Artiklid ja uudised

Avatud köök – rõhk mugavusel ja detailidel

Üha rohkem hinnatakse perega koos olemise aega ning köök ei ole enam koht, mida külaliste eest varjata.

Sisekujundaja Janne Maali sõnul on avatud köögid seniajani populaarsed ning üldist tagasipöördumist kinniste köökide juurde lähitulevikus ette näha ei ole. Avatud köök on kui söögitoa mugavam variant – laud saab kaetud ja koristatud väiksema vaevaga. Samuti ei ole toiduvalmistaja sunnitud seltskonnast eralduma, ka mahuvad kõik teda aitama.

Janne Maal tõdeb, et eramajades soovitakse küll vahel eraldatust ning kööki oma söögilauda. Sel juhul võib köögi ja elutoa vahele paigaldada suure klaasidega ukse.

Avatud köökide miinusena võib välja tuua toiduvalmistamise lõhnade levimise eluruumidesse, isegi kui õhupuhasti on olemas. Samuti toiduplekid elutoas diivanil ja mujal. Samuti eeldab avatud köök väga usinat perenaist, sest musti nõusid ja prügikasti ei taha keegi näha.

Köögisaareke kui kodu süda

Janne Maali sõnul pole tema töös veel ette tulnud seda, et keegi oleks tahtnud köögi päris kinni ehitada, kuid väikestviisi on eraldumisvajadust tunda küll. Nimelt on viimasel ajal hakatud elutoas söömisele taas eelistama köögis einestamist.

Seepärast ehitatakse kas saareke köögi ja elutoa vahele või baarilett koos pukkidega. Selline saareke võib olla nii toidu valmistamise kui ka söömise jaoks. See on kui mõnus kodu süda, kus pereema saab poolkõrgetel pukkidel istuvatele pereliikmetele putru või praemuna ette tõsta. Sama mõnus on seal õhtuti aega veeta, võttes kõrvale kerge eine ja veini

Ja kuigi köögid on tänapäeval sellised, et külalise pilgu eest neid peitma ei pea, on sisekujundaja sõnul temalt palutud inspiratsiooni köögitehnika või kraanide varjamist, et need elutoast näha ei oleks. Siis on ta pakkunud lahendusena integreeritavat tehnikat või baariletilaadset barjääri.

Detailid ja mugavus

Köögimööbel jääb korterit müües tavaliselt ostjale, seepärast soovitab sisekujundaja kas pererahvale südamelähedases stiilis või hoopiski pretensioonitut mööblit. "Pretensioonitu ei tähenda, muidugi, igavat," tähendab ta.

Avatud köögis peaks mööbel jääma pigem taustaks. Inimestel on soove seinast seina ning eks igaüks leiab endale südamelähedase lahenduse. Väga oluliseks on saanud mugavus, praktilisus ning ruumi maksimaalne kasutamine. Palju soovitakse köökidesse lisada dekoratiivsust – veiniriiuleid, seest valgustatud vitriinkappe, karniise jne.

Janne Maal ütleb, et inimesed on viimasel ajal muutunud kodu, sealhulgas kööki sisustades julgemaks. Enam ei kardeta ühendada kõrgläikelisi värvitud pindu ja naturaalset spoonpuitu.

Eksperimenteerida saab peidetud valgustitega sahtlites, sokli kohal või tööpinna all. Hinnatakse väga seda, mis on peidus köögis kapiuste taga: furnituur, sahtlite sisu jm.


Ohtuleht.ee
Autor: Kadri Penjam
Foto: Arno Saar
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=223173

InDoors
http://www.indoors.ee

Sisestatud: 02.04.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki