Artiklid ja uudised

Põrandalaudise restaureerimine

Praegusel ajal on vana põrandalaudise leidmine suur defitsiit. Viimasel ajal on hakatud väärtustama vana põrandalauda. Hinnatakse lauale iseloomulikku disainielementi. Mõningaid näpunäiteid, kuidas restaureerida vana põrandalaudist, mida katab paks värvikiht. Tavaliselt kasutatakse värvi eemaldamiseks kuumapuhurit ning värvi mahasurumiseks tugevat metallriista, laia pahtlilabidat või labidat.
Paksu värvikihi korral on parem kasutada leeklampi.
Leeklambiga töötamisel tuleb järgida tuleohutusnõudeid .
Võtke kindlasti enda ligidusse tulekustuti!

Seda tööd peab tegema vähemalt kaks inimest.
Meie kasutame selles näites leeklampi.

Leeklambiga suunata tuli otse laudisele, seejärel mõne tugeva metallriistaga või mõne suure pahtlilabidaga suruda vana värv laudise pealt maha. Olge ettevaatlik, et mitte suruda seda sügavale puukiudu. Alternatiiv on näiteks lai labidas

Kui olete saanud suurema osa värvist maha, siis kasutada suurt kaabitsat, et viimasedki lahtised värvitükid kätte saada.

Seejärel kasutage lintlihviat ja 40 karedusega paberit. Järgmisena kasutage 60-st või 80-se karedusega paberit. Hea lõppviimistluse saamiseks kasutage taldlihviat 40 paberiga ning siis 80-se karedusega lihvpaberit ning viimasena kas 120-st või 180-st paberit. Kindlasti katsuge ka käega, et ei oleks lahtiseid puidukiude või pinde, mida tulevikus võib jalga astuda.

Paigaldamine

Kuna vana laud kindlasti mängib ja on kõver, siis paigaldus on üpriski keerukas. Kui te ei soovi, et kruvipead jääks näha, siis on võimalik kruvid paigaldada laudise soonest.
Pahatihti vana laud ei taha teise vana lauaga ilusti soonde istuda. Selleks võib soont lihvida õhemaks või kasutada pitskruvi, mille abil saab suruda lauad tugevalt üksteise vastu.
Põrandalaudade vahede täitmiseks võib kasutada põrandakitti või soovi korral jätta vahed täitmata.

Lõpptulemus



Autor: Kristo Kivit
kristo@skone.ee

www.restaureerimine.com

Sisestatud: 15.12.2010