Artiklid ja uudised

Peitus mööbliga ehk Nutikate päralt on rohkem ruumi

Olete kokku puutunud olukorraga, kus asjadekuhjad kipuvad üle pea kasvama? Põrandapinda on vähe, pereliikmeid palju ning kogu see soodom ja komorra ajab juba pea halliks…

Väiksuse ja ruumipuuduse mulje tekib olukorras, kus esemed suvaliste hunnikutena eri pindadele ja mööbliesemetele kuhjuvad. Kui enamik asju õnnestuks panipaika peita ning osa mööbliesemeid kokku-lahti klapitada, paistab sama põrandapind palju suurem.

Kitsikus teeb leidlikuks

Kuna iga pere, ruumi ja konstruktsiooni võimalused on erinevad, saame vaid ideid välja pakkuda. Pole absoluutset tõde, on vaid fantaasia ja julgus välja mõelda eri lahendusi, mis just sinu kodusse sobivad.

Alustagem näiteks köögist. Kui seal ruumi napib, on ka kapipinda vähevõitu ja paljud köögitarbed on pliidil-laual pidevalt nähtaval. Meelitav pole ka variant, kus köök on pisike ja eraldi, aga ahta elutoaga seda kokku ehitada ei söanda: perega taolises köögis sööma ei mahu, aga potimajandust ei tahaks ka elutoas aukohale asetada.
Kaaluda võiks hoopis kogu köögi ärapeitmist! Väga edukalt saab köögi sulgeda maast laeni ustega, mis suletuna mõjuvad nagu ühtlane elegantne kapirivi. Sellised uksed saab teha mis tahes meelepärasest ja taskukohasest materjalist: puidust, klaasist, laminaadist, kasutada võib tapeeti, värvi, kattefotot jne. Loomulikult tuleks jälgida, et konstruktsioon laseks ustel takistamatult avaneda ning köögis lahedalt toimetada. Iga kööki tuleks vaadelda konkreetselt: kus asuvad aknad, kus teised mööbliesemed, milline on liikumisskeem?

Väljatõmmatavad lisapinnad

Hea lahendus on ka lõõtsuksed, mis köögi külgseinte kõrvale moodustatud avadesse täielikult eest ära nihkuvad. Köögi võib sulgeda ka osaliselt, kasutades allatõmmatavaid ruloosid, mis vajadusel peidavad näiteks pliidi ja valamu. Aga valamu ja pliidi võib ka osaliselt ustega sulgeda ja kõrvale planeerida kõrged väljatõmmatavad riiulid.
Kööki saab ka väiksemaid peidukohti tekitada. Sageli on ära kasutamata sokliosa, mis tavaliselt kaetakse vaid iluliistuga. Põhimõtteliselt saaks sinnagi tekitada lisasahtleid, mis puute peale avanevad ja kuhu mahuksid väiksemad esemed.
Köögilaua saab klapitada seinapinnale ning kasutada seda vajadusel ka triikimislauana. Lisatasapindu annaks välja tõmmata tööpinna alt või köögikapist – väljatõmmatava riiuli näol. Väiksesse kööki on ehk parem planeerida pigem ratastel liikuvad riiulid-kapid kui tavapäraste ustega sügavad kapid. Mahutavad rohkem ja ülevaade on ka parem. Samuti mõjub suur kõrge pind rahulikumalt kui väikeste kapiuste kogum.

Peidetud televiisor

Söögilaua saab tekitada ka elutoa ja köögi vahele nagu ruumijagaja, oleneb muidugi sööjate arvust ja ruumi suurusest. Kui ehitada madal vahesein, mida elutoa poolt toetub diivani seljatugi, teisele poole aga kinnitada allaklapitav söögilaud, saame nii ruumitsoonide markeerija kui ka tarviliku mööblieseme. Mis vajadusel peitu läheb.
Söögitoolidki võivad olla kokkuklapitavad, et saaks neid kappi või uksetagusesse peita. Kui köögiosa põrandat pisut tõsta, saame selle põrandaosa alla suured väljatõmmatavad sahtlid või lihtsalt avatava tühja osa, kuhu kasvõi nimetatud klapptoole paigutada. Põrandasiseseid panipaiku saab soovi korral avada ka pealtpoolt kas luugi või äratõstetava kaanega, millele võib kasvõi vaiba varjuks peale heita.
Ka televiisori saab ära peita! Kõigepealt traditsiooniline ja pisut ameerikalik puidust telerikapp, mille uksi avades teletehnika nähtavale ilmub. Moodsama lahenduse korral kerkib televiisor sujuvalt välja voodiotsast või kapipealsest. Kallim süsteem peidab projektori koos katteplaadiga laepinna sisse, puldilevajutus toob aga aparaadi koos plaadiga jälle tasapinnast allapoole. Vaatamiseks vajaliku ekraani saab samuti peita karniisi taha, seega jääb kogu süsteem esmapilgul märkamatuks. Sobiva niši olemasolul saab teleri peita ruloo, liikuva peegli või maali taha.

Puute peale avanevad sahtlid

Panipaiku saab luua igale poole – sageli on nurgad, nišid, postid jms veel kasutusele võtmata. Trepiastmed ja -alused on ideaalsed kohad väljatõmmatavate sahtlite-riiulite tarvis. Peale liuguste saab ühtlase seina ka puute peale avanevatest ustest, millel pole ei raame ega käepidemeid.
Suurde seinakappi saab peita koguni töökoha – ühte ossa laud-tool, arvuti ja vajalikud riiulid. Vajadusel võib lauaplaat olla pikendatav või väljatõmmatav. Uste sulgemise järel on aga tuba korras ja töökoht varjul.
Lastele saab töölaua koha tekitada kõrgemale tõstetud voodi alla või klappida aknalaua alla seinale. Sügavate aknalaudade korral ja kui konstruktsioon võimaldab, saab aknalaua alla peita ka sahtlid ning lauaplaadi sealt välja tõmmata.
Pisipeidikuid saab moodustada otse mööblisse. Sööginõude jaoks võib söögilaua plaadi alla täies ulatuses sahtlid planeerida. Diivanile võib tekitada käetoed, millest sahtlid ettepoole välja sõidavad – ja paigutada sinna ajakirjad, telekapuldi jne.

Magus uni sahtlis

Võimalusi on isegi voodite peitmiseks! Lastevoodi sahtlitena väljasõidutamine on tuttav juba lasteaiast. Samas võib ka laia voodi tõstetud põranda alla ära peita ja sealt siis õhtuti välja sõidutada. Ka seintelt allaklapitavaid voodeid on nähtud ja tehtud. Jaapanlased oma innovatsioonilisuses on välja mõelnud isegi voodi, mis motoriseeritud korras lae alla sõidutatakse ja selle sinnajõudmisel avaneb automaatselt seinalt tööpind.
Isegi pesumasina jaoks võib tavapärasest nutikama lahenduse leida – paigutada selle liuguste taha töötasapinna alla näiteks. Või seinanišši, mille ette sõidab liugriiul või -kapp vannitoas vajaliku kraami paigutamiseks.
Ka tavalise siseukse puhul võib välja mõelda liikuvate liugriiulite või liuguste variandi. Nii on seinapinnad maksimaalselt ära kasutatud ja uste taha tekkivad tulutud nurgad likvideeritud. Ukseava ümbruse ja kogu seina saab sel juhul lahendada ühtse riiuli või kapisüsteemina, kuhu võib ukse nii ära peita, et see esmapilgul välja ei paistagi.

Valgusega ruumikamaks

Kuna väikekodus on väga oluline valgus ja avarus, siis tasuks ka suured ja kohmakad kardinad likvideerida ning kasutada pigem ruloosid ja rooma kardinaid. Nende rullid ja süsteemid saab peita akna kohale tekitatud karniisi taha, nii et päeval ei pruugi kardinat nähagi olla. Õhtul aga ilmub aknakate serva tagant nagu võluväel.
Niisiis on võimalusi väiksemate või suuremate esemete peitmiseks tohutult. Kõik sõltub vajadusest, võimalustest ja ideedest. Nutikate päralt on maailm ja rohkem ruumi.

Absoluutset tõde pole olemas, on vaid fantaasia ja julgus välja mõelda just sinu kodusse sobivaid lahendusi.


Kodukiri.ee
Tekst ja joonised: Madle Mühlbach
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 20.02.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki