Artiklid ja uudised

ETDM disainiööl

EESTI TARBEKUNSTI- JA DISAINIMUUSEUM DISAINIÖÖL

Reedel, 25. septembril on muuseum avatud kell 11-21, sissepääs on tasuta.
Alates kella kuuest õhtul saab oma teadmisi ja tähelepanuvõimet proovile panna ristsõna lahendamisega, mille edukalt sooritanuid ootab Austria disaini teemaline auhind.

Lisaks püsiekspositsioonile „Ajamustrid 2”, on avatud näitused „Austria disain. Innovatsioon ja tehnoloogia” ning Janno Roosi ja Ander Labi (Ruumilabor) näitus „Uluk on inimese sõber”.

„Austria disain. Innovatsioon ja tehnoloogia”
designaustria poolt kureeritud näitus „Austria disain. Innovatsioon ja tehnoloogia” pakub suurepärase ülevaate Austria kaasaegsest tootedisainist. Väljapanek tutvustab Austria kõige kaalukamal ja olulisimal disainikonkursil „Adolf Loos’i Disainiauhind” premeeritud töid, samuti mitmeid uuenduslikke disainilahendusi iseloomustamaks kohaliku disaini silmapaistvat tegevust. Ekspositsioon hõlmab endas esemeid alates elegantsetest veeklaasidest (Michaela Martinek) ja päikesepaneelil töötavast tänavavalgustist (Designlab, Kurt Altendorfer, Gerhard Walch) uudse ühendussüsteemiga toolide (Robert Rüf Industrial Design) ja KTM mootorrattani (KISKA GmbH). Näitus tutvustab ligikaudu 50 disaineri tööd.

„Uluk on inimese sõber”. Janno Roos, Andres Labi (Ruumilabor)
Ruumilabor on täiesti omanäoline duo, sisearhitektuuri ja esemedisainiga tegelev kooslus, mille taga on kaks noort disainerit – Andres Labi ja Janno Roos. Nende eripära seisneb selles, et nad lähenevad oma objektidele enamasti läbi mingi ootamatu või koomilise vinkli, tuues tõsisesse ettevõtmisse meeldivalt lõdvestava aspekti. Nad mängivad lihtsate vahenditega – rakendavad olemasolevat tihti uudsel ja ootamatul moel, olles meistrid mugandama mängleva kergusega nii mööbliklassikat ja muud traditsioonilist kui argiesemeid ja -keskkondi uuteks funktsionaalseteks objektideks ja situatsioonideks. Oma vabameelse suhtumise tõttu sisekujundusse on nende käekiri ka suhteliselt hõlpsalt äratuntav.
Käesoleval näitusel on eksponeeritud lõik Ruumilabori esemeloomingust. Nad pälvisid esemetegrupi „Ulukid” eest 2008. aasta Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia. „Ulukid” on sõltumatu nagidekogum – variatsioonid metsiku looduse teemal, mis sündis kantuna soovist anda metsast leitud sarvepaaridele uus elu. Taaselustatud trofeedena on neist saanud oma lugu jutustavad igati toimivad esemed. Igal sarvepaaril on all sportliku alatooniga jalused, vihjates üsna otseselt soome kelgule, suuskadele, rullikutele, rattale jne. Interjöörides sarvilisi objekte veel kasutatud ei ole.

Laupäeval-pühapäeval, 26. ja 27. septembril on muuseum avatud tavapäraselt kell 11-18. Sissepääs piletiga.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
Lai 17 10133 Tallinn
tel. 627 46 00
info@etdm.ee
www.etdm.ee

Sisestatud: 23.09.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid