Et nõudepesumasin kestab päris palju aastaid, oleks ehk mõistlik valida võimaluse korral selline kodumasin, mis sammuke oma ajast ees ehk pigem kallim ja multifunktsionaalne.

Lisamugavused
Parematel masinatel on ka sisevalgustus – näiteks näed, kuhu kahvel on valesti kukkunud. Ka saab uue tehnoloogiaga masinatel ülemist sahtlit vastavalt klaaside kõrgusele hästi reguleerida. Peenematel masinatel näitab põrandale suunatud laservalgustäpp, kas masin töötab. Sama tuluke hakkab vilkuma ka siis, kui masinas mingi ese on vett pritsiva ülemise tiiviku ette jäänud (liiga pikk nuga püsti vms).

Hooldus
Türksoni sõnul algab õige hooldamine korralikust pesuainest, loputusainest ja soolast: “Tuntud ja suuremad pesuainetootjad panustavad toodete arendusse ja suudavad pakkuda aineid, mis pesevad ühtviisi hästi nii madalal kui kõrgel temperatuuril. Kui kasutaja hindab kõrgelt mugavust, saab “kõik ühes” tabletiga hea tulemuse.
Kui masinasse asetatakse nõud kohe pärast söömist, siis on heaks abiks nõudepesugeel ja kiirprogramm. Kui aga on soov säästlikult majandada, on mõistlik kasutada pulbrit või geeli, loputusainet ja soola eraldi. Viimase variandiga saab kõige parema pesutulemuse, sest siis on võimalik aineid doseerida vastavalt nõude kogusele, vee karedusele ja soovitavale kuivatustulemusele. Valesti doseeritud pesuainekogus annab kehva tulemuse, klaasid jäävad tuhmiks ja söögiriistad plekiliseks. Hea oleks, kui pesuained oleks ühest sarjast ja samalt tootjalt.”
Jälgida tuleks ka seda, et tabletiga pesemisel oleks masinal ikka olemas spetsiaalne tabletiga pesemise programm. Vanematel masinatel seda tihti ei ole ja siis ei pruugi pesutulemus olla nii hea, kui me soovime. Nimelt on masinate pesuprogrammid erineva pikkusega ja võib juhtuda, et tabletis olevad ained ei lahustu õigetel aegadel. Seevastu vedel nõudepesuaine jõuab erinevalt pulbrist alati igale poole.
Regulaarselt tuleb puhastada filtrit ning jälgida siis ka hoolikalt, et filter tagasi pannes korralikult pessa asetuks. Kontrollida tuleb ka pesutiivikute puhtust. Kui otsmised augud on ummistunud, tiivikud ei pöörle ja pesuaine või tablett ei lahustu ära.
Vähemalt kaks korda aastas (aga parem, kui kord kvartalis) tuleb nõudepesumasin läbi pesta spetsiaalse läbipesuainega.
Tavaline jäme lauasool tuleks Türksoni sõnul kindlasti nõudepesumasinast eemal hoida (nii mõnigi kasutab just seda, sest hinnavahe spetsiaalse soolaga on mitmekordne): “Nõudepesumasina sool peab olema jämeda struktuuriga ja spetsiaalselt nõudepesumasinatele mõeldud. Lauasool ei ole õige struktuuriga ega piisavalt puhas ning võib tekitada rikkeid ja ummistusi. Ummistunud soolaionisaatori vahetus on päris kulukas.”

Miks masin rikki läheb?
Kuigi nõudepesumasinaid on müüdud Eestis juba umbes 20 aastat, on kõige enam levinud viga vale paigaldus ja sellest tekkinud rikked, teab Türkson. Sestap tuleb hoolikalt jälgida, et nõudepesumasin ühendataks nõuetekohase elektripaigaldisega, kus ei puuduks ka maandus.
Voolikute ühendamisel tuleb kõik teha juhendi järgi. Kui ennast ei usalda, pea nõu spetsialistiga. Tähtis on, et voolikud ei jääks masina taha sõlme. Muidu näeb masin kurja vaeva, et vett kätte saada ja välja pumbata. “Eriti tihti kohtab valesti tehtud ühendust, kus masinasse voolab kraanikausi sifoonist tulev must vesi,” ütleb Türksoni kogemus.
Tiivikute puhastamata jätmisest oli juba juttu, aga spetsialist rõhutab veel kord, et see on tõsine viga, mida paraku väga sageli kohtab.
Türkson nendib, et kindlasti võib tulla ette ka mõne masinakomponendi rikkeid, aga võrreldes kasutusest tekkinud vigadega on nende osa väike.
Kui korralikult ümber käia, peab enamik masinaid vastu 7–10 aastat.


Kuidas nõusid pestes elektrit säästa?
• Kui võimalik, paiguta nõudepesumasin radiaatorist jm küttekehast võimalikult kaugele: masinast leviv niiskus ja soojus raskendab küttekeha tööd.
• Pese nõudepesumasinaga ainult siis, kui see on täis.
• Kui musti nõusid tekib pidevalt vähe (elate üksi või kahekesi ja palju külalisi ei käi), hankige väike, tööpinnale paigutatav nõudepesumasin, kuhu mahub kuni 6 komplekti nõusid. Ja vastupidi: kui on pidevalt palju sööjaid, on targem hankida suurem masin, mitte ühe väiksega kolm korda päevas pesta. a href="http://www.kodukiri.ee"target=_blank>


• Enne masinasse panekut loputa nõusid külma veega. Ja kahe taldriku loputamise ajal ära lase vett kraanist pidevalt joosta!
• Vali ökonoomne pesuprogramm ja lase nõudel õhu käes kuivada (jäta masina uks praokile).
• Väiksemad asjad on mõistlik pesta käsitsi.
• Vajadusel kasuta enne põhiprogrammi leotusprogrammi.
• Kiirprogramm vali siis, kui nõud ei ole eriti määrdunud.

Allikad: Energiasäästuportaal http://kokkuhoid.energia.ee/,
MR Kodumasinad, USA Consumer Energy Center


Loe lisa: ajakirjast Kodukiri (märts 2013)

Tekst: Ille Grün-Ots, Kodukiri, märts 2013
Foto: Bulls, SXC

Sisestatud: 27.03.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki