Artiklid ja uudised

Parim aeg VANNITOA REMONDIKS…

Praegu on hea aeg kodu remontimiseks, kinnitab Andrus Mutli firmast Vennad Ehitus – ehitustööde hinnad on võrreldes vahepealsete hullude aegadega kukkunud pea poole võrra.

Kui kogu kodu remonti pole jaksu ette võtta, tee kasvõi osa. Tee korda näiteks vannitoas juba pikka aega silma riivanud või häirinud vead! Kodukiri otsis väljapääsu mõne enamlevinud mure puhul.

MURE 1 – vuugivahed on muutunud mustaks!

“Olen täitsa hädas: vannitoa remont sai tehtud umbes seitse aastat tagasi ja nüüd hakkavad plaatide vuugivahed mustaks minema, võib-olla on see hallitus? Mis oleks lahendus?” kurdab interneti ehitusfoorumis Kylli.
Andrus Mutli arvab, et vuugivahesid mehaaniliselt välja kraapida ei tasu. Tõsi küll, on ka vuugivärve, aga nendega jääb tema sõnul tulemus üsna diletantlik. Pigem tasuks ikkagi mõelda seina üleplaatimisele, tänapäevased segud lubavad seda täiesti edukalt teha.
Ja et sama viga tulevikus kummitama ei hakkaks…
• …tuleks kasutada spetsiaalset vuugikaitsevahendit (näiteks Mira).
• Veel üks soovitus: vuugivahesid ei soovita Mutli kunagi päris valgeks teha: ole sa kui tahes hoolas, lumivalge peal paistab mustus paremini välja kui mõnel kreemikamal toonil.

MURE 2 – vannituba jahe ja niiske

Eriti vanemate tüüpkorrusmajade jahedavõitu vannitubades soovitab ehitusspetsialist tõsiselt mõelda põrandakütte paigaldamisele: “Tavaliselt on sellistes vannitubades ainuke küttekeha siugtoru seina peal, millest jääb väheks.” Põrandaküttega põrand on aga jalge all mõnusalt soe ja kuiv kogu aeg – ei teki niiskuskahjustusi ega hallitust.
Kui vana põrand on korralik ja kõik plaadid kõvasti kinni, siis ei pea seda põrandakütte paigaldamiseks maha lõhkuma, vaid uue põranda võib sinna peale teha. Kui aga mõni plaat koputades krõbiseb, on targem otsast alustada või siis vähemalt põrandas logisevad kohad enne uue põranda paigaldamist ära parandada.
• Põrandakütte võimsus võiks olla 150 W ruutmeetri kohta.
• Kõige kallim põrandaküttelahendus on küttematt, mis on hästi õhuke ja mille saab panna otse plaatimissegu sisse.
• Soodsamalt pääsed, kui paigaldad küttekaabli, aga see on juba 5 mm läbimõõduga ning paigaldus eeldab kas päris uue põranda valamist või vanasse aluspinda soonte sisselõikamist. Teisalt tuleb uuesti betoneerimisel jälgida ukse kõrgust: betoon teeb põranda kõrgemaks ja uks ei pruugi kinni minna. Oleks hea, kui uksepakk jääks põranda peale alles – näiteks kui vett peaks vannitoa põrandale minema, takistab see vee edasipääsu.
• Mutli soovitab siiski: laske põrandaküte paigaldada elektrikul ja kindlasti laske panna ka rikkevoolukaitse! Ja kui paigaldusega saategi ise hakkama, siis vooluvõrku peab põrandakütte ühendama ikkagi paberitega elektrik, nii käsib seadus. Tavaisikul on lubatud teha ainult nn lihtsamaid elektritöid, mis elektriohutusseaduses kirjas (nt korkkaitset vahetada, kaitselülitit sisse lülitada, kilbist väljalülitatud pingevaba pistikupesa kaant tapeetimiseks maha võtta jms).

Ära unusta rikkevoolukaitset!

Niiskes ruumis asuvaile elektriseadmeile (pesumasin, duširuumi põrandaküte, boiler jne), mis võivad veega kokku puutuda, tuleks tingimata paigaldada rikkevoolukaitse, mis katkestab vooluringluse enne, kui see inimesele ohtlikuks saab. Üldjuhul paigaldatakse rikkevoolukaitse otse maja või korteri peakilpi vastavate seadmete grupile. Kui aga kilp on vana, ei pruugi sinna midagi juurde mahtuda. Sel juhul aitab hädast välja rikkevoolukaitsmega pistikupesa, mille võib tavalisse pistikupessa torgata.
Mõlemat sorti rikkevoolukaitsmel on peal ka testnupp, mille abil iga kuu seadme korrasolekut kontrollida. Sisuliselt tekitatakse kontrolli käigus kunstlikult lühis. Kui seade on korras, lülitub testnupule vajutades kaitse välja nagu pärislühise puhul. Testimise järel tuleb kaitse sisse tagasi lülitada.
Rikkevoolukaitsme võib paigaldada ka kogu majale (üldjuhul on need 25-amprised), aga sel juhul lülitub kaitsme rakendumisel välja vool kogu majas ja see ei ole mugav.
Allikas: elektritööde firma Tera

MURE 3 – põrandaküttega põrand on külm

Ehk on põrandaküte katki? Viga võib olla termostaadis või küttekaablis. “Kui termostaadi tuled (punane tähistab tavaliselt kütmist ja roheline seda, et soovitud temperatuur on käes) töötavad, tuleks testriga mõõta, kas punase tule põledes jõuab pinge küttekaablile.
• Kui küttekaabli otstele pinge ei jõua, ongi viga termostaadis. Kui põrand on külm, kuigi temperatuur on peale keeratud ja põleb roheline tuli, on viga tõenäoliselt anduris, mis tuleb sel juhul välja vahetada,” selgitab DEVI Eesti tehnikajuht Vahur Parve. Termostaati saab enamasti remontida, kui siiski mitte, tuleb uus osta. Vahur Parve kinnitab, et termostaadi vahetus pole ei keeruline ega kulukas.
• Keerulisem on asi siis, kui termostaat töötab korralikult, aga põrand on ikka külm. Sel juhul tuleks kõigepealt mõõta küttekaabli takistust. Kui takistus on normi piires (sõltuvalt võimsusest paarikümnest mõnesaja oomini), on soojakaod suured, suuremad kui küttekaabli poolt genereeritud soojus.
• Kui küttekaabli takistus on väga suur või lõpmatu, on küttekaabel katki. Kõige lihtsam (aga ka kõige töömahukam) variant katkise kaabli puhul on kogu põrand üles lõhkuda ja küttesüsteem uuega asendada.
• Kui aga põrand on muidu korralik ning lõhkuda seda ei raatsi, võiks kohale kutsuda mõne firma (näiteks ELWO), et näiteks Devitectori- nimelise seadme abil vigastatud koht põrandas üles leida. Devitector määrab kaablirikke asukoha üsna täpselt, üldjuhul tuleb kahhelpõranda puhul üles võtta vaid üks-kaks plaati ning seejärel saab elektrik kaablirikke parandada.
• Plaadi põrandast kättesaamiseks on vanadel ehitusmeestel omad nipid. Esimene: proovige vuuk ettevaatlikult noaotsa või muu säärasega puhtaks kraapida ja midagi serva alla ajada ning õrnalt kangutada. Teine variant: pillake mõni kõva ese (näiteks haamer) vigasele plaadile – niimoodi mõranenud plaati on tükkhaaval lihtsam kätte saada.

MURE 4 – mustaks tõmbunud vanniservad

Vanni ja seina vahe on enamasti silikooniga veekindlaks tihendatud. Paraku kipub see ajapikku mustuma (tihti on sellise “mustuse” puhul tegu hoopis hallitusega!) ning siis on ainus võimalus see mehaaniliselt välja kraapida.
Uue silikooni paigaldusel tuleks jälgida ka tootja märget hallituskindluse kohta. Kuigi: ükski silikoon ei ole nii hallituskindel, et peaks vastu ventilatsiooni puudumisele. Nii et parim kaitse hallituse vastu ongi korralik ventilatsioon.

Mõned võimalikud silikoonhermeetikud:

Soudali neutraalne sanitaarne silikoon Silirub 2/S – sisaldab fungitsiide (hallituse vastu).
Sanisil – äädikat sisaldav silikoonhermeetik, tagab pikaajalise vastupidavuse hallituse vastu, saadaval nii värvituna kui ka eri toonides.
Penosil Premium Sanitary Silicone – happeline hallituskindel silikoonhermeetik.
Penosil Premium Neutral Sanitary Silicone – neutraalne hallituskindel sanitaarne värvitu silikoonhermeetik.
(Allikad: Andrus Mutli, tootjad)

Vahel piisab ka kõvast suurpuhastusest!

Vannitoa remonti võib päris kindlasti mõne aasta edasi lükata, kui ise hoolas ja korralik oled. Mõni nõuanne:

* Ära oota, kuniks vannituba või duširuum räpaseks muutub: kord nädalas on paras võtta ette põhjalik küürimine!
* Kui kahhelpindadel on roostet, tuleks kasutada kergelt happelisi puhastusvahendeid.
* Kahhelpindade puhastamiseks on parimad kreemjad puhastuspastad ja svamm.
* Läikivaid kahhelpindu, aga ka peegleid ja muud säärast pole soovitav puhastada abrasiivsete vahenditega. Need võib appi võtta ainult siis, kui roosteplekid muidu maha ei tule.
* Kraanikausi ja vanni äravoolu satub aeg-ajalt ikka juukse- ja habemekarvu, vatitükke jne. Et äravoolu mitte ummistada (rämps koguneb torude pöördekohtadesse ja üleminekute kohta) ja et hiljem mitte torutöödega tegelda, on tark tegu profülaktika mõttes aeg-ajalt ka torusid puhastada. Selleks saab näiteks kraanikausialuse haisuluku või trapi lahti võtta ning need ära puhastada. Teine võimalus on kasutada selleks ettenähtud kodukeemiat.
* Ärge peske pesu samas vannis, kus ise käite – pesupulbrid võivad emaili kahjustada. Ka ei pruugi teil õnnestuda pesuvahendeid lõplikult vannist eemaldada ja hiljem kümmeldes võivad tekkida allergiahädad.

Torusid ja ka kodumasinaid aitab säästa ka puhas vesi:

Puhas vesi säästab torusid
Kare vesi pole kahjulik inimesele, küll aga rikub see torusid, segisteid ja kodumasinaid. Karedast veest lahtisaamiseks on mitu võimalust:

• Elektromagnetiline töötlus ei muuda vee keemilist koostist, vaid muudab mõneks ajaks vee füüsikalisi omadusi, nii et vees leiduvad mineraalid ei ladestu veega kokkupuutuvatele pindadele ning torud ja kodumasinad püsivad puhtad.
• Vee töötlemisel kõrgsagedusimpulssidega keeratakse veetoru ümber mõnikümmend keerdu traati, mis mõjutavad vees olevaid mineraale.
• Püsimagnetiga on vett töödeldud aastasadu. Püsimagnet muudab seadet läbinud vees olevate lubjaosakeste kristallide struktuuri, vähendades ladestumist. Seade ei tarbi elektrit ega kemikaale, kuid vee omadusi muutev toime on lühiaegne – 6–24 tundi.
• Vee keemiline pehmendamine ehk ioonvahetus aitab küll katlakivist vabaneda, kuid suurendab veekulu ning koormab loodust, sest filtris oleva puhastusmassi töövõime hoidmiseks tuleb see soolveega regenereerida ja veega läbi loputada.
Põhjalikumalt saad vee puhastamisest lugeda Kodukirja 2007. aastal ilmunud lisaväljaandest Tervislik Kodu.

Hais lukku!

Kui hommikul duširuumi minnes võtab teid vastu ebameeldiv solgihais, on selles suure tõenäosusega süüdi haisulukk, mis haisu lukustamisega hakkama ei saa. Sagedamini on sarnaseid probleeme sellistes majapidamistes, kus duširuumis on põrandaküte või kasutatakse duširuumi ebaregulaarselt – vesi aurustub vesilukust ja hais pääseb levima. Probleemi lahendamiseks tasub sanitaartehnika poest küsida ujuvat või klapiga haisulukku.
Ujuv haisulukk (näiteks Pipelife Primus). Kui veetase haisulukus langeb, laskub ujuk madalamale ja sulgeb kanalisatsioonisüsteemi suunduva ava. Kui veetase tõuseb, tõuseb ka ujuk.
Klapiga haisulukk (näiteks Uponor Vieser-Stop). Klappmehanism avaneb veevoolu ajal ja sulgub selle lõppedes. Nii töötades aeglustab klapp vesilukus oleva vee kuivamist ning hais ei levi isegi siis, kui vesilukk jääb täiesti kuivaks. Uponor Vieser-Stop sobib ainult Vieser trappidele, mille korpus on kõrgusega 140 mm.







Kodukiri.ee
Tekst: Ille Grün-Ots
Foto: Priit Grepp
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 05.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki