Artiklid ja uudised

Kui soovid väiksemaid küttearveid

See talv on uuesti koduomanikele meelde tuletanud, kui oluline on korralikult soojapidav maja. Põhjuse, miks selle peale mõelda, näitab kätte küttearve. Tänu krõbedale külmale on küttearved oluliselt suuremad kui seda sooviks. Kas saab midagi ette võtta, et kulud väiksemad oleksid?


Selgita välja kuhu läheb soojus?
Hea aeg on kohe midagi konkreetset ette võtta ja selgitada välja kas ja kus täpsemalt on maja suuremad soojalekked. Lihtsaim ja odavaim viis on seda teha infrapuna kaamera abil. See võimaldab avastada soojalekkeid väga edukalt ja kokkuvõttes ka kõige odavamal viisil.

Termograafia abil on võimalik avastada ka niiskuskahjustusi, kontrollida elektri- ja tehnosüsteemide töökindlust, avastada seinakonstruktsioonide külmasildasid.  
Peamine kasu termograafia kasutamisel seisneb selles, et kontrolli saab teha ilma konstruktsioone avamata ning seda saab teha kiiresti. Samuti on võimaldab infrapuna kaamera väga täpset puuduse asukoha tuvastamist ning seetõttu saab lahendada probleemi täpselt ja tõhusalt, mis hoiab kokku ressursse.


Infrapuna pilte tehakse nii väljast kui vajadusel ka siseruumidest. Siseruumides näiteks kontrollitakse akna põskede temperatuuri, et selgitada, kas akna paigaldus on tehtud korralikult või näiteks uuritakse kas seintel on niiskuskahjustusi, selgitades välja külmad pinnad ja hallituse ohuga piirkonnad.
Teenuse peamised kasutajad on kortermajad, et leida soojakaod ning kavandada fassaadide soojustamist. Ka eramajade ehitustööde lõpufaasis saab seda teenust väga edukalt kasutada, et kontrollida ehitustööde kvaliteeti ja teha ehitustööde käigus vajalikud parandused. Eramajade puhul on lisaks kasulik vastava seadmega tekitada alarõhk, et selgitada maja õhutihedus. Parim aeg on teenuse kasutamiseks on just talv, sest siis tulevad tänu suuretele temperatuuride erinevustele kõik soojakaod hästi välja. Soovitav sise- ja välistemperatuuride vahe peaks olema 15ºC.
Termograafia teenuse kasutamise hind on keskmiselt u. 2000 krooni. Eramu puhul algvad termograafia hinnad u. 1500 kroonist ja termograafia + alarõhutest hinnad u. 4000 kroonist.
 
Ma soovitan oma maja ehitajatele termograafiat kasutada ja planeerida see kulu juba maja ehitamise eelarvesse. See on lihtne ja mugav võimalus kontrollida tööde kvaliteeti kiiresti ja usaldusväärselt.
Kui soovid edaspidi väiksemaid küttearveid, siis kontrolli nüüd oma maja soojapidavust ning paranda vead.

Eno Pappel
majaehitaja.ee koolituskeskkonna looja
 

Sisestatud: 08.02.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki