Huvitavad tooted

Kuiva õhuga kodus kasuta niisutajat!

 Allikas: ideesahver.ee

Allikas: ideesahver.ee

Keskküttega korteris kipub õhk olema liig kuum kuiv ja tolmune. Ei taha siis köhad-nohud lastel paraneda, ole allergikuil hea ega lihtsalt mõnus hingata. Siis pole abi radiaatorite reguleerimisest ega sinna märgade rätikute panemisest, vaid aitab vaid õhuniisutaja, õhupesija või õhuionisaator.

Osad neist neutraliseerivad ka lõhnu (näiteks suitsulõhn) ja mõnda võib kasutada ka aroomiõli tarvis. Keskküttega elamises oleks hea, kui õhuniiskus poleks mitte madalam, kui 30%. Suvel ei tohiks õhuniiskusel jälle üle 70% tõusta lasta. Nii suure õhuniiskuse korral hakkab hallitus esemete ja mööbli peale tekkima ka talvel. Ja siis on tarvis pigem õhukuivatit.

Toatemperatuuril on hea õhuniiskus 40- 60%.
Stylies Aqualia 31.- Allikas: ideesahver.ee

Toatemperatuuril on hea õhuniiskus 40- 60%. Stylies Aqualia 31.- Allikas: ideesahver.ee

Õhuniiskuse mõõtjaid, elektroonilisi hügromeetreid saab osta ehituspoodidest. Tasub vaadata - äkki on hügromeetri funktsioon olemas ka kodusel elektroonilisel termomeetril. Enamikul neist on. Kui aga hommikuti kurk kuiv ja silmad kipitavad, piisab sellestki, et teada, et õhk on liiga kuiv. Õhuniisutajatel on suhtelise õhuniiskuse hoidik tasemel kas 45%, 55% või 65%.
Probleemsed oma vähese õhuniiskusega on enamasti paneelmajad või silikaatseintega keskküttega hooned. Kindlasti on see liigkuiva õhu probleem ka paljudes kontorites. Sinna tasuks valida pigem ultraheli õhuniisuti, mis on vaikse häälega.
Ultraheli õhuniisutid sobivad kasutamiseks nii kodus kui kontoris. Pihustatud vee tõttu jääb seadme lähiümbruses õhuniiskus tavaliselt kõrgemaks. Seetõttu sobivad seda tüüpi seadmed töökohtade niiskustaseme tõstmiseks ka näiteks avatud kontorites.

Sooja ning külma auruga vaikne ultraheli õhuniisuti
Nordcel CF-2758 (119.-) Allikas: ideesahver.ee

Sooja ning külma auruga vaikne ultraheli õhuniisuti Nordcel CF-2758 (119.-) Allikas: ideesahver.ee

Ultraheli õhuniisuti pihustab ultraheli sagedusel töötava membraaniga vee peeneks uduks ning teeb seda ülimalt vaikselt. Seade sobib uneajaks magamistuppa! Pihustatud vesi suunatakse ventilaatori abil õhuniisutist välja. Parematel ultraheliniisutitel on võimalik pihustatavat vett ka eelsoojendada.
Pihustatava vee eelsoojendamine väldib jahedast aurust tuleneva külmatunde tekkimist ning tagab pihustatud vee kiirema aurustumise. Eelsoojendamine muudab ka vee ja seeläbi ka auru antibakteriaalseks.
Selle seadme parimad omadused on madal müratase, väike energiakulu jaheda auruga niisutamisel ja võimalus valida sama seadmega kas sooja või jahedat auru. Selle puuduseks on õhku pihustuvad mineraalid, mis võivad tekitada ruumi valget sadet. Vee karedust vähendab veefilter paagis, mida soovitatakse paari kuu järel vahetada. Kasutusala: kuni 40m2.

Õhupesurid liigutavad tolmuse õhu läbi vee
Stadler Form õhupesija Tom 379.-, 479.- Allikas: ideesahver.ee

Õhupesurid liigutavad tolmuse õhu läbi vee Stadler Form õhupesija Tom 379.-, 479.- Allikas: ideesahver.ee

Stadler Form õhuniisutaja Oskar 129.-, Big Oskar 229.- Allikas: ideesahver.ee

Stadler Form õhuniisutaja Oskar 129.-, Big Oskar 229.- Allikas: ideesahver.ee

Stadler Form õhuniisutaja Fred 119.- Allikas: ideesahver.ee

Stadler Form õhuniisutaja Fred 119.- Allikas: ideesahver.ee


Õhupesuri tehnoloogia on soodne, kuna seadmes ei kasutata filtreid. Kuiv õhk imetakse seadmesse, kus ta liigub läbi vees keerlevate niisutus-puhastusketaste. Õhus sisalduv tolm kleepub ketastele ja pestakse vette. Niiskus eraldub niisutus-puhastusketastest sarnaselt igapäevaelus toimuvale aurustumisele ning seetõttu visuaalset veeauru näha ei ole. Karedas vees olevad mineraalid (kaltsium) ei lendu ruumi, vaid jäävad seadmesse.
Õhupesuritel tuleb niisutus-puhastuskettaid puhastada katlakivieemaldiga ca 1x kuus. TOMil on ka eelfiltrid, mis vähendavad suurema tolmu sattumist masinasse ning mida saab ja tuleb eraldi puhastada.
Õhupesurid / õhuniisutid sobivad kasutamiseks nii kodus kui kontoris. Kodus soovitatakse õhuniisutamist / õhupuhastamist ennekõike magamistubades, kuna seal on tavaliselt rohkem tolmu ning seetõttu vajalik kõrgem õhuniiskus.
Naturaalse õhuniisutil / -pesuril TOM on madal elektrikulu, vaikne töö, hooldusvajadus 1x kuus. Kasutab karedat vett ega tekita valget tolmu. Õhupesuritel on tavaliselt kõrgem hind kui teistel sama niisutusjõudlusega seadmetel.

Ionisaator neutraliseerib ka suitsulõhna
Stadler Form Viktor õhupuhasti/ õhuionisaator (279.-) Allikas: ideesahver.ee

Ionisaator neutraliseerib ka suitsulõhna Stadler Form Viktor õhupuhasti/ õhuionisaator (279.-) Allikas: ideesahver.ee

Õhupuhasti / õhuionisaator leevendab puudulikust ventilatsioonist tingitud värske õhu puudumist ning vähendab õhus oleva peene tolmu ja bakterite hulka. Reostunud õhku neutraliseerib väikeses koguses eralduv osoon.
Seadme süda on HPP filter, mida võib nimetada ka plasmaks või traationisaatoriks. Seadme korralikuks töötamiseks on oluline, et HPP filtri sees olevad ionisaatori traadid oleksid puhtad. Õhupuhastit-ionisaatorit kasutatakse ruumides, kus vajatakse värskemat õhku ja soovitakse vabaneda õhus lendlevast tolmust. Filtrist eralduv osoon neutraliseerib ruumis olevaid lõhnasid, ka suitsulõhna.
Selle seadme on disaininud Matti Walker, sel on lisaks heale välimusele ka võimalus kasutada aroomõlisid ja mitme tolmukorjeplaadiga korduvkasutatav HPP filter. Filtri puhastamiseks tuleb võtta kaas lahti ja see pintsliga üle pühkida. Puhastab õhku ja ruumi. ventilaatoritel on 5 kiirust.

Airvitamiin õhuionisaator püüab tolmu kinni
Plasma ja Electron Spray (PES) õhuionisaator AIRVITAMIN EUG1000 Allikas: ideesahver.ee

Airvitamiin õhuionisaator püüab tolmu kinni Plasma ja Electron Spray (PES) õhuionisaator AIRVITAMIN EUG1000 Allikas: ideesahver.ee

Plasma ja Electron Spray õhuioisaator teeb põhiliselt kahte asja: leevendab puudulikust ventilatsioonist tingitud värske õhu puudumist ning vähendab ruumis ringi lendlevat tolmu. Reostunud õhku neutraliseerib suures osas osoon. Nõelionisaatorist eralduv osoon neutraliseerib ka ruumis olevaid lõhnasid sealhulgas suitsulõhna.
Tolmu lendlemise lõpetab negatiivse elektrilaengu väljastamine. Kui õhus on (+) laenguga staatiline elekter, siis tolm lendleb. Kui õhus on (-) laenguga staatiline elekter, siis tolm laskub ruumi pindadele.
Airvitamiinil on erinevad toimemehhanismid. Kui põleb roheline tuli, väljastab ionisaator väljastab ainult negatiivset laengut. Kui sinine tuli, siis nii negatiivset laengut kui osooni. Oluline on nõelionisaatori nõela otste puhastamine vähemalt kord nädalas. Sel juhul töötab seade laitmatult ehk sahiseb ja eraldab osoonihõngu. Ionisaatori kasutamisel langeb õhust põrandale rohkem tolmu. Õhk on seetõttu tolmuvabam ja tolmuimeja kasutamine põrandalt efektiivsem!
Õhuionisaator võtab vähe voolu (6w), ei ole liikuvaid/kuluvaid osasid, on kerge puhastada, kuid õhuliikumine läbi seadme aeglane ning see võiks olla pidevalt sisselülitatud.

Väike armas aroomiga Jasmine
Stadler Form Jasmin tavahind 49.90, kliendile 39.90 Allikas: ideesahver.ee

Väike armas aroomiga Jasmine Stadler Form Jasmin tavahind 49.90, kliendile 39.90 Allikas: ideesahver.ee

Ultraheli aromisaator töötab sarnaselt ultraheli õhuniisutiga vee pihustamise põhimõttel. Ultrahelimebraan pihustab vett ning ventilaator puhub peenemad piisad uduna seadmest välja. Koos pihustatud veega liigub seadmest välja ka vette lisatud aroomõli. Aromisaator õhuniisutit asendama ei sobi, kuna pihustatud vee kogus on väga väike (100ml / 12h). Samas ei ole enamik ultraheli õhuniisutajaid sobilikud aroomõlidele, kuna õlidega kokkupuutuv materjali peab olema õlikindel plastik.
Aromisaatoreid võib kasutada ruumides, kus soovitakse kasutada täiendavat lõhna. Seadme väiksed mõõdud suurendavad sobiliku koha leidmise võimalust ning intervallrežiim (10min tööd ja 20 min pausi) ei lase lõhna liiga intensiivseks muutuda. Lõhna on lihtne vahetada ja seadet hea puhastada. Samas tuleb jälgida, et seadmes oleks alati vesi ning et ultraheli aromatiseerija (koos veega) ümber ei läheks.

www.stockmann.ee
ideesahver.ee


Sisestatud: 16.12.2014