Artiklid ja uudised

EcoDesign Habitare09 messil

Ligi kuu aega tagasi toimunud Habitare09 messi järelkaja on siiani tunda. Üheks teemaks messil oli EcoDesign. Eriline ÖkoDisaini väljapanek messi raames esindas mööblit, sisekujundust ning disaini.

EcoDesign väljapanek oli esimene põhjamaades toimunud rahvusvaheline näitus. Idee sündis 2008. aasta kevadel disainer Yrjö Kukkapuro poolt, mil disainer tutvustas oma bambuse-mööblit. Esimese bambuse kollektsiooni lõi Kukkapuro UNESCO projekti tarvis. Saanud EcoDesign kuraatoriks, pakkus Kukkapuro näitusest osa võttu erinevatel rahvusvahelistel disaineritel. Ülesandeks sai luua ökoloogiline tool või muu ese, mida saab kasutada istumisalusena. Põhipunktiks sai taaskasutus, kus istumisaluste materjalid on teist korda kasutuses. Disainerite tagasiside oli vaid positiivne.


Mis siis tegelikult on öko disain? Öko disain on tingitud keskonna mõjudest ning see väljendub mööbli tööstuses. Sageli valitakse esemeid ning mööblitükke nii, et need kaunistaksid kodu mitukümmend aastat. Seetõttu on ääretult oluline pöörata tähelepanu ka materjalidele ning mööbli valmistamise viisile. Öko disain tähendab, et keskonna mõjutustega arvestatakse juba toote disainimisel. Olulised otsused võetakse vastu just loomisstaadiumis materjalide valikul, et tagada toote vastupidavus.

Suur tähtsus taaskasutusel - on oluline valida materjale, mida on võimalik taaskasutada või uuendada. Puidu puhul jälgitakse selle päritolu, kohalikud materjalid on omased teatud piirkonnale ning need sobivad keskkonda hästi. Mida rohkem on ühe toote puhul kasutatud erinevaid materjale, seda keerulisem on hiljem elementi taaskasutada.



Öko toolide näidiseid pakuti välja 16. riigist, ligi 80. disaineri tööga. Loodud toolid on unikaalsed ning huvitavad. EcoDesign üritusest võttis osa ka Eesti disainer Jüri Kermik.

Disaineri „Randwall-tool” on loodud viisil, kus kaasaegsed meetodid põimuvad traditsioonilistega. Esimesed tooli mudelid valmistati puuseppade poolt kasest ning saarest. Tooli konstrukstisoon võimaldab detaile vahetada. Osad kinnituvad tappidega, liimi kasutatud ei ole.




autor: sisekujundaja Anna Juraševitš
jurasevits@gmail.com

Sisestatud: 12.10.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki