Artiklid ja uudised

Köögiuuendaja kümme pidepunkti

Köök on kodu ruumidest see paik, mida tehnoloogilised uuendused enim puudutavad. Kui kümme aastat tagasi köögi sisustanu täna mõnda köögifirmasse astub, näeb ta tervet rida uusi nutikaid lahendusi.

Nüüd oma köögis ringi vaadates võib, et esialgselt planeeritud lahendused või ostud ei ole end täiel määral õigustanud – kraanikauss on küll piisavalt suur, kuid näeb pidevalt määrdunud välja; asjad mahuvad küll kappi ära, kuid neid on sealt ebamugav kätte saada; integreeritud ahi on küll mugavalt vaatekõrgusel, kuid ahjuplaate pole kuskil hoida; õhupuhasti küll puhastab, kuid teeb nii suurt lärmi, et lülitad selle sisse vaid kala praadimise ajaks jne. Tundub, et kui nüüd uuesti peaks kööki projekteerima, küll siis teaks, mida valida.
Paraku on kogu vana köögi uue vastu vahetamine üks ütlemata kallis ettevõtmine. Pealegi oleks rumal kõik asjad ära visata, osa täidab oma ülesannet ju veel hästi. Ka olemasolevat kööki on uute lahenduste ja toodete abil võimalik mugavamaks muuta.

1. Vaata oma köögis ringi ja mõtle…
…mis sind praeguses köögis häirib, mis siin on oma aja juba ära elanud ja vahetamist vajab ja mida kindlasti säilitada tahad. Uuri köögifirmade kodulehekülgi ja tõenäoliselt üllatud, nähes kui palju kokkamist mugavamaks muutvaid lahendusi vahepeal välja on mõeldud.

Vaata ka
www.mooblifurnituur.ee
www.agenda.ee
www.franke.ee
www.habeco.ee
www.hahle.ee


2. Alusta valgusest – kas seda on piisavalt ja kõigis vajalikes kohtades?

Kõige levinum valguslahendus köögis on laelamp ja kapi alla käiv tööpinda valgustav päevavalguslamp. Kui neist valgusallikatest tundub nappivat, siis tänu vahepealsetel aastatel välja mõeldud pisikestele LEDidele on võimalik valgust väga lihtsalt ja odavalt lisada.
* Avauste ja lahtiste kappide valgustamiseks sobib hästi LED-valgusriba, mis kinnitatakse kaasas oleva teibiga. Tänu LED-idele võtab 25 cm pikkune ja umbes 230 kr maksev valgusriba imevähe voolu, kuid valgustab hästi. Muidugi tuleb see juhtmete abil vooluvõrguga ühendada.
* Tavalised tööpinna valgustid sobivad siis, kui on olemas ülemised kapid, mille alla need peita. Kui tööpinna taga on tühi sein, siis sinna on efektne paigaldada valgusriiul – korraga tekib juurde nii valgust kui paik, kuhu asetada näiteks soola- ja pipratops või mõni muu sageli kasutatav asi, mille pidevalt kapist võtmine oleks tülikas.
* Üheks tööpinna valgustamise võimaluseks on ka lamp-panipaik-pistikupesa – väike seinale kinnitatav kastike, mille kaane all on nii pisike hoiuruum kui voolu võtmise koht ning lisaks valgustab seade ka tööpinda.
* Ka kappide alla ei pruugi tööpinna valgustamiseks paigaldada lampi. Nutikas lahendus on kapi valguspõhi. See mattklaasise väljanägemisega leiutis muudab ühekorraga valgemaks nii kapi sisemuse kui kapi all oleva tööpinna.
* Laevalgustusele mõeldes ei maksa unustada „kaks ühes“ tooteid. Köögisaare pliidi kohale võib muretseda Franke valgusti-õhupuhasti, mille alumine osa imab endasse toiduaure, ülemine osa valgustab aga kõigist neljast küljest kööki.
* Energiasäästlike perede valikusse sobivad hästi liikumis- ja avamisanduriga valgustid. Kui lambi läheduses mõnda aega tegevust ei toimu, kustub tööpinnavalgusti iseenesest. Kapi sisevalgusti Miami süttib aga siis, kui kapp avaneb, sulgudes valgus kustub.

3. Vajadusel vaheta välja oma aja ära elanud kraanikauss.

Kui valamu traditsiooniline eesmärk on nõudepesupaik, siis tänapäeval on valamust saanud toidu ettevalmistuspaik. Lisaks kraanile kuulub valamu juurde mitmeid asju, mis muudavad toidu ettevalmistamise mugavamaks.
* Kui ostetakse valamu, millel on lisaks suurele põhikraanikausile pisem abikraanikauss, on mõttekas osta abikraanikaussi ka sõela otstarvet täitev nõrutuskorv. Saksamaal müüakse 80% valamuid koos nõrutuskausiga, Eestis on see protsent vaid 1. Nõrutuskauss teeb köögis toimetaja elu palju mugavamaks – sinna saab kurnata pastatooted ning jätta nõrguma pestud puu- ja köögiviljad. Kui Franke roostevabast terasest nõrutuskausi hind ulatub 1000 kr, siis plastmassist toote hind on umbes 300 kr. On ka selliseid, mis sobivad toetuma suurele kraanikausile.
* Abikraanikausi teine nö. sisustuselement on sinna sobituv mobiilne sanga ja kaanega jäätmenõu. See on justnagu loodud kartulikoorte jaoks. Kuna kastile käib kaas peale, võib selle välja viia alles siis, kui kast on täis saanud või kui parasjagu kompostihunniku või orgaaniliste jäätmete prügikasti poole asja on.
* Liikuv lõikelaud, mis sõidab üle valamu terves selle ulatuses. Selliselt lõikelaualt on väga mugav lõigatud-tükeldatud kraami kaussi lükata. Ka purud ei lähe kraanikausi kohal lõigates mööda kööki laiali, vaid kukuvad või lükatakse otse valamusse.
* Kui kraanikauss näeb välja vana ja väsinud, siis milline tema asemel osta? Roostevaba terase kõrvale on tekkinud teine levinud materjal – komposiitkivi ehk kivipuru ja seda ühendavate liimide

segu. Mida suurem on kivipuru osakaal, seda vastupidavam on kraanikauss.

Roostevaba kraanikauss…

…on traditsiooniline, neutraalne ja sobib iga mööbliga. Enamasti ka odavam, ümarad näiteks 2-3 korda komposiitkivist odavamad. Selline valamu ei purune ka siis, kui teie kõige raskem malmist ahjupott kraanikaussi kukub.

Komposiitkivist valamutel…

… on rikkalik värvivalik ning sinna jooksev vesi teeb tunduvalt vähem müra. Õige värvivaliku korral

paistab puhtam kui roostevaba valamu, sest kuivanud vesi ei jäta jälgi.
Kõige universaalset värv on säbruline beež, mis näeb kaua kaunis välja. Tumeda (musta, tumerohelise) kivikraanikausi puhul paistavad kuivanud lubjarikka vee jäljed välja sarnaselt roostevaba terasega.
Kui valget kraanikaussi regulaarselt ei puhasta, tekib lubjarikka vee puhul sinna tasapisi settekiht. Kui siis kraanikaussi näiteks punast veini kallata, värvub lubjakiht punaseks ja kraanikauss näeb määrdunud välja.

4. Uuri uusi segisteid.

* Pärast igat nõudepesu on tarvis ka kraanikauss üle loputada. Mida suurem kraanikauss, seda vähem tõenäoline, et kraanist tulev veejuga kõikjale jõuaks. Vett tuleb kaugematesse piirkondadesse suunata käega või tõmmata kraanikauss lapiga üle – mõlemad on ebamugavad lahendused. Voolikuga segisti hõlbustab kraanikausi pesemist aga tunduvalt. Lisaks on sellise köögidušiga mugav pesta abikraanikausis puuvilju või täita tööpinnal olevat keedupotti veega, ilma et peaks selle märga kraanikaussi tõstma. Näiteks Schock segistite valikus on selliseid, millel on võimalik valida ka valida, kas vesi jookseb kitsa joa või dušina.
* Igati praktiline on ka Franke valgustiga segisti. Segisti küljes olevad pisikesed LEDid valgustavad veejuga ja pestavaid nõusid, puuvilju, porgandeid... ning kraanikausi kohale ei pea panema kohtvalgustit.

5. Hoiukohti pole kunagi ülearu! Uued lahendused aitavad ruumi senisest paremini ära kasutada ja panipaiku juurde saada.

* Kui panipaiku napib, saab neid juurde soklisahtli näol, mis sobib näiteks imehästi koeratoidu hoidmiseks. Soklisahtli saab olemasolevale mööblile juurde osta ning kõrgema sokli puhul mahutab sinna isegi kaks sahtlit ära.
* Erinevate asjade hoiustamise teevad hõlpsamaks mitmesugused kapisisud ehk korvijaotused. Ahjuplaatidele on olemas 15 cm laiune küpsetusplaadihoidja, veinipudelitele spetsiaalse kujuga veiniriiul, puhastusvahenditele mobiilne sangaga hoiunõu, et neid oleks mugav kaasa võtta, või hoopis turvaline luku ja võtmetega kodukeemia puur, et lapsed mürgiseid vahendeid juhuslikult kätte ei saaks.
* Kasutades valamu all horisontaalset vee äravoolutoru, mis võimaldab paigutada haisuluku kapi nurka, jääb valamualune osa vabaks ja kapp mahutab hoopis rohkem asju.

6. Mugavuses järeleandmisi teha ei tasu!

* Nurgakappide tarvis on mitmeid lahendusi – karussellid, lükandriiulitega süsteem (näiteks Magic Corner) ja pöördalus (näiteks Le Mans). Karussell – lihtne asju kätte saada ja kõige odavam, kuid osa ruumi jääb kasutamata. Lükandriiulid – mahutab kõige rohkem, kuid asjade kätte saamine võtab teistest süsteemidest veidi rohkem aega. Pöördalus – hääletult ja kõige sujuvamalt liikuv süsteem, mahutab lükandriiulitest veidi vähem, samas kõige kallim.
* Kõrgete kappide puhul on mugav lahendus väljatõmmatav ja 90 kraadi pöörav korvisüsteem (kutsutakse kõrgeks cargoks) Swing. Sellise süsteemi puhul pole ohtu, et kapi ülemistele riiulitele pandud kuivained sinna lihtsalt ununevad. Kuna korvid on väljatõmmatavad ja pööratavad, on kogu nende sisu pidevalt silma all.
* Teine kõrgete kappide (max 2.30 m) lahendus on Tandem, mille puhul on riiul jagatud kaheks. Ukse avades väljub kapist tänu spetsiaalsele süsteemile nii ukse küljes kui kapis olev osa. Ja kogu kapi sisu on hästi näha ning asju mugav kapist kätte saada.
* Ülemistest väga kõrgel asuvatest kappidest asjade kättesaamist hõlbustab liftriiul, mille puhul alumine riiul sõidab kapist välja ja ülemine laskub samaaegselt allapoole.

7. Ära lepi paukuvate kapiuste ja kolksuvate sahtlitega.

* Nii kapiuksed kui sahtlid võib uute süsteemide abil avanema panna vaid kerge vajutuse abil ning käepidemeid pole üldse vaja. Sahtlite puhul võimaldavad seda teha näiteks Adari PUSH-sahtliliugurid, kapiuste puhul aga Italiana tõukurid. Tõukurid paigaldatakse kappi kruvide või teibi abil.
* Paukuvate kapiuste vastu aitavad nutikad smuuvid. Salice smuuvide tarvis tuleb kapi karkassi puurida auk või lihtsam lahendus – osta juurde adapter, mille sisse smuuvi käib, ja kleepida see teibi abil kapi põhja.
• Salice tõstemehhanism võimaldab ülemise kapi ukse avada traditsioonilise kõrvalasendi asemel hoopis üles. Uks avaneb-sulgub väga vaikselt ja sujuvalt ning peatub igas asendis, sega ei saa te uksega vastu pead ja võite ta ka hooga kinni lükata.

8. Mitte lihtsalt prügikast, vaid tänapäevane prügisüsteem.

Prügikast ei tähenda juba ammu enam kaanega ämbrit. Prügikastide kaane valikul on kolm võimalust: kaas avatakse käsitsi, kaas on kinnitatud kapi ukse külge või korpuse külge. Viimase lahenduse puhul sõidab prügikast kasutamise järel kaane alla. Ja see on ka kõige mugavam lahendus.
* Eriti mugav on prügi ära visata aga käed-vaba-süsteemi puhul. Prügikapp avaneb varbavajutusega pedaalile ja sulgub põlvelükkega vastu ust. Nii ei määri ka munakoori ära visates kapiuksi mustaks.
*Prügikasti on võimalik paigutada ka nurgakappi. Lisaks prügikastile on seal olemas ka puhastusvahendite hoiuruum.
* Enamik prügikaste paigutatakse valamute alla. Et need paremini sinna ära mahuks, on paljud neist viltuse küljekujuga.

9. Leia vaikselt töötav õhupuhasti. Kui selle müra häirib, oleks tark see välja vahetada.

* Uuemad puhastid mürisevad tunduvalt vähem, kuid eriti vaikselt töötab ilma rasvafiltrita Berbel õhupuhasti, mida Eestis müüb Agenda Pro. Berbelisse läheb õhk juhtpaneeli all olevast kitsast praost, kubus kiirendatakse õhku tugevalt ja pööratakse kaarjalt kõrvale – õli tsentrifuugitakse õhust välja. Isepöörlev õhuvool haarab söögiaurud kaasa ka kubu eest ja selle kohalt. Tänu sellisele imelisele tõmbamisele jäävad ümbritsevad kapid rasvaplekkidest puhtaks. Siledale pinnale jäävat õli on tunduvalt lihtsam kätte saada kui traatfiltrist. Seade ei tee enam müra kui tavaline arvuti.
* Õhupuhasti mürataset aitab vältida ka lahendus, kus kubu ja mootor ostetakse eraldi ning mootor paigutatakse mitte kööki, vaid ventilatsioonitoru teise otsa, kust õhk majast väljub. Nii kuuleb köögis vaid õhuvuhinat, mitte mootorimüra.
* Seinale paigutatav kaldega õhupuhasti jääb pliidi ees toimetajale vähem ette kui traditsiooniline pliidi kohal horisontaalselt asetsev seade. Tööasendis liigub ülemine osa puhastist veidi ettepoole ning alumine 45kraadise kaldega pind suunab aurud puhastisse.

10. Koka rõõmuks on tehtud palju leiutisi – nii mõnigi pisiasi võib köögi sinu jaoks palju ligitõmbavamaks muuta.

* Köögiteler-raadio-cd-mängija ekraani suunda saab hõlpsalt vastavalt soovile muuta ning soovi korral hoopis kapi alla peitu keerata.
* Kapi tahanurka peidetud köögikombain kipub sinna jäämagi. Tööpinnal olev köögikombain aga tolmub ja segab toimetamist. Hea lahendus on panna köögikombain spetsiaalse tõstukiga kappi. Kombain seisab kogu aeg samal tasapinnal, mida on võimalik nupuvajutusega töökõrgusele tõsta. Sellise lahenduse tarvis peate aga arvestama poole kapi ruumiga.
* Pistikupesatorn, mille saab eest ära lükata töötasapinna sisse. Tulemus on nägus, pistikupesad ei tolmu ning võimalik on kasutada mitut köögimasinat korraga.
• Efektse tulemuse köögis annab LED-valgusega kraanikauss. Kraanikausi sisse paigaldatud ja kausi täitmisel vee alla jäävad valgustid tekitavad sillerdava vee- ja valgusmängu. Kuid ilus on see tõesti vaid puhta vee korral! 

Uusi võimalusi köögis aitasid märgata Mööblifurnituuri salongi juhataja Kristel Ruubel ja Franke GmbH esindaja Eestis Vello Raamat.







Kodukiri.ee
Tekst: Victoria Parmas
Fotod: Mööblifurnituur, Franke, tootjad
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 20.02.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki