Artiklid ja uudised

Vanadest ustest köögimööbel

Esimesest pilgust on selge, et vastupidav lakitud männivineer ei ole köögikappideks kuigi tavapärane valik. Tõtt-öelda ei osanud keegi asjade sellist käiku aimata ka materjali sünnihetkel möödunud sajandi keskel. Saatuse tahtel said viie-kuuekümnendatel tehtud uksed „uueks teenäitajaks köögimööbli maailmas“.

Oleme külas Taanis Kopenhaagenis firma Genbyg poes. Genbyg tähendab taani keeles taaskasutust ning selle koordineerimine ongi nende põhitegevus. Tulemus on hämmastav! Seesama vanadest ustest köögimööbel näiteks näeb koos disainaksessuaaride ja trendika mööbliga välja värske, kaasaegne ja huvitav. Pealegi, kellelgi teisel selliseid köögikappe kindlasti ei ole!

Idee uuskasutusel materjalist mööbli valmistamiseks sündis päevapealt, saades alguse juba 10

aastat tagasi. Tom Jørgensen, üks Genbygi praegusi kaasomanikke, ei suutnud kuidagi mõista, miks visatakse maju remontides või lammutades minema täiesti korralikku ehitusmaterjali. „Selle taaskasutus ei ole tegelikult sugugi nii keeruline, kui oskad kord materjali ilu hoomata. Täna töötame käsikäes mitme firmaga, kes tegelevad lammutustöödega. Koostöö seisneb kõigest ühes telefonikõnes meile, et saaksime objekti enne hävitamist üle vaadata, materjali välja valida ja minema toimetada,“ selgitab Tom, kirglik taaskasutaja, kelle silme all on projekt viimaste aastatega plahvatuslikult kasvanud ja nüüd juba laialt tuntud.

Hiljuti kutsuti Tom Taani riigitelevisiooni hoonesse, kus pidi algama põhjalik uuenduskuur. Sealt leidis ta sadu kauneid viie-ja kuuekümnendatest aastatest pärit siseuksi, millest ei olnud kellelgi enam ei sooja ega külma. Puit oli kvaliteetne ja imeliselt sileda pinnaga, helkides soojalt ja pehmelt. Niisiis ostis Tom kõik uksed ära, kutsus välja tuttava puusepa Søren Olseni ja küsis, mida neist õieti teha

võiks. „Mööblit,“ vastas Søren uksi takseerides, „prooviks teha kõigepealt paar köögikappi.“

Søren räägib oma ideest lähemalt: „Tegelikult on siin ühendatud eri tüüpi materjalid, mis kõik on pärit eri hoonetest. Konstruktsioonielementideks kasutasime vanadest kappidest lõigatud puitu, mille leidsime likvideeritud vabrikust, kus tehti maailmakuulsat Peter Heeringu kirsilikööri. Ülejäänud materjali saime telemajast. Nii saavad uued köögikapid kaasa oma ajaloo ja põneva tausta, justnagu ristteel, kus saatused kohtuvad!

Suurepärane on ka see, et kapid on väga hea kvaliteediga. Kui ostad tuliuue köögi udupeenest firmast, kus on n-ö tippkvaliteet, on läikiva pinna all tegelikult peidus odavad materjalid. Siin on aga tegu viimse kui detailini esmaklassilise materjaliga. Ja kõik tööd tehakse käsitsi!“

Søreni arust ei ole mingit põhjust, miks peaks sellisel

põhimõttel tehtud mööbel olema vaid väheste privileeg, tema arvates peaks selline idee levima nagu ringid veepinnal. „Meie suurimaks sooviks on muuta ehitusmaterjali taaskasutamine lihtsaks ja kättesaadavaks. See köögimööbel näiteks toimetatakse koju kätte samasuguses lamedas pakis nagu IKEAl koos põhjalike joonistega, nii et igaüks oskab selle ise kokku panna,“ ütleb ta.

Søren on kavandanud mitmeid erinevaid kööke, mida saab tellida. Valikut nendest näeb firma kodulehel www.genbyg.dk, inspiratsiooni taaskasutuseks saab ka tema enda kodulehelt www.byggeselskabetmaj.dk. Mõlemad veebiküljed on taanikeelsed.

http://www.kodu-aed.ee/est/kodu/?newsID=6822


Kodu-aed.ee
Tekst: Shanti Broeng, Piret Veigel
Stilist: Hanne Vind
Fotod: Mikkel Adsbøl

Sisestatud: 02.10.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki