Artiklid ja uudised

Jääpurikad räästas, mida ette võtta?

Sellel aastal on talv alanud varakult, kopeerides seni pea täpselt eelmise aasta lumerohket talve. Lund tuleb aina juurde, kuid ilm püsib miinuskraadidel ning pole olnud sulapäevi.

Mis aga jälle kohe majade juures seoses sellega silma hakkab on kiiresti tekkinud jääpurikad. Soojalekked katusealustes sulatavad lund ja allapoole räästasse jõudes need jäätuvad.

Silma on hakanud, et eramajade puhul selliseid soojalekkeid hulga vähem, kuid seevastu vanemate kortermajade puhul on pilt halvem. Leidub isegi selliseid kortermaju, kus ühistu on teinud küll fassaadi soojustamise, kuid kuna majal on katus veel heas seisus siis pole seda uuendatud. Tulemuseks aga see, et katusealuse halva soojustuse tõttu on majal väga palju jääpurikaid, mis ohustavad mööduvaid inimesi ja parkivaid autosid. Vähemalt sama oluline on ka see, et tekkinud jää lõhub räästaid, vihmaveerenne ja –püstikuid ning katusekatet.

Kui mõni ühistu või eramaja seisab valiku ees, millest maja kordategemist alustada, siis soovitav oleks töid alustada katusest või siis võimaluse korral teha katuse ja fassaaditööd korraga ning kindlasti ka jälgima seda, et soojustus saaks korralikult tehtud.

Selliste, jääpurikate käes vaevlevate, majade puhul on lahendus sageli aga lihtne. Näiteks tuulutatava suurema pööninguga katuste puhul on katusealuse soojustamiseks hea juurdepääs ning töid võimalik ette võtta ka talvisel perioodil.

Kui tegemist aga soojustatud katuslaega siis on mõistlik soojalekete parandamine ette võtta suvisel perioodil, sest selliste töödega kaasneb vajadus katusekatte eemaldamiseks.
Samuti näitab selline talv hästi kätte ka muud soojalekke kohad. Lisaks katuseräästasse tekkivatele purikatele on jääpurikaid näha maja fassaadil, akende all aknaplekkidel. Sellistel juhtudel näitavad jääpurikad kätte kohad, kus on akende alt pääseb soe välja.

Kuigi täpse ülevaate saamiseks oma maja soojalekete kohta tasub tellida termokaamera pildid, kus temperatuurierinevused väga hästi nähtavad, siis suuremad lekkekohad on leitavad ka praegu oma maja pildistades ehk tavalisi fotosid tehes. Neilt piltidelt saab tänu tekkinud jääle hea ülevaate, kus asuvad soojalekked, mis vajavad korda tegemist.

Igal juhul tasub soojustamine ära. Näiteks kortermajade puhul mitu korda talve jooksul kohale kutsutav tõstuk koos töömeestega, kes jääpurikaid eemaldavad, tekitab ühistule kulusid, millest mõnel juhul saaks soojalekete kohad juba korda teha. Samuti annab korralikult soojustatud maja säästu ka küttearvete tasumisel.

Koostanud: Eno Pappel

Sisestatud: 10.12.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki