Artiklid ja uudised

Puit on vee sõber

Paadi- ja saunaehituses on puitu kasutatud aastasadu ja kellelgi pole olnud kahtlustki, et puit veega kokku ei sobi. Vannitoas on puit teenimatult tagaplaanile jäänud.

“Kui keraamilised plaadid või värvitud sein ära tüütab, on just puit üks tugevamaid kandidaate niiskes ruumis kasutamiseks,” ütleb Remoksi puitpõrandate töödejuhataja Neeme Lukman. Rõhutades siiski, et erinevalt paljudest tehismaterjalidest mängib puit sisekeskkonnaga kaasa, seades selle kasutamisele niiskes ruumis pisut rangemaid tingimusi. “Ometi ei tähenda see, et puitu oleks võimatu vannitoas kasutada. Vastupidi, mitu puiduliiki on juba loomulikus olekus üsna veesõbralikud ning kui kombineerida seda paadiehitusest tuttava paigaldus- ja ehitustehnikaga, on võimalik luua väga stiilseid ning usaldusväärseid interjööre,” on Lukman veendunud.

Parim valik – tiikpuu

Lukmani arvates on parim valik niiskesse ruumi tiikpuu. “Reeglina tiikpuust põrand liimitakse alustasapinna külge. Suurema stabiilsuse nimel tuleks alusena kasutada veekindlat vineeri. Liimidest sobivad elastsust säilitavad parketiliimid, mis võimaldavad puidul veidi kaasa mängida,” õpetab Lukman.
Tihti soovitakse tiikpuust põrand paigaldada n-ö laevateki stiilis. Sel juhul jäetakse plankude vahele mõnemillimeetrised sooned, mis täidetakse spetsiifilise elastse mastiksiga, mida kasutatakse ka laevatekkide valmistamisel. Lisaks esteetilisele efektile annab see puhtpraktilisi eeliseid: põrand on vähem libe ja parketilippidel on rohkem ruumi paisuda ja kahaneda.
Kuna tiikpuu on ise juba üsna õline, tuleb põrandat viimistleda spetsiaalselt tiikpuu jaoks mõeldud õliga. Õlitamine tõstab puidu loomulikku kaitsevõimet ning säilitab puidu värvi mitmeks aastaks. Vähemalt korra aastas tuleks tiikpuust põrandat uuesti õlitada.
Sadolini Värvikeskuse ehitusturu projektijuht Marek Vridolin on niiske ruumi puidu valikul Remoksi kolleegiga sama meelt ja lisab, et tiikpuud võib kasutada ka seintel. “Õige hoolduse korral peab see vastu aastaid ning ka meie ehitajatel on piisavalt paigalduskogemusi.”

Õli on hea igale puuliigile

Kui aga niiskesse ruumi on valitud siiski mõni teine puuliik, soovitab Vridolin ka seda õlitada: “Niiskes ruumis sobib näiteks põrandaõli Synteko Natural, mida on võimalik ka toonida, mis aga tahab enne kasutusse minekut umbes kaks nädalat kuivada. Kui õli pole korralikult kuivanud, võib juhtuda, et pinnale jäänud vesi jätab hiljem põrandale valged plekid. Üldjuhul tulevad need küll hooldusvahendi või pesuvahendiga (näiteks Synteko Soap) maha. Üldiselt ei soovitatagi puitpõrandale vett loikudena pikaks ajaks maha jätta, pärast veega lödistamist tuleks põrand ära kuivatada. Nii et palju oleneb peremehest – kui oma põranda eest hoolt ei kanna, siis olgu kui tahes kallis viimistlus, kaua see vastu ei pea,” õpetab Vridolin.
Hea valik põranda õlitamiseks on Vridolini hinnangul tiikpuuõli, nende seast omakorda on parim Internationali Teak Oil, mis mõeldud eelkõige jahtidele ja laevadele. Aga sellega võib viimistleda ka kodus niiskes ruumis põrandaid ja seinu.
...

Edasi loe juba augusti Kodukirjast!!






Kodukiri.ee
Tekst: Ille Grün-Ots
Fotod: Priit Grepp
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 14.08.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki