Artiklid ja uudised

Disainiöö tulekul - 24-27.septembril

Teadaanne disainihuvilistele!

Reserveeri oma kalendris 24.-27.september ja jää ootama järgmisi teadaandeid! Algamas on Disainiöö!

Disainiööl on linn loovust täis. Otsiv vaim jõuab Rotermanni kvartalisse. Rahvusvahelist disaini Austriast, Sloveeniast, Leedust, Poolast. Eestimaise disaini ja elukeskkonna 2009.a. paremik. Pecha-Kuchal saab südamelt ära. Mis on Eetiline Eesti suveniir. Kus on Disainielevaator. Moekunstnikud küsivad: Miks on elu nii nagu on. Disainerid teevad süüa. Külalislektorid Taanist, Inglismaalt, Soomest, Austriast jm. Kes see nüüd siis kerjama on hakanud? i-phone-ga saab ka muud teha kui helistada. Disainioksjon on heategevuslik. Disain ei ole ohtlik.

Kultuurifestival Arts & Lights in Tallinn ja DISAINIÖÖ 2009 propageerib disaini, uuendusmeelset elustiili, kvaliteetset elukeskkonda ja loomemajandust. Seekordne festival tahab tabada otsivat vaimu ning fookuses on: LEIDLIKKUS. INNOVATSIOON. SÄÄSTLIKKUS. TAASKASUTUS. Festival tähistab Innovatsiooniaastat Eestis ning Euroopa Innovatsiooni- ja Loovuseaastat.

Seekordne festivali süda asub Rotermanni kvartalis. Festivali sisustavad näitused, moe-showd, installatsioonid, performance’d, välikino, välieluruumi väärtustavad ettevõtmised, seminarid, töötoad, tootetutvustused. Külastajaid harivad või meeltlahutavad ettevõtmised demonstreerivad kuidas disain käivitab innovatsiooni ning kuidas leidliku disaini abil saaks leevendada ka majandussurutist. Festivalipartnerid on galeriid, muuseumid, sisustuspoed, kellelt on oodata huvitavaid näitusi, etendusi ja tootetutvustusi. Festivali piirkonnad on avatud hilisõhtuni.

Disainiööle eelnev päev on pühendatud professionaalidele. 24.septembril toimub nö Disainiveskis (Prooviveski) seminar "Disainist kannustatud Innovatsioon" ja 25.sptembri seminar on pühendatud taaskasutuse- ja moeteemale. Peaesinejad on Per Mollerup ja Giovanni Benedetti.

Õhtul toimuval gaalal selgitatakse välja aasta parimad arhitektuuris, sisearhitektuuris ja disainis ning Prooviveskis avatakse nominentide näitus "Eesti disain ja elukeskkond 2009" . Publikuni jõuab Eesti Disainerite Liidu 20-ndale sünnipäevale pühendatud filmi "Eesti disain seestpoolt vaadates." esmaettekanne.

Arvestades Pecha Kucha menu eelmisel festivalil, jätkub ka sel aastal üritus (24.09), kus loomeinimesed omavahel suhtlevad ning oma mõtteid ja eluväärtusi 6 minutilisse ettekandesse mahutavad.

Lisaks valiknäitusele BIO 21 (Industrial Design Biennial) auhinnatud töödest on Disainiveskis (Prooviveski) avatud ka Oot-Oot wifiga festivali lounge, kus on võimalik mõnusalt aega veeta ja kust disainigurmaanid saavad endale eesti disaini paremikku soetada.

Disainielevaatoris on festivalikülalistel võimalik tutvuda eesti ja leedu disaini väljapanekutega. Jahulaos saab näha Poola disaini. Laupäevane (26.09) moeetendus Nisurukkiveskis Reet Ausi juhendamisel püüab leida vastuse küsimusele: "Miks elu on nii nagu on". (Etendus on tasuline; 50,- 100,-).

Töötubades juhendavad disainihuvilisi kogemustega disainered. Õpetusi on lubanud jagama tulla Matti Õunapuu ja Reet Aus. Avalik diskussioon toimub kaupluste vaateakende teemal. Üllatusena toimub disainerite Tarmo Luisk ja Nauris Kalinauskas (Leedu, Contraforma) etteaste "Disainitud kulinaaria" koos tippkokkadega ning nende roogasid saab maitsta 26.septembril restoranis Novell.

Disainiöö üheks tähtsamaks sündmuseks on EDL ja Tallinn 2011 konkursi "Eetiline Eesti Suveniir" võitjate välja kuulutamine 25.septembril Arhitektuuri- ja Disainigaleriis.

25.sptembril toimub traditsiooniline Disainioksjon, mis eelkõige pakub osalejatele võimaluse hankida tuntud disainerite originaaloomingut ja prototüüpe.Oksjonile on oodata tooteid ka välisdisaineritelt. Ka seekordne oksjon on heategevuslik ning aitab noortel tudengitel jätkata disainiõpinguid välismaal. Oksjoni külalisi soojendab üles Liisa Sooleppi moeetendus “Pindpinevus”.

Nisurukkiveski loob kummitusliku tausta i-phone performace-le "Tilinatoorium IV" 27.septembril.

Festivali lõpetab pühapäevane Oksana Tanditi moeetendus “Liblikad” Nordic Hotel Forumis.

Sattelliitüritused toimuvad Tarbekunsti-ja Disainimuuseumis (tasuta sissepääs reedel kella 22-ni), kus suurepärast toote disaini demonstreerib välisnäitus Austrian Design Innovation & Technology. SooSoo galleriis üllatavad tekstiilikunstnikud näitusega "Avatud" ja avatud uksed on ka disainifirmal 3keha. Kanuti gildis, Katariina Kirikus, Lühikeses Jalas jm toimuvad etendused ja väljapanekud autoriloomingust.

Linlasi üllatab sotsiaalse sisuga etteaste "Kerjuste kompanii" Portugali kunstnikult Javier Nunez Gascolt. Performance’s kunsti ja tegelikkuse piirid hägustuvad.

Eesti Maastikuarhitektide Liidu installatsioon "Raba(v)linn* moodustab linnaruumi hetkelise teise reaalsuse – viib inimese vaatlejana linna, aga eksponeerib seda rabaviisil - läbi laudteede, selgitavate siltide ja telkimiskohtade.

Jätkame traditsiooni filmida kõiki üritusi ning seda näidata seda festivali keskuse filmiprogrammis, Coca-Cola Plaza seinale ja internetis.

Meie partnerid on: MTÜ Disainiöö, Rotermann Eesti OÜ, Tallinn-2011, Valgusfestival, Kinobuss, Plektrum, Loov Eesti, Eesti Arhitektuurikeskus, Helsinki Design Week.


www.disainioo.ee

Sisestatud: 21.09.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid