Artiklid ja uudised

Mida peaks teadma soojuspumpa valides?

Eesti kliimasse sobiv õhksoojuspump peab suutma kütmise/jahutamisega iseseisvalt hakkama saada vähemalt -15- +40 kraadises välistemperatuuri vahemikus. Meil müüdavatest soojuspumpadest parimad on tõhusad soojendajad ka -20 kraadise välistemperatuuri juures, mõned üksikud isegi -25 kraadi juures.

Eesti talvisesse kliimasse sobivaid soojuspumpasid toodavad: Fujitsu, Fuji, Mitsubishi, Sanyo, Toshiba, IVT

Soojuspumbaturul pakutakse päris palju talviseks kütmiseks ebasobivaid seadmeid. On laialt levinud arvamus, et soojema kliimapiirkonna jaoks toodetud seadmest saab välisseadmele põhjasoojenduse lisamisel kohe „Arctic” või „Nordic” mudel. Nii lihtne see siiski ei ole. Kirjeldatud „upgrade” päästab küll välisseadme põhja ja kondensaadi väljavooluava külmumisest, aga seadme kasutegur on kesine välisõhu miinuskraadidel. Ka puudub sellistel soojuspumpadel ja konditsioneeridel elektrooniliselt juhitav paisuventiil, intelligentne sulatusprogramm, külmakindel kompressoriõli ja suurendatud kontaktpinnaga välisseadme soojusvaheti, mis tagavad soojusmasina pika eluea ning aitavad meie kõrge õhuniiskusega külmas talvekliimas hakkama saada. Sellise masina välisseade meenutab juba -10 kraadi juures jäämäge.

Kõige usaldusväärsema info soojuspumba või konditsioneeri omaduste kohta leiab alati tootja ametlikult kodulehelt. Eriti peaks tähelepanu pöörama lubatud madalaimale välistemperatuurile soojendusrezhiimis. Tihti on edasimüüjad oma kauba konkurentsivõime tõstmiseks soojuspumba madalaima lubatud välistemperatuuri oma kodulehel palju madalamaks märkinud, kui see tootja kodulehel tootekirjelduses on.

Kui tootja ametlikku kodulehte või teile pakutava soojuspumba mudelit tootja kodulehel kuidagi leida ei õnnestu, on asi enam kui kahtlane. Vaid edasimüüjate kodulehtedel eksisteerivaid nimetusi kandvad seadmed on suure tõenäosusega mõne tuntud tootja tehnoloogiliselt vananenud, väheefektiivsed, väga odavalt kättesaadavad mudelid, mis on saanud vahendajalt uue nime/identiteedi ja ka oluliselt kõrgema hinna. Sellised konditsioneerid saavad enam-vähem hakkama ruumi jahutuse ja soojendamisega välisõhu plusskraadidel. Mingit energia kokkuhoidu muidugi loota ei maksa.


Solarfan
Telefon: 511 1216
info@solarfan.ee
www.solarfan.ee

Sisestatud: 02.04.2009