Artiklid ja uudised

VELUX-i nõuanded

Aknad ja päevavalgus
Fassaadil või katusel paiknevate akende asukoha otsustamisel tuleb meeles pidada mitmeid asjaolusid.

Akna tüüp: kas vajate suuri või väikesi aknaid? Kas aknaklaas peab olema tavaline, kahekihiline või spetsiaalne isoleerivate omadustega?

Akna asukoht: kas aken tuleb paigaldada madalale või üles katuse servani? Kas tahate aknaid ruumi ühele poolele või mitmesse külge?

Püsiv päikesevari: kas teile meeldivad rohkem kardinad toas või aknale paigaldatud
päikesevari väljaspool? Või mõlemad?

Ümbritsevad ehitised ja puud: mis kodumaja ümbruses võib varjata valgust?

Akna tüüp


Esmalt tasub hoolikalt tutvuda erinevat tüüpi fassaadi- ja katuseakendega. Parim alternatiiv hämaratele ruumidele ja tulistele radiaatoritele on hea soojapidavusega kvaliteetne aken. Näiteks isoleeriv klaas on väga hea investeering.

Aknast ruumi jõudva valguse hulk väheneb iga täiendava klaasikihiga, mida valgus peab läbima. Näiteks kahekihiline pakett laseb läbi u 80% valgusest. See ei tähenda, et ruumis oleks märgata vähem valgust, aga akna juures otsese päikesevalguse käes on tunda vähem kuumust. Samas hoiab mitmekihiline klaas soojuse ruumis sees. Kokkuvõtlikult: isoleerivate omadustega klaaspakett tagab palju meeldivama ja loomulikuma sisekliima.

Enamiku katuseakende korral on energiasäästlik klaaspakett standardvarustuses. Spetsiaalne pinnakate on ette nähtud laskma läbi võimalikult palju valgust ja võimalikult vähe soojust. Selle tulemuseks on palju meeldivam sisekliima ja ainult veidi vähem valgust.

Akna asukoht


Akna asukoht fassaadil või katusel mängib suurt rolli selles, kui palju ja millise kvaliteediga päevavalgust pääseb aknast sisse. Mida kõrgemale on aken paigutatud, seda enam on ruumis valgust. Mida rohkem päeva- ja päikesevalgust õnnestub ehitisse sisse lasta, seda vähem on vaja tehisvalgust.

Katuseaknaid saab paigaldada igal pool maailmas. Kui soovitakse saada palju päikesepaistet ja valgust, on akna parim asukoht suunaga edelasse, sealt paistab valgus sisse kogu päeva ja õhtupooliku. Kui katuseaknad paigaldatakse kõrgele, on soovitatav osta elektrilise ajamiga aknad. Samas tuleb üldreeglina arvestada, et iga meeter aknast kaugemale vähendab valgustugevust kaks korda.

Kaitsekatted valguse ja soojuse eest


Kas Teile sobivad paremini kardinad ruumides või eelistate paigaldada varikatted akende kohale välisseinale? Väljapoole paigaldatud päikesevarjud on parim lahendus kaitseks soojuse ja päikesekiirte eest. Kardinad ja rulood ruumis pakuvad enam võimalusi valguse ja katete reguleerimiseks ning sooja hoidmisel külmas ruumis.

Ruume kaitstakse katuseaknast tuleva valguse eest täpselt samamoodi kui muudegi akende korral – kardinate või ruloodega. Loomulikult on katuseakende jaoks vaja spetsiaalseid tarvikuid ning me pakume sobivaid aknakatteid igaks võimalikuks rakenduseks. Pimenduskardinatest õhukeste voldikkardinate ja erinevate kardinate kombinatsioonideni (kahte tüüpi kardinad koos). Aga meil on ka elektri- või päikeseenergiaga käitatavad kardinad, tolmu või putukate eest kaitsvad kardinad, sooja ja külma isoleerivad kardinad ning mitmete muude funktsioonidega kardinad.

Puud ja ehitised

Kõrged puud ja ehitised piiravad päevavalguse levikut. Kui hoonele soovitakse paigaldada uus aken, tuleb sellele valida asukoht, mis ei jää ümbritsevate objektide varju.

Sisestatud: 03.04.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki