Artiklid ja uudised

Tapeetide stiilne virvarr

Kas kasutada tapeete kõikjal kodus? Või katta uhke tapeediga vaid üks sein? Ja kui nii, siis mida teha teiste seintega? Sisekujundaja Madle Mühlbach püüab aidata neid, keda tapeedimustrite virvarr otsustamist segab.

Oh seda ilu ja õnne, kui kaugel nõukaajal vähegi kobedama mustriga seinapaberit leida õnnestus! Kuna põhitoonideks olid siis enamasti pruun ja beež, jättis see Eesti kodukujundajale aastakümneteks sügava negatiivse jälje.
Veel pikka aega kuulusid seda karva tapeetid ja kangad põlualuste hulka ja nii ongi kaunites pruunides toonides glamuurseid disainkangaid ja -tapeete meie mail alles üsna viimasel ajal taas rohkem näha.

Pereliikmed ja kompromissid

Mismoodi üldse tapeetimist oma kodus planeerida? Üsna tavaline, et magamistuba on rahustavalt sini-roheline, lastetuba nagu ergav kõrbepäike, elutuppa paneme uhket ornamenti ja priiskavat poorti ning kabinet saab reeglina range triibumustri. Iga pereliige tahab oma mustrit ja värvi ning nagunii käib pere pesamuna ema roosa huulepulgaga kõik kohad üle. Kas nii see peabki olema?
Ühest lahendust tegelikult ei ole. Ma ei saa soovitada stilistilist ühtsust, kui pere teismeline peab elu ilmvõimatuks, kui tema toa seinal pole pannood rannas šeikivate noortega. Mis sellest, et ülejäänud toad on klassikalises võtmes ja väljapeetud värvigammas. Või kui lasteaiaealine purskub nutma, kuuldes, et vanemad ei taha talle kosmoseteemalisest tapeeti lubada.
Sel puhul meeldiks mulle väljenduda ühe teise sisustusajakirjaniku tabavate sõnadega: “Lastetoad on tervikusse seotud – kuigi muidugi suhteliselt pika köiega.”
Küll aga püüaks sel juhul noortele ekstsentrikutele pakkuda kompromissi, sättides
nende soovi näiteks sobivasse värvigammasse. Juhul muidugi, kui tapeeditootja sellise võimaluse mulle on jätnud. Ja veel – sisekujundaja võib anda küll suuniseid, kuid paraku oma järeltulijatega tuleb igal vanemal ise läbirääkimisi pidada...

Tubade ühisjoon

Nali naljaks, aga minu arvamus on, et kui soovitakse kasutada tapeeti pea igas toas, tuleks leida ruume ühendav lüli. Olgu selleks siis mõni motiiv, värvigamma või teema. Mulle isiklikult ei meeldi seista näiteks kohas, kust ma näen kolme tuba, millest avaneb silmale kolm erisugust maailma.

Terviku loomiseks oleks vaja leida üks ühine joon. Selleks võiks olla näiteks …

- …ühtne toon, mis läbib tervet kodu erinevais hele-tumeduse astmetes. Võimalik on kasutada eri motiive, mustreid, ühevärvilisi pindu, varieerides tooni intensiivsusega.
- …ühtne motiiv või muster, mis kordub eri suurustes ja värvitoonides (rakendada võib ka suuri kontraste), kuid ei muuda oluliselt kuju ning vaheldub ühevärviliste pindadega
Voolava ruumi korral peaks võimalik tooni-mustri vahetus toimuma loogiliselt, näiteks ühes toaosas lillana lõppev ringimotiiv jätkub järgmises kollasena, aga täpselt sama mustriga. Seejärel jätkab vaadet samas toonis kollane ühtlane pind, millele järgneb kollane triip; järgmises ruumis võib sama rütmiga triipu kohata juba teises toonis.
Mitme korrusega elamises võib värvide ja mustritega pisut vabamalt ümber käia, sest kahte korrust silm korraga ei haara. Aga minu idealistlik meel eeldab ikkagi, et mälu talletab esimese korruse seinad ning võrdleb neid teise korruse omadega… Kuna teisel korrusel on sageli magamistoad, siis võib seal olla sumedam ja rahustavam värvigamma või romantilisemad mustrid, aga seotus alumise korrusega võiks siiski alles jääda. Samas ei saa unustada, et pelgalt tapeet stiili ei loo, vaid seda teevad ka valgustid, mööbliesemed, detailid jne.

Tapeet ühes seinas

Kui soovitakse teha üks sein äärmiselt efektne ja teised tapeetimata jätta, tuleks jälgida järgmisi tõdesid:
- Kui tapeet on suuremustriline ja domineeriv, peaks sein olema vaba igasugusest suuremat sorti mööblist (kapid, riiulid, diivanid). Väiksemad tumbad ja õhulised konsoolid on hea paigutuse korral lubatud.
- Läikivate, metalsete toonidega ja toonimuutvate tapeetide puhul on oluline hea valgustus. Kui loomulikku valgust on vähe, tuleks efekttapeet kindlasti eraldi välja valgustada. Isegi piisava päikesevalguse olemasolul tasuks mõelda pimedatele talveõhtutele ehk too sein tuleks igal juhul eraldi välja valgustada. - Läikivate, metalsete toonidega ja toonimuutvate tapeetide puhul on oluline hea valgustus. Kui loomulikku valgust on vähe, tuleks efekttapeet kindlasti eraldi välja valgustada. Isegi piisava päikesevalguse olemasolul tasuks mõelda pimedatele talveõhtutele ehk too sein tuleks igal juhul eraldi välja valgustada.
Kui te leiate tapeedi või pannoo, mis on südamelähedane ja muu sisustusega sobiv, aga äärmiselt kallis, soovitan ikkagi: ärge leppige odavama alternatiiviga! Värvige efekti ootav sein valgeks, pange võimalusel raha kõrvale ja ostke lõpuks ikkagi unelmate tapeet. Kui ehitate kodu endale, siis on teil ka aega. Lohutuseks tuletage meelde vana tõde: ma ei ole nii rikas, et osta odavaid asju. See säästab teid seletamast tuttavatele, et “tegelikult ma plaanisin siia hoopis midagi muud”… Palju uhkem on teatada, et ükskord katab seina tippdisainiga seinakate.

Julgus unistada

Tapeedi teemal võiks välja anda raamatu, siinkäsitletu on vaid jäämäe veepealne osa. Igal juhul tasub valimiseks võtta aega ja läbi astuda ka tapeedisalongidest. Hind on seal kohati küll teine kui ehituspoodides, aga samavõrra erinev on ka valik. Ükski sein ei kuku seepärast kokku, et peab oma “paberist särki” kauem ootama, õnnestunud valik aga paisutab uhkusega iga koduomaniku rinda, mis sellest, et kukkur on pisut kõhnemaks pressitud. Lisaks võib toatäis odavamat, aga tavapärast vaat et sama palju maksma minna kui see hullult ilus üks seinatäis.
Ja ärge unustage põhilist – unistused kõige-kõige ilusamast ja kallimast seinakattest ei maksa mitte krossigi!

Iga pereliige tahab oma mustrit ja värvi ning nagunii käib pere pesamuna ema roosa huulepulgaga lõpuks kõik kohad üle. Kas nii peabki olema?

Sein ei kuku seepärast veel kokku, kui peab oma paberist särki mõnevõrra kauem ootama. Õige valik paisutab aga iga koduomaniku rinda uhkusega.


4 võimalust

Turvaline klassika


Kannab endas vana head tapeetimistraditsiooni. Siit leiame kauni, peene joonega ornamentika, väljapeetud triibustiku ning elegantse joonega taimemotiivid. Mustriliste tapeetide põhjatoon vaheldumas ühevärviliste tapeetidega või kenade siledate värvitud seintega.
Sageli leiame tapeedid kaunist puitraamistikust või sobitatuna kokku seinte allservas jooksva laudisega. Glamuursemal juhul kaunistavad aga tapeeditud ja suure klassikalise ornamentikaga seinu karniisid ning laiad põrandaliistud. Igapäevasemalt sobib näiteks tüüpilisse Eesti 30-ndate puitarhitektuuri – nüüd renoveeritud linnavillasse – või miks mitte ka stalinlikku kõrgete lagedega toekasse kivimajja.


Tüünelt kreisi ja arhitektuurne retro

Geomeetriliste vormide parim väljendus. Ümardatud nurkadega paksujoonelised ruudud ja nelinurgad. Ovaalid, ringid ja nende tuletused. Kuid ka lakoonilised või kergelt pitsilised lillemustrid. Teisalt väljendub retro üsna psühhedeelsetes värvides – fuksiaroosa, türkiissinine, erkkollane, krellroheline, valge, must – ja seda mitte eraldi, vaid koos! Keerukad geomeetrilised mustrid, põimumine, murdumine ja lõikumine. Kuna tapeedid on reeglina üsna intensiivsed, võiks neid kasutada ühes või paaris seinas ning kombineerida ühevärviliste seintega.


Tormitsev noorus

Eripärased pannood, väljendamaks noorte huvi oma eakaaslaste ja hobide vastu. Mustad tapeedid, metalsed lisandid ja mustrid, retrost laenatud värviküllus. Mässumeelsus, eksperimenteerimisjulgus ja allaandlikkus ühes süsteemis. Juurviljad, suurlinnade vaated ja lehm suures plaanis. Ray Charles ja disko palmisaarel.



Pimestav glämm


Swarovski kristallidega kaunistatud tapeedid, väärismetallide unustamatu kuma. Ülevoolav ornamentika, sametised põhjad ja teravalt külm metall. Läikivad krokodillinaha imitatsioonid, ussinahk ja maiade looklevad stilisatsioonid. Tapeetidele kleebitavad metalsed lisandid. Metallniitidega käsitöötapeedid ja oksüdeerunud metalli meenutavad teosed. Läikival põhjal sametine ornamentika. Täisnaha imitatsioon. Kui tapeetida kõik seinad, tasuks kombineerida ornamentikaga glämmi pisut tagasihoidlikumaga.


Tapeedimaailma ahvatlused aastal 2009

• Hele tonaalsus ja mahulised vormid. Polster, plisseer, kortsutatud materjalid. Värvigammas valitsevad puudri- ja nahatoonid, piimjas ja kreemjas valge, hele mündiroheline, kahvatusinine. Unelevad, vormimuutvad värvid.
• Art deco mõjutustega äärmine luksus: karusnahk, suled ja juugendlikud mustrid: siksak, lained ja paabulinnusulgede imitatsioon. Pärlid, kristallid ja litrid. Vääriskividest inspireeritud toonid, nagu smaragdroheline, safiirsinine või purpurpunane. Kuninglik tumesinine ja kuld. Litritikandite sädelus, väljapeetud luksuslikud kangad.
• Boheemlaslik kollaaž, mis seob rahvuskultuure, etnomustreid ja käsitööd. Biomaterjalid ja lapitehnika. Värvidest pastellroosa, punane, tumelilla, põletatud oranž.
• Skulpturaalselt teravad kujundid ja sügavad mõõtmed. Metall ja kivid, matemaatika ja optilised illusioonid. Harjatud teras, vilditud kangad, vill, hall tviid ja tugev must pits. Laserlõikus ja rütmilised ornamentmustrid. Värvidest helehall, hallikasmust, tumesinine, süsimust, metalsed trükimustrid. Poleeritud, matid või läikivad metallpinnad.
• Looduslikud materjalid, kergelt secondhand-välimusega tapeedid. Floora ja faunaga trükimustrid ja mimikri taaskasutusmoes. Värvitoonid pärinevad suures osas loodusest, elavduseks safrankollane ja tumedam türkiissinine.
• Fantaasiamängud plasti, tehnoloogia ja värviplahvatustega tekitavad täieliku kaose. Fosforeeruvad värvid ja läikiv plast. Supersünteetikat annavad edasi helesinine, lõheroosa, erkkollane, sirelililla, beež ja hallikasmust. Nooruslik ja hullumeelne stiil.







Kodukiri.ee
Tekst: Madle Mühlbach, sisekujundaja
Fotod: Disain Digesto, Põrrand ja Zein, Muster, Scandinavia tapeedisalong
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 07.03.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki