Artiklid ja uudised

Sauna, kadakasauna!

Sauna rajamise otsus sündis peremehe peas pärast merelt tulekut, kui külm kontides võimust tahtis võtta. Purjetamisega tegelev Ivar otsustas rajada seni kolikambrina kasutusel olnud toakesse leiliruumi. Voodrilaudu valides langes liisk kadaka kasuks.

Maast laeni kadakapuiduga kaetud saunu ei ole Eestimaal kuigi palju. Rääkimata laiast kadakalauast. Et lauda kodumaisest kadakast ei saa, on voodrilauad Eestisse kohale toodud kaugelt Aasiast, kus sellist puitu toodetakse lausa kasvatustes. Kadaka vürtsine lõhn, eeterlikud õlid erituvad eriti intensiivselt siis, kui keris kuum ja käes vihtlemise aeg. Kadakas paneb naha kipitama ja pärast vihtlemist on tunne kui uuestisündinul!


Milline keris?

Keris on leiliruumis kõige alus, seepärast tasub kerist ostma minnes mõelda muulegi kui hinnale. Õige elektrikeris on selline, millel küttekeha pinda rohkelt. Ihule ja hingele mõnusa saunakuumuse saavutamiseks ei pea seda siis hirmkuumaks ajama – suur pind annab korralikult sooja, põletades ruumis oluliselt vähem hapnikku kui väikese küttekehaga keris. Hingamiseks jääb seda siis rohkem! Ka rauaioone eraldub sellisest kerisest vähem ja saunakuumuses on mõnusam olla. Peremees Ivari jaoks on leiliruumis kõige parem 75 kraadine kuumus – higi jookseb ja stress maandub!


Hea nipp!
Kadakaviht on parim!


Rapla kandi mees Erich Haagen soovitab hilissügisel enne külmade tulekut kraavi kaldalt või tihedamast põõsast harvendamise mõttes väiksema kadaka või üksiku haru lõigata ja koduaias paarikümne sentimeetri sügavuselt mulda torgata ning seda ka veidi kasta. Kevadeni on värske kadakaviht siis sauna minnes omast käest võtta!


Kodu-aed.ee
Tekst: Varje Talivee
Fotod: Kaido Haagen
www.kodu-aed.ee/est/kodu/?newsID=6805

Sisestatud: 05.08.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki