Artiklid ja uudised

Mitut masti aiavalgustajad

Ukse ees on pikalt oodatud suvehooaeg, mil saame nautida õdusaid hetki väljas, hommikusööki terrassil ning mõnusaid õhtuid sõpradega aias. Tahaks, et see ilus aeg kestaks võimalikult pikalt. Seega tasub mõelda sellelegi, kuidas valgustada oma aeda siis, kui päevad jälle lühenema hakkavad.

Enne, kui oma aiavalgust planeerima asuda, tasub selgeks mõelda, millist valgust kuhu kohta täpselt vaja läheb. Vaadelgem oma hoovi ja selle ümbrust. Kas naabriteks on eramud või hoopis korrusmajad? Kui kaugel asuvad naabrite aiad? Ons kodukandi tänavavalgustus eeskujulikult välja ehitatud või jätab pigem soovida? Milliseid taimed aias kasvavad – on seal suuri puid ja kõrgeid põõsaid või piirdub aiailu suuremalt jaolt muru ja madalate ilupeenardega? Linnas võib sageli ilmneda, et aed pole sugugi nii pime, kui esmapilgul ehk tundus.

Mõelda tasub sellelegi, kui palju ja kellega plaanite oma aias aega veeta. Näiteks kas teil on kombeks pidada aiapidusid korra nädalas või näitab kogemus, et pigem sünnib see paar-kolm korda aastas. Sellest oleneb, kui palju tasub aiavalgustusse investeerida.
Mis on teie jaoks kõige tähtsam? Kas hea nähtavus, turvalisus? Või hoopis valgustite pilkuköitev välimus? Kas teie aiavalgus peaks olema hästi reguleeritav ja vajadusel muudetav? Või hindate ennekõike kvaliteeti ja vastupidavust?

Tekst: Meelis Maamägi
Fotod: Hektor Light, Ikea


Sisestatud: 20.05.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki