Artiklid ja uudised

Õhtud pimenevad – elagu valgus!

Suvelõpu lähenedes üha sumenevad ööd tuletavad meelde, et pime aeg ei ole enam kaugel. Aina sagedamini kobame lülitit, et lambid sisse lülitada. Nüüd on ehk paras aeg ka üle vaadata, kas meile meeldib see valgus, mida nad annavad.

Head valgust pole kodus kunagi ülearu. Valgustusel on juba ammu hoopis enam tähendusi kui pelk praktiline vajadus. Peale kunagise lihtsa eesmärgi – pimedal ajal ruumi valgustada – üritatakse nüüd valgusega luua meeleolu ja valguse-varju rütmilist liikumist, ka valguspunkte on tänapäeva ruumis tunduvalt rohkem.
Samas ei piisa üksnes põhimõttest “mida rohkem, seda uhkem”. Iga valgusti, lisaks oma kujule ja materjalile, peaks täitma ka oma otstarvet ning paiknema õiges kohas. See eeldab aga korralikku valgusprojekti, mis arvestab ka mööbli paigutuse, erinevate ruumiosade ja otstarvetega.

Lastetuba

Juba kõige väiksemate puhul tuleb arvestada, et üldvalgus peab olema piisav, et laps ei peaks hämaras toas silmi rikkuma. Kuna lapsed mängivad toas igal pool, tulekski jälgida, et lastetoas jõuaks valgus kõikidesse nurkadesse. Samas tuleks vältida allapoole suunatud katmata pirnidega lampe, mis võivad last pimestada. Poodides pakutavad kõikvõimalikud lennuki-, päikese- ja muude imedisainidega laelambid võivad küll tunduda nunnud, kuid ei anna tegelikult küllaldast valgust. Lisaks võiks jälgida, et lamp pole kergeltpurunevast materjalist.
Koolilaste puhul on tähtis ka töölaua valgustus: siin peab kindlasti olema eraldi laualamp, mille paigutamisel tuleb jälgida, et valgus langeks õigelt poolt. Päevasel ajal võiks töölauale langeda ka piisavalt loomulikku valgust, nii et oleks hea leida lambile koht akna all või selle lähedal.
Suurematele lastele, kellele meeldib voodis raamatuid sirvida, peab voodi kohale planeerima ka lugemislambi. Väiksemate puhul aga võib olla vajadus öölambi järele. Ka öövalgusti peaks olema turvaline, mittepurunev ja mitte üle kuumenema.

Magamistuba



Siin võiks olla vähemalt kaht tüüpi valgust: meeleoluks ja lugemiseks. Meeleoluvalguse loomisel aitab alati reguleeritav valgustugevus, olgu siis tegu laevalgusti või muu valgusallikaga. Laekarniiside taha peidetud valgus on sume, samas pole otsest allikat näha. Valgustuse võib peita ka voodi alla, niššidesse, klaasustega kappi, põrandasse.
Lugemisvalgust annab öökapile paigutatud laualamp või mis veelgi parem, seinalamp. Seinalamp jätab öökapile rohkem ruumi ning on paremini sobivale kõrgusele-kaugusele reguleeritav. Ruumikas magamistoas võib kasutada ka erisuguseid põranda- ja laualampe. Riidekapi valgustamiseks seestpoolt võib kasutada halogeenvalgustust. Kindlasti ei tohiks unustada magamistoas ka tugevat üldvalgustust juhuks, kui on vaja näiteks tuba koristada, samuti on korralik valgus tähtis juhul, kui riietutakse magamistoas suure peegli ees.

Elutuba

Siin on mänguruumi kõige rohkem. Siin on koht uhkeldavatele valgustitele, samuti saab elutoas tsoone markeerida – lugemisnurka põrandalamp, diivani kohale nõrk kohtvalgustus teleka vaatamise ajaks, kunstiteoseid või väärt seinakattematerjale esile tõstvad valguslahendused või külmkapi juurde viivat rada markeerivad led-valgustid seinte allosas.
Ka söögituba, mis sageli elutoaga kokku kuulub, väärib üht kena ja silmapaistva disainiga valgustit söögilaua kohale. Tähelepanu peaks siiski pöörama valgustite omavahelisele kokkusobivusele. Samuti ei tasuks unustada, et vahel on ka vari kaunim kui valgus ehk teisisõnu – mängige ka valgusallikate eripäraste kiirtega, mis tekitavad sageli vägagi kauneid efekte.

Esik

Eelkõige on siin vajalik ühtlane ja kiirelt süttiv üldvalgus. Lisada võib ka efektvalgusteid või lambi peegli kohale. Ka põrandasse süvistatud või seinte allosas asuvad süvisvalgustid koridoris loovad meeleolu ja, miks mitte, markeerivad käiguteid siis, kui üldvalgus on kustutatud. Kui esikus on klaasustega kappe, võib lambid paigutada ka kapisisemusse, sel juhul toimivad ka need valgusallikana ning kapist esemete ülesleidmiseks pole vaja üldvalgust sisse lülitada.

Vannituba

Märjas ruumis on ülitähtis valgustite õige valik. Täiesti välistatud on tavalised laua- või põrandavalgustid, mis vannitoas kasutatuna kätkevad ohtu elule.
Vannituppa sobivaimad on süvistatud või plafoonitaolised valgustid, mis eenduvad pinnast vähe ja mille valgusallikas on kupliga kaetud.
Nõutava niiskuskindluse osas oskab teid abistada valgustipoe konsultant, aga üldjoontes on nõuded järgmised:
- 0-tsoon on vanni või dušikabiini sees, voolava vee vahetus läheduses. Valgusti peab olema madalapingeline, täiesti veekindel, nõutav minimaalselt IP 67.
- 1-tsoon on täpselt vanni ümbritsevad seinad kuni kõrguseni 2,25 m; samuti dušikabiini kohal olev tsoon, nõutav minimaalselt IP 44.
- 2-tsoon on 60 cm raadiuses ümber vanni kõrguseni 2,25 m, samuti 60 cm raadiuses ümber valamusegisti, minimaalne IP 40 (täiesti kindel variant aga siiski IP 44).
- 3-tsoon jääb väljapoole tsoone 1 ja 2. Kuna veega kokkupuute tõenäosus puudub, IP nõuet ei rakendata.

Peeglivalgusti võib olla paigaldatud peegli kohale seinale või lakke, aga ka peegelpinna sisse. Valgus ise võiks olla soojatooniline, sest sinakas külm valgus võib end paljana peeglist nägeva inimese kaameks ehmatada!

Köök

Valgustuse projekteerimisel on see taas üks nõudlikumaid kohti. Iga töötsoon peaks olema korralikult valgustatud ning lambid peaksid paiknema nii, et ööpinnale ei langeks seal toimetava inimese vari. Seega peaks tähelepanu pöörama eelkõige vajadusele.
Köögis võiks olla ka üks tugev üldvalgusti. Tööpindade valgustamiseks on head suunatavad valgustid laes või ülakappide all. Ka pliit tuleb korrektselt välja valgustada, tavaliselt teevad selle töö ära küll õhupuhasti enda valgusallikaid.
Kuid ka köögis võib lampe paigaldada ülakappide peale, valgussuunaga alt üles, et lage visuaalselt kõrgemale tõsta. Või panna hoopis sokli juurde valguskaabel, nii et köök tundub õhus hõljuvat? Lambid võib paigaldada ka klaasustega kappidesse või kasutada riiuleid, mis ise ongi valgustid.

Kuigi valguse võidukäik on meil ikka jaanipäeva paiku, võiks ka pimedate ööde saabudes soovida head valguse algust!
PS: Ärge unustage sügistormide ajaks küünlaid varumast!

Mängida võiks ka valgusallikate kiirtega, mis tekitavad sageli vägagi kauneid efekte.







Kodukiri.ee
www.kodukiri.ee

Sisestatud: 04.09.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki