Artiklid ja uudised

Värvid seintele tagasi!

Julged värvid on moes kogu sisustusmaailmas. Pariisi sisustusmessil Maison&Objet hakkas silma hooaja põhitoon lilla.

Hollandlased on alati armastanud lillmustreid ja intensiivseid toone. Eks oma osa ole siin kirevatel tulbipõldudel, mida Hollandis nii palju leiab. See, millised värvid inimest iga päev ümbritsevad, kajastub ka kunstis, moes ning tapeetideski.

Julged värvid

Milles seisneb Hollandi tapeetide eripära? Esiteks hakkab silma julge värvide kombineerimine. Koos näeb palju sinist ja rohelist, kollast ja roosat, erkpunast ja helesinist. Need värvid on moes. Esialgu tundub ehk isegi ootamatu, et selliseid toone võiks teineteise kõrvale panna. Hollandlased teevad seda aga väga stiilselt ja tulemus näeb välja täiesti loomulik – need värvid justkui oleksidki kokku loodud!

Elurõõmsad ornamendid

Värvide kõrval on võrdse tähtsusega kõikvõimalikud ornamendid. Näiteks pitsornamendid ja vanadelt tapeetidelt või portselannõudelt kopeeritud kujundid. Kõige kuumem sõna on aga lillornamendid – hollandlaste sõnul on see kindel tulevikusuund. Nii nad maalivadki tapeedile roosasid, punaseid ja valgeid lilleõisi sügavkollasel taustal, lillede vahel lendamas helesinised liblikad – kõlab läägelt, aga oma silmaga vaadates veendud, et tulemus on väga kena.

Kellele ja kuhu?

Loomulikult ei sobi seda tüüpi tapeedid igaühele ja igale poole. Et elada kirevate lillede keskel, peab

omama natuke romantilist meelt. Ideaalne keskkond on ajaloolise hõnguga vanalinnakorter, vana mõisahäärber või uhkem talumaja. Sellisesse keskkonda sobivad lilletapeedid nagu valatult. Ent miks mitte ka vanasse puidust kortermajja või hoopis moodsa elamu magamistuppa.

Mõne tapeedi ornamendid on üsna suured, mistõttu nende ilu tuleb välja alles eemalt vaadates. Silm peab haarama tervet pilti. Selline tapeet tahab pigem suurt ja avarat ruumi ega sobi hästi väiksesse tuppa.

Samas ei pea kõiki toa seinu katma ühesuguse tapeediga. Värvikirevad lilled ja liblikad ühes seinas võivad vahelduda rahulikumat sorti laia triibuga tapeediga teises seinas. Ja miks mitte kombineerida tapeeti ja lihtsat ühetoonilist värvitud seina.

Maailma mõjud

Mustri tapeedisalongis töötades näen eestlaste maitse-eelistusi kodude sisustamisel ja tuleb öelda, et meil ollakse värvitoonide valikus väga tagasihoidlikud. Domineerivad hall, pruun ja beež. Veidi erksama tooniga tapeedist saab harva bestseller.
Ent tasapisi lähevad ka eestlased julgemaks. Maailmas ringi reisides kohatakse põnevaid ideid ja neid üritatakse kodus kasutada. Oma panuse annavad ka sisekujundajad, kes toovad mõnessegi kodusse ja kontorisse värve. Ega tervet elu saa ka hallide seinte vahel elada – vahel tahaks ju mingit särtsakust ja vaheldust. Seetõttu usun, et julged toonid ja lillmustrid leiavad koha ka eesti kodude seintel.







Kodukiri.ee
Tekst: Leena Sinisalu, sisustussalong Muster
Fotod: Eijffinger

Sisestatud: 07.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki