Artiklid ja uudised

Meistrikursus “EESTI TOOL”

Toimumispaik: Eesti Vabaõhumuuseumi Kuie koolimaja
Toimumisaeg: 21. november 2009
Kellaaeg: 10:00-16:00
Kursuse tasu:350 krooni

Veel 19. sajandi esimesel poolel leidus toole eesti taludes vähe, istumiseks kasutati seinapinke. Tooli kasutati kui eriliselt pidulikku istet või kingitusesemena (pruuttool, nooriku tool).
Toolide kasutus hakkas levima alles 19. sajandi lõpupoole ja neid valmistasid osavamad puutöötegijad või toolimeistrid.
Üle-eestiliselt olid levinud raamtoolid, mille põhi oli punutud õlest, kõrkjatest, nöörist või vitstest, aga ka laudpõhjaga.

Kursuse teoreetilises osas tutvustab muuseumi ekspositsiooni kuraator A.Heidmets Eesti Vabaõhumuuseumi kogudes olevaid eriilmelisi toolide tüüpe ning kõneleb tooliga seotud tõekspidamistest ja kommetest. Kuna tavaliselt külastajad muuseumi fondidesse ei pääse, on see kindlasti väga hinnaline võimalus.
Puidukonservaator L.Kõrgend räägib toolide tehnilistest näitajatest-mida tuleks tooli valmistamisel silmas pidada, kuidas toole viimistleda jpm.
Ühe tuntuima Eesti punutiste meistri Ando
Reinola käe all õpime punuma puuraamile takunöörist toolipõhja.

Täpsem info ja registreerimine: 6 549 126 või kuiekool@evm.ee

Sisestatud: 10.11.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki