Tee ise

Betoonplokkidest lillepeenrad

Ökonoomne viis betoonplokkidest lillepeenra ehitamiseks. See meetod pole mitte ainult kiire, vaid ka ülimalt lihtne. Võrreldes lillepeenarde jaoks ettenähtud traditsiooniliste materjalidega hoiate kokku nii ruumi kui ka raha.

Kui olete aiatöödes algaja, on see omapärane ja kiireim võimalus lillepeenra tegemiseks. Enne betoonplokkide paigaldamist peaksite kindlaks määrama lillepeenra asukoha. Kui soovite luua sümmeetrilise peenra, mõõtke ära plokk, mida kavatsete kasutada – nii saate teada, mitu plokki vaja läheb. Tõmmake aiavooliku abil oma tulevase lillepeenra piirjoon, puhastage koht ning arvutage, mitu plokki selle ümbritsemiseks vaja läheb. Kui lillepeenra asukoht on maja vundamendi kõrval, pole vaja plokke kõigile neljale küljele paigutada. Selle asemel ostke vaid kolme külje ehitamiseks vajalik arv plokke ning neljandaks küljeks jätke maja vundament. Sel viisil hoiate kokku nii aega, raha kui ka ruumi. Edasi on vaja välja selgitada peenra kõrgus. Tavaliselt ei ületa peenra kõrgus 12 cm, nii et piisab, kui paigutate plokid ühte ritta.

Materjalid
Kui olete koha puhastanud ja arvutanud, mitu betoonplokki vaja läheb, peaksite ostma liiva või väikesi kivikesi plokkide vahel olevate avade täitmiseks. Tõstetud lillepeenra muld soojeneb kiiremini kui tavalistes kohtades, kuid ka kuivab kiiremini.
Niiskuse säilitamiseks on hea materjal turbasammal. Mulda on vaja lisada turvast ja komposti, et taimed saaksid piisavas koguses toitaineid.

Betoonplokkidest lillepeenra ehitamine – õpetus
1. Valige koht ning eemaldage sealt praht. Kui valitud kohas kasvab rohi, kaevake see välja ning eraldage rohukamara ülemine kiht. Umbrohi eemaldatud, tasandage pind rehaga.
2. Asetage esimene betoonplokk ette valmistatud väikesesse pessa, avadega ülespoole. Et plokk püsiks paigas kindlalt, koputage selle igale servale mõned korrad soovitavalt puidust haamriga. See lisab püsivust, kui hiljem mulda juurde lisate ja taimed istutate. Plokkide sümmeetriliseks paigutamiseks võite äärte moodustamiseks kasutada vesiloodi.
3. Umbrohu vältimiseks täitke iga ploki ava kruusa või liivaga.
4. Segage kokku muld, turvas ja kompost ning lisage segu lillepeenrasse kuni betoonploki ülemise piirini. Segage labidaga hoolikalt. Kui kavatsete peenart kasta piserdamise meetodil, kaevake väike kraav ning paigutage sinna voolik. Seejärel tasandage pind rehaga.
5. Nüüd saate istutada taimed või külvata seemned. Suvel kontrollige mulla niiskust ning vajadusel väetage seda.
Kui kasvatate üheaastaseid taimi, eemaldage taimekasvuperioodi lõpus alles jäänud varred. Mitmeaastaste taimede puhul on vaja taimekasvuperioodi lõpus lisada multši, et taimi talvekülmade eest kaitsta.


Muud võimalused
Nüüd, kui oskate teha betoonplokkidest lillepeenart, võiksite kasutada plokke ka muuks otstarbeks, näiteks aiateede ääristamiseks. Täitke plokid mullaga ning külvake muruseemet. Sileda poolega ülespoole pööratud osaliselt maasse kaevatud plokke, võib kasutada treppide asemel.

Algallikas: http://vosadu-li.ru


Sisestatud: 30.05.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki