Artiklid ja uudised

Värviplekid ja kriimud vanal kapil

Mul on neljakümnendatest üks riidekapp, selline on vist olnud igas peres… Minu oma on aja jooksul mõnevõrra kahjustada saanud, näiteks on tal mõned värviplekid. Kas oskate soovitada, kuidas neid selliselt kapilt eemaldada?
Ingrid

Vastab restauraator Tõnu Vainküla:

Seda tüüpi funk-kapi ümarkandid on šellak-lakiga poleeritud, mujalt enamasti lakitud, kuid sõltuvalt puiduliigist võib olla ka üleni poleeritud. Mida täpselt teha tuleb, sõltub sellest, kui palju värviplekke on ning kui tugevalt nad on kinni.

Kergemast keerulisemani



Kui plekke on vähe ja need ei ole väga tugevalt kinni, võib neist lahti saada terava noaotsaga.
Kui värviplekke on palju, on tõenäoliselt vaja lihvimist. Lihvida tuleb metallvillaga, mitte liivapaberiga, ning nagu alati, kehtib üks reegel: leebemast karedamani. Samamoodi on ka keemia kasutamisel – alustada tuleb ikka lahjemast.
Mida rohkem on metallvilla märgistuses nulle, seda peenema lihvimisvillaga on tegu, alustada tuleks villaga 0000 ning töötada tuleks piki puusüüd. Sel viisil õnnestub enamasti eemaldada ka suurem osa pinnale kogunenud mustusest. Võib-olla lihvimisest piisabki kapi puhastamiseks - lõpetuseks võib pindu ka värvitu õli või vahaga värskendada.

Ettevaatust märjaga

Kui plekid on tugevamad, tuleb siiski kasutada keemiat. Näiteks puhastada poleervahendiga Carnosol. Vett kapi puhastamiseks kasutada ei soovita: inimesed kipuvad veega liialdama ja sel viisil võib kapi kergesti üldse ära rikkuda. Kui üldse, siis kasutage väga väheses vees niiskeks tehtud lappi, millega kergelt hõõrudes saab tõesti osast mustusest lahti. Tugevalt siiski hõõruda ei tohi – see rikub vana lakikihti.
Kui poleervahendist pole abi, tuleb kasutada juba kangemat kraami – tehnilises piirituses niisutatud puhast lappi, soovitavalt valget, et oleks näha, kas ja kui intensiivselt mustust eralduma hakkab. Vatti kasutada ei tasu, sest sellest eralduvad ebemed võivad pinnale kleepuda.
Taas tuleb lapp teha vaid kergelt niiskeks, mitte märjaks. Mitte mingil juhul ei tohi midagi mööda kappi alla voolata! Ühtlase tulemuse saamiseks võib kogu kapi kergelt piiritusega üle hõõruda. Kapi lööb see ilusasti läikima, kuid mehaaniliste vigastustega ei juhtu muidugi midagi.
Kui lisaks plekkidele on ka hulga kriime, tuleb sellegipoolest pind üle lihvida, nagu eespool kirjeldatud.

Lahtilöönud vineer

Kui vineerikiht on kuskilt servast veidike irvakile löönud, saab selle ise kinni liimida. Suuremate defektide puhul tasub kappi siiski meistrile näidata. Ise kasutan liimimiseks Soudali liimi Cyanofix.
Liimi tuleb panna väga vähe, et see kuskilt jooksma ei pääseks. Irvakil vineeriserva ei tasu näpuga kokku suruda – kergelt võib juhtuda, et koos näpuga tuleb lahti ka liimitav spoon! Targem on ettevaatlikult serv liimi kuivamiseni kinni mingi kõvema esemega (noa või kruvikeeraja otsaga näiteks).







Kodukiri.ee
Fotod: Priit Grepp
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 29.06.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki