Artiklid ja uudised

Sein kui kunstiteos

Kui sind on ära tüüdanud igavad seinad, tasub piiluda efektsete dekoratiivvärvide poole. Tuba saab hoopis teise ilme, kui katad seina metalse, sametise, struktuurse või pärlmutter-efektvärviga.

Dekoratiivvärvid ei ole mõeldud ainult seintele, kasutada võib neid ka lagede või mõne mööblieseme värvimisel.
Efektvärve pakuvad pea kõik suuremad värvitootjad, näiteks Sadolin, Tikkurila, Vivacolor, Beckers, Caparol. Eri tootjate värvid erinevad üksteisest koostise, tehnika ja värvilahenduste poolest, seetõttu tuleks alati uurida, millist kruntvärvi konkreetne dekoratiivvärv vajab.
Kuna värvimise tulemus sõltub nii konkreetsest värvist, alusvärvist, aluspinnast, töövahenditest kui ka tööoskustest, võib algajal olla raske oma unistusi täpselt ellu viia. Kui silme ees on väga kindel tulemus, tasuks pöörduda kogemustega maalri poole.


Efektvärvide maailmas aitasid orienteeruda Sadolini Värvikeskuse nõustaja Eve-Lii Sandre, Kemiflora kaupluse juhataja Kristi Põllu ja Rainer Põllu.

Ideid ja infot
www.varvikeskus.ee
www.vivacolor.ee
www.dekvarv.com
• Huvitavaid näidiseid on ka Tallinnas Laki tänavas asuvas Kemiflora kaupluses.
• Palju ideid leiab ka Tallinnas Peterburi teel asuvast Sadolini värvikeskusest.

Velvetvärv

- Efekt. Velvetvärv tekitab seinale sametise ilmega pinna. Iseloomult sobib just magamistuppa, kus tekitab sooja tunde. Kuna selliselt värvitud pinda ei saa puhastada, sobib see kohtadesse, kus ta nii kergesti ei määrdu.
- Töövõtted. Velvetvärvi võib peale kanda vaba käega (laiguline pind), rulli ja spetsiaalse porimatiharjaga (triibuline pind). Kui tõmmata harjaga algul piki ja siis ristiseina, tekib kanga efekt.
- Lisandid. Kontrasti saamiseks sobib velvetvärvile lisada läikvärvidega detaile, näiteks kuldseid triipe, mis oma luksusliku tooni tõttu sobivad velveti iseloomuga.

Metallikvärvid

- Efekt. Valguse käes läikivad metalliosakesed tekitavad sädeleva metalse efekti ja sobivad nii puidule kui ka kipsplaadile. Metallikvärve on katvaid ja läbipaistvaid. Peale kulla ja hõbeda on võimalik valida ka teisi toone, mis on aga poolläbipaistvad. Näiteks Sadolini Sun on meeldiva roheka alatooniga, mistõttu ei ole see väga kriiskav ega pealetükkiv.
- Töövõtted. Kuna värv on läikiv, kipuvad pealekandmisjäljed näha jääma ning seda eriti valguse käes oleval suurel siledal pinnal. Seega nõuab ühtlaselt pealekandmine suurt vilumust. Lihtsam on sellist värvi kanda ebaühtlasele pinnale, niisiis võib sileda pinna enne kergelt struktuurseks muuta. Kattev kulla ja hõbeda tooni metallik annab hea tulemuse ka puidul, kus värvi alt kumav puidusüü hajutab rullijäljed.
Kui tahetakse värvida ikkagi siledat pinda, on targem seda teha vabakäe pintslitõmmetega. Sellise tehnika puhul ei eeldatagi ühtlast tulemust. Samuti võib kasutada templeid, käsna või kortsutatud kanga efekti tekitavat rulli.
Kohad, mis puutuvad kokku niiskusega või on intensiivses kasutuses, tuleks pärast metallikvärviga katmist vesialuselise lakiga üle lakkida. Siis kestavad need kauem ja on puhastatavad.
- Lisandid. Huvitava tulemuse annab täiskatva vesialuselise seinavärvi katmine läbipaistva metallikvärviga. Tulemus sünnib kahe eri tooni koosmõjul. Kuna seinavärve on tuhandeid, siis on sellise kombinatsiooni puhul ka tuhandeid lõpptulemusi.

Lasuurvärvid

- Efekt. Spetsiaalne lisaaine või värvisse segatud heledad osakesed annavad värvile lasuurse ilme – pind muutub läbipaistvaks ja laiguliseks, justkui elavaks, tekib ruumiline efekt. Sadolini lisaaine Effekt pikendab lisaks lasuursusele ka värvi kuivamisaega, mistõttu on võimalik pinda huvitavaks töödelda. Caparoli läikepigmendid muudavad aga Arte-Lasuriga värvitud pinnad eriti efektseks.
- Töövõtted. Seinale kandmisel tuleb kindlasti jälgida tootja juhendeid. Näiteks Sadolini värvi puhul tuleb sein katta kahe värvikihiga, millest teine on lasuurvärv. Efekt tekib, kui hakata pealmist värvi svammi, kaltsu või kortsutatud paberi efekti tekitava rulliga maha nühkima, kuni soovitud tulemus käes. Omavahel sobib kombineerida nii sarnaseid kui ka kontrastseid toone. Caparoli lasuurvärv annab eriti efektse tulemuse, kui pinda on eelnevalt töödeldud valget pigmenti sisaldava krundiga.
Lasuuraine võimaldab imiteerida ka puitu ehk teha aaderdust, mis vajab ka spetsiaalset töövahendit.

Struktuurvärvid

- Efekt. Struktuurvärvides on eri paksuse ja eri suurusega osakesi. Sellest sõltub ka struktuuri kõrgus ja teravus – mida vedelam värv, seda madalamat struktuuri annab teha. Näiteks Vivacolori Tunto Karhea ja Sadolini Soft Sand.
Kuna struktuurne pind määrdub kergemini kui sile ja läikiv pind, ei ole see puhastatav ega sobi kohta, kus sein kergesti määrdub, näiteks esikusse. Teravad struktuurpinnad ei sobi ka sinna, kus on oht seina vastu minna. Struktuurvärve kasutatakse palju näiteks kipsist kaminaümbruste põnevamaks muutmisel. Lõpptulemused on väga erinevad ja sõltuvad eelkõige töövahendist, millega värvi peale kantakse.
- Töövõtted. Kui kasutada struktuurvärvi pealekandmisel karvast rulli, oleneb struktuuri kõrgus ja iseloom karva pikkusest: mida pikem karv, seda kõrgem ja teravam struktuur. Siledamaid kohti aitab tekitada pahtlilabidaga silumine. Sadolini Soft Sandile tasub lisada spetsiaalset kuivamisaega pikendavat lisaainet, et pinna töötlemiseks aega juurde võita.
- Lisandid. Huvitava vana ilmega tulemuse annab struktuurvärvi kombineerimine antiik- ehk krakleelakiga. Kandes mõnda kohta struktuurvärvi alla krakleelakki, praguneb see koht hiljem ja tekitab seinast iidse mulje.

Marmorvärvid

- Efekt. Marmorvärv on pärast poleerimist sile ja välimuselt looduslikku marmorit meenutav. Marmorvärvid, mis ei kannata niiskust, võib niiskuskindluse saavutamiseks üle lakkida.
- Töövõtted. Kui kanda seinale vabakäetehnikas ning veneetsia kellu või pahtlilabida abil kaks kihti hapukoorepaksust värvi, tekivad pinnale kohati kõrgemad kohad. Kuivanud värv poleeritakse pahtlilabidaga siledaks ning kõrgemad kohad jäävad tumedamad. Kasutada võib ühte või kahte eri tooni. Lõpptulemus sõltub väga palju värvija käekirjast.

Pärlmuttervärvid

- Efekt. Pärlmuttervärve on ühe- ja kahevärvilisi. Näiteks Tikkurila Taika on justkui kameeleonvärv, andes kahevärvilise pärlmutri efekti. Toon sõltub sellest, millise nurga alt värvitud pinda vaadata. Itaalia tootja Novacolori pärlmuttervärv Swahili moodustab lisaks helgile ja sädelusele kohati ka struktuurse pinna. Sobib hästi seinaorvade või kaminatele värvimiseks. Inglise tootja Armourcoati Perlata aga tekitab seinale kihilise pärlmutterläike ja just nagu jäämustri. Must Perlata mõjub seinas kui must samet.
- Töövõtted: Pärlmuttervärvide pealekandmistehnikad on väga erinevad ning nendega tuleks tutvuda iga toote puhul eraldi.

Töövahendid:
* Dekoratiivvärvimise rull, mis aitab tekitada kortsutatud ilmega pinda
* Naturaalne käsn tupsutamiseks
* Kortsutatud kanga efekti tekitav rull
* Kilerull (kipub seinal libisema)
* Struktuurvärvi rullid, millega saab teha kõrgeid mustreid
* Aaderdaja
* Eri karvapikkusega maalrirullid – mida lühem karv, seda madalam reljeef tekib
* Porimatihari, millega saab teha seinale triipe ja kangaefekti
* Lubjapintsel, mis aitab struktuurvärvidega tekitada tugevat struktuuri
* Disainirull, mis võimaldab väga lihtsalt tekitada tapeedi muljet.
• Šabloonid. Suured šabloonid on näiteks üksiku lille tegemiseks. Väiksematega saab teha mustritriipe ja tätoveeringut meenutavaid kaunistusi.
• Ise saad šabloone välja printida lehelt www.spraypaintstencils.com. Printida tasub paksemale paberile või kilele ja siis terava noaga välja lõigata.
* Templid
* Maalriteibid, mille abil saab seintele triipe teha. Mida heledam (valgem) teip, seda nõrgema liimiga ta on ja seda kergem on pärast teipi eemaldada.

Nipid:

Kui ühes seinas kasutada suurema mustriga tapeeti, võib kõrvalseina katta värviga – tapeedist lõigatud šablooni abil saab värvida sellele mõned tapeedi motiivid, mis aitavad liita tapeeditud ja värvitud seina.

Et triibud ei jääks karvased, tuleb sein katta esmalt alusvärviga, siis kleepida peale maalriteibid ja tõmmata sein veel kord alusvärviga üle. Teine alusvärvikiht täidab maalriteibi ja seina vahele jäävad õhuvahed. Kolmas ja viimane kiht oleks pealisvärv.







Kodukiri.ee
Tekst: Victoria Parmas
Fotod: Priit Grepp ja tootjad
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 13.05.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki