Artiklid ja uudised

3 fantaasiagrilli

1 Vanarauagrill

Kui teil pole kapitaalset õuekööki või lõkkeaset ja teile meeldib grillida kord ühes, kord teises aianurgas, on kaval võimalus hankida vana malmpada ja ehitada sellest liigutatav ehk mobiilne tulease-grill.
Vahetult malmpaja külge midagi keevitada pole võimalik. Siis tuleb kasutada ilma keevituseta kinnitatavaid lisadetaile, nagu pildil oleva grillpaja kokkupanemisel.
Et pada mobiilseks saaks, on talle ümber pandud kaks vana vankriratta terasvitsa, mille külge on võimalik keevitada teisi detaile. Vitsade külge omakorda on keevitatud torudest ja lattidest konstruktsioon, toetamaks vanaraua hulgast leitud metallrattaid, mis kunagi veeresid ilmselt mingi põllutöömasina all.
Käepidemeks ja ühtlasi grilli kolmandaks toetuspunktiks lisaks ratastele on pumbakaevu käepideme küljest lõigatud ja toredasti painutatud tükk – taas leid vanarauahunnikust. Et tugijalg pinnasesse ei vajuks, on selle alumise otsa külge keevitatud ovaalne rõngas, mis kujult tuletab meelde ketilüli.
Tegelikult on kõik detailid ja detailikesed selle grillpaja juures vanaraud. Vaja läks vaid leidlikku meelt ja head silma, et kõik vajalik muu kolu seast välja valida ja lõigata ning kokku sobitada-keevitada.

2 Grillvanker

Samalaadne taust on grillvankril: rattad vanadelt põllutöömasinatelt, raamiks tundmatut päritolu detailid, mis päris kindlasti ei ole spetsiaalselt selle grillvankri jaoks tehtud. Tulevann tundub olevat pooleks lõigatud tünn või loomajootmisnõu kuskilt mahajäetud lauda juurest.
Vankri esirattad on pööratavad, nii et grilli õigesse kohta juhtimisel ei teki mingeid probleeme. Praktilist väärtust lisavad grillvankrile otstesse kinnitatud puust tööpinnad, kuhu saab panna ettevalmistatavad toiduained ja muidugi ka tulelt võetavad hõrgutised.
Kuid kõige efektsem ese selles grillkomplektis on ikkagi tool. Aluseks randaali ratas, istepingiks looreha või hobuniiduki iste ja jalatugedeks hobuserauad. Tool on hädavajalik, sest toidu valmistamine võtab aega ja kõrbelõhn on kerge tulema, kui lähed vaid hetkeks eemale jalga puhkama.

3 Grill-laud: mugavus + seltskond

Grill-laud on põhikonstruktsioonilt tavaliselt kivist õueehitis, mille ühes osas on tulease ja mille vaba lauapind on piisavalt suur, et sellele mahutada kõik toiduained ja tarvikud, mida vajab väiksem seltskond grilliõhtusöögil. Selle lauaosa, mis jääb tulest ohutusse kaugusesse, võib valmistada ka puust.
Grill-laua valivad endale õuemööbliks inimesed, kes soovivad, et õhtusöök ja grillimine käiksid käsikäes, seltskonda killustamata. Tavalisem variant on ju see, et suurem osa seltskonnast istub söögilaua juures ja keegi, kes on võtnud enda õlule koka vastutusrikkad kohustused, peab toimetama eemal grilli või lõkkeaseme juures. Sellise eemal grillimise puhul on tavaline, et liha või vorstikesed saavad valmis korraga, tuuakse lauale ja on jahtunud juba enne söögiaja lõppu. Grill-laua puhul sellist ohtu ei ole, sest tuli või hõõguvad söed on laua keskel või ühes otsas, iga seltskonna liige võib liha või kala ise endale grillida ja kui õhtu venib pikemale, saab õlle kõrvale jälle veel mõne vorstikese soojaks teha.
Kuuekandiline grill-laud on valatud betoonist ja kaetud ilmastikukindlatest plaatidest mosaiigiga. Transporditavust silmas pidades on laud koostatud kahest osast: süvendiga lauaplaadist ja jalast. Et laud on paigaldatud varikatuse alla, on selle kohale riputatud ka plekist korsten. Pererahval on laud kasutuses nii väikese väliköögina (siis tõstetakse toolid-pingid eemale) kui ka seltskonna söögilauana.

Tulekul suveköökide raamat ja hobiehitaja ABC

Grill-laudade ehitusjoonised, aga samuti suitsuahjude ja pliidiga varjualuste rajamise nõuanded on Priit Valge kokku pannud Kodukirja uude raamatusse “Suveköögid, grillid ja suitsuahjud”, mis jõuab müügile jaanipäevaks. Lisaks suvise köögi rajamise õpetustele leiab raamatust näiteid toredatest õueköökidest ja unustatud pole ka retsepte.

Raamatu koostamise käigus märkas ehitusõpetajast autor, et talle esitatakse väga palju lihtsaid küsimusi puutöö ja müüriladumise tehnika kohta. Ilmselt on meestel kooli tööõpetusetunnid ununenud või lihtsalt vahele jäänud. Nii otsustas ta välja anda ka hobiehitajale mõeldud töövõtete aabitsa, mis on kasuks nii suveköögi kui ka terrassi, kuuri või mis tahes muu (aia)ehitise korrektsel teostamisel. Ühe osa raamatust moodustab suveköögi pliidi rajamise õpetus – pottsepatöö, millega Priit Valge sõnul peaks keskmiste oskustega mees ise hakkama saama.







Kodukiri.ee
Tekst: Priit Valge
Fotod: Priit Grepp
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 29.06.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki