Artiklid ja uudised

Väikese kodu sisustusmüüdid

Napi põrandapinnaga korteri pererahvas põrkab alatasa kokku kujutlusvõimet piiravate nõuannetega, mis idee järgi peaksid kodust nagu suurema tegema. Paraku osutuvad osa neist „reeglitest“ lihtsalt linnalegendideks.

Müüt nr 1: Kui ruumi on vähe, ära kasuta suuri mööbliesemeid.

Soovitus põhineb tuntud tõel, et hiiglaslik sisustuselement – nagu voodi – võtab enda alla kogu ruumi. See võib olla nõnda, kuid ei tähenda veel, et väikese korteri asukad peaksid magama üheinimesevoodis. Ära loobu oma mõnusalt mahukast sängist, vaid pigem ruumi röövivatest öökapikestest või kummutitest. Sel moel saab toekast voodist magamistoa võrratu pilgupüüdja.


Müüt nr 2: Soosi vaid heledaid värve.

Järjekodne paljukuuldud nõuanne pisikese korteri omanikule! Olgugi, et heledad seinad jätavad toast avarama mulje, ei maksa oma fantaasialendu kärpida ainuüksi neutraalseid värve kasutades. Väikest ruumi saab elavdada maalides või tapeetides kõige rikkalikumal moel ühe seina. Sel puhul tasuks jätta ülejäänud seinad tagasihoidlikuks. Pea meeles, et ruumi elavdavad – samal ajal seda pisemaks muutmata – teisedki värvilaigud nagu eredad dekoratiivpadjad.

Müüt nr 3: Vabane kõigest üleliigsest.

On öeldud, et väike korter tundub pahatihti täistuubituna, niisiis tuleb lahti saada kõigest, mida just hädavajalikuks ei peeta. Tarbetu asjadekultuse vältimine on küll tark tegu, kuid sellega ei maksa liialdada. Napp pind ei näi täiskiilutud, kui asjad mõistlikult paigutada. Tavaliselt leidub korteris piisavalt kasutamata ruumi, mida saab edukalt täita näiteks seinale kinnitatavate riiulite või kappidega. Sama kehtib vannitoas ja kempsus.


Müüt nr 4: Väldi suuri pilte.

Räägitakse nagu muudaksid suured maalid ja trükised ahta ruumi rahutuks, mistõttu pelgab nii mõnigi meist sisustada kodu suuremõõtmeliste piltide või erinevate tekstuuridega. Päris nii see ei ole. Rahulikku ilmet soodustab ühtlane värvigamma, mille puhul ei maksa karta ka erimõõtmelisi kujundeid.

Müüt nr 5: Väikest tuba elavda vaid ühe silmapaistva detailiga.

Soovitusel on iva sees, kuid ruumi võib sättida mitugi tähelepanu tõmbavat nüanssi, kuniks need omavahel kokku klapivad.

Allikad: www.styleathome.com; www.naistemaailm.ee

Sisestatud: 23.02.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid