Artiklid ja uudised

Õuemööbel ootab hoolt

Suvehooaja peaks eestlane küll juba esimestel aprillikuu soojadel päevadel välja kuulutama – muidu jääb see ilus aastaaeg meie laiuskraadil liiga lühikeseks. Enne hooaega aga on nüüd õige oma välimööbel kriitilise pilguga üle vaadata.

Elementaarset hooldust vajab igasugune õuemööbel, olgu ta puust, plastist, metallist või kivist. Seda enam juhul, kui olete oma lauad-toolid sügisel hoopis õue unustanud – vesi, lumi, tuul, tolm ja päike on kindlasti oma töö teinud.

Kaitsmata puit läheb halliks

Tihti on puitmööbel juba poest ostes viimistletud. Aga kui pole, tuleks seda tingimata ise teha – kaitsmata puit läheb vihma ja päikese käes üsna ruttu halliks. Igal juhul pühkige puust aiamööblilt esmalt tolm maha ja vaadake järele, kas on vaja edasist töötlust.
Kui puitpind on esialgu vaid immutusvahendiga töödeldud, võib seda viimistleda puiduõliga, mis kaitseb mustuse ja niiskuse eest. Aga selle võib ka värvida või uuesti puidukaitsevahendiga töödelda.
Kui okaspuidust mööblil on kuivanud vaiku, saab selle ettevaatlikult ära kraapida (kasutada võib ka white spiritit) ning kogu mööblitüki üle viimistleda. Määrdunud ja orgaanikaga (sammal jms) kaetud pindu võib puhastada spetsiaalse puhastusvahendiga (nt Bio Lavatio).
Ükskõik mis vahendit te kavatsete oma puitmööblil tarvitada, igal juhul peab töödeldav pind olema kuiv. Õhu ja töödeldava pinna temperatuur peab olema vähemalt +5 ºC ning õhuniiskus alla 80%. Parim ilm värvimiseks või õlitamiseks on soe ja pilvitu.

Õlitatud mööbel

Enne kui õlitatud mööblit värskendama hakkate, puhastage see lakibensiiniga niisutatud lapiga. Õli tuleb peale kanda 1–2 kihti, kuni pinna küllastumiseni, üleliigne õli eemaldage lapiga hiljemalt ühe tunni jooksul pärast pinnale kandmist.
Väärispuidust aiamööblile sobivad eelkõige looduslikud õlid, näiteks tärpentini-linaõli, männist-kuusest mööblile sobib ka tõrvaõli.
Kui pind on ebatasane ja kare, tuleb seda tavalise lihvpaberiga lihvida. Õlitada on vaja seni, kuni puit enam õli sisse ei võta (olenevalt puidu imamisvõimest kuni 3 korda) ning pinnale jäänud õlilaigud naturaalse lapiga ära pühkida. Hooldusõlitada tuleks kevadel ja sügisel (soovitavalt sama sarja vahenditega, mida seni olete kasutanud).

Värvitud mööbel

Varem värvitud õuemööbel tuleks kõigepealt puhastada Bio Lavatio ning vee lahusega (1:4), sobib ka just värvitud pindade pesuks ette nähtud pesuaine Kiilto. Seejärel tuleb eemaldada lahtised värviosad.
Vana värvi eemaldamisel on tegelikult kaks võimalust:
Eemaldada vana värv kogu pinnalt. Tavalise kuumaõhupuhuri või mõne vastava kemikaaliga saab vana värvi eemaldada kihtide kaupa, alustades pealmisest ehk viimasest. Infrapunakiirgusel töötav Speedheater hakkab aga värvi lahti võtma puidu pinnast alates ehk siis n-ö kõige alt ning sulatab niimoodi üles kõik värvikihid korraga. Misjärel saab kaabitsaga kogu pinna puhtaks kraapida.
Teine võimalus on eemaldada kaabitsaga ainult lahtised osad ning tekkinud vaod pahteldada sise- ja välistöödeks mõeldud kahekomponentse pahtliga (nt Zusex). Aluspind tuleks seejärel siledaks lihvida ja lihvimistolm eemaldada. NB! Lihvida tuleb alati piki puusüüd! Puidust õuemööbli värvimiseks sobib hästi veebaasil puitfassaadivärv Tinova VX, mis on elastse värvikilega ning hea katvusega. Võib juhtuda, et pääseb ühe värvikihiga tavapärase kahe kihi asemel.
Kui te kasutate vana värvi eemaldamiseks Speedheaterit ning tulemuseks on puhas puit, võib juhtuda, et teile hakkab selline laud või tool nii meeldima, et piirdutegi vaid puidukaitsevahendiga. Selleks tuleks eelnevalt aluspind immutada hallitusvastaseid aineid sisaldava ainega (nt Pinotex Base) ja seejärel puidukaitsevahendiga (nt Pinotex).

Punutud mööbel

Punutud õuemööbliga (pilliroost, bambusest, aga ka kodumaisest pajust mööbli vms) puhul kontrollige, kas see on üldse mõeldud õueilma taluma. Kui arvate, et tegu on ikkagi välimööbliga, proovige seda õrnalt puhastada pehme lapi ja mõne spetsiaalse puidupuhastusvahendi või seebiveega. Viimaseks kõlbab tavaline 72% majapidamisseep. Riivige seep jämeda riiviga (nt hariliku köögiriiviga) ja tehke tunde järgi paras seebilahus.
Edaspidi hoidke aga oma punutud mööblit siiski varju all, sest ühelgi juhul ei tee vihm ja päike korvmööblile head.

Plast kardab päikest

Plastmööbli pea ainus vaenlane on päike, täpsemalt selle UV-kiirgus. Kui plastmööblit pidevalt päikese käes hoida, muutub see aja jooksul hapraks ja pleegib ära. Vaadake kriitilise pilguga: äkki on teie mööbel just sellisesse seisu jõudnud ja puhastamise asemel on targem hoopis poodi minna ja uus osta. Muidu aga talub plastik hästi igasugust ilma.
Kui plastist aiamööbel on mustust sisse võtnud, ei maksa seda traatnuustiku või küürimispulbriga nühkima hakata, sest nii kahjustate pinna lõplikult. Kasutage pehmet lappi ja seebivett.
Üldjuhul on värvilist plasti hoopis lihtsam puhtana hoida kui valget, aga veel kord: kui hoiate sellist mööblit päikese käes, kaotab värviline plast oma algse värvi õige ruttu.
Lisaks mööblile igatsevad kevadpuhastust kindlasti ka kõik toolide-pinkide padjad ja katted. Enamik poest ostetud valmispatju kannatab pesumasinas pesemist (jälgi soovitatud temperatuuri!). Kui olete padjad ise teinud, tuletage meelde, mis seal sees ja vastavalt sellele ka toimige. Kui katted on talve kenasti sissepakituna kusagil hoiuruumis veetnud, on seis parem ja ehk piisab vaid kergest saputamisest.

Kivile ja betoonile võib sammal selga kasvada

Kivist ja betoonist õuemööbel on üldjuhul väga raske ja sestap kusagil ettenähtud kohas aastaringselt kindlalt paigas. Ainus mure, mis kevadel võib olla – niiskemas kohas võib sellisele mööblile vahel sammal selga kasvada. Samblast saab lahti traatharja ja sooja veega. Proovida võib ka survepesuriga puhastamist.

Metall ja rooste

Sepistatud rauast mööbel on toekas, aga kipub roostetama – kontrollige, kas kusagil pole esimesi pruune täpikesi. Väiksemgi roostekolle tuleb eemaldada, muidu ei taha teie vanametalli varsti enam ka metallikokkuost...
Kes roostega vaeva näha ei taha, võtku hoopis alumiiniummööbel – see ei roosteta. Ka on selline mööbel tunduvalt kergem ja seda on lihtne teisaldada.
Esmalt lihvige metallist mööblieset liivapaberiga, seejärel katke pind roostetõrjevahendiga, edasi tuleb peale kanda krunt ning lõpuks värv. Liivapaberiga karestamine tagab värvi või kruntvärvi parema nakkumise aluspinnaga, samas aitab värvitavalt pinnalt eemaldada ka lahtisi roostetükikesi vms. Kui metallipind on matt ega roosteta, siis pole karestamine tingimata karestada vajalik.
Hea ja tuntud sari metallpindade töötlemiseks on Hammerite. Vastavalt roostetamise astmele ja aluspinna materjalile on olemas eri krundid. Kes aga asja väga põhjalikult ette võtab, võib roostekahjustustega metallpindu enne värvimist töödelda roostemuunduriga Hammerite Kurust, mis rooste püsivaks aluspinnaks muudab. Sõltuvalt roostekahjustuse tõsidusest kestab reaktsiooniprotsess 3–4 tundi, misjärel tuleb pind hoolikalt veega pesta ja korralikult kuivada lasta.

Metalli värvimine “ümber nurga”

Et värvimistööd hõlbustada, võiks appi võtta näiteks Hammerite’i uudse värvipritsi (Metalmaster). Selle kavala riistapuuga saab metallist aiamööblit (aga ka metallist aiavarbu ja -poste, väravaid, vihmaveetorusid vms) üleni värvida ainult ühelt poolt pihustamisega ehk siis metall tõmbab värvi ka n-ö nurga taha. Trikk on üsna lihtne: pritsi küljest ühendatakse üks juhe metalleseme külge ja tekkiv elektrostaatiline jõud tõmbab pritsitava värvi ümber kogu eseme (sobib ainult galvaniseerimata metalli jaoks). Värvi- ja ajakulu on niimoodi värvides minimaalne.
Metalmasterit saab esialgu ainult rentida. Kindlasti tasub see ära, kui teil lisaks metallist aiamööblile ka juhtumisi mitusada meetrit metallaeda ülevõõpamist vajab.

Allikad: Sadolini Värvikeskus, Sisustusweb.ee, K-Raua ACE, ECO Oil, ehitusinsener Peeter Arikas



Tekst: Ille Grün-Ots
Fotod: Priit Grepp, tootjad, Sadolin

Sisestatud: 07.04.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki