Artiklid ja uudised

Varikatus võib olla ka klaasist

Vihma muudkui kallab krae vahele. Eks me vist kõik ole vähemalt korra elus niimoodi saba sorgus enda või kellegi teise välisukse taga konutanud. Veidigi Võtit ei leia taskust üles, uksekell ei tööta, prõmmimise peale keegi ei ava – ja lohutust pakuks sellises olukorras varikatus.

OÜ Vennad Ehitus juhataja Andrus Mutli ütleb aga, et varikatuse ülesandeks on peale inimesele varjupakkumise just välisukse enda kaitsmine: “Varikatus peab harmoneeruma hoone tervikuga ja täitma eelkõige oma põhifunktsiooni, milleks on kaitsta välisust ja ukse ees seisjat sademete eest. Puitvälisuksed on tavaliselt niigi suure kasutuskoormusega ja kui varikatus neid sademete eest ei kaitseks, lüheneks uste kasutusiga tõenäoliselt mitu korda.”


Milline materjal valida?
Mutli sõnul määrab varikatuse kuju ja materjali üldjuhul hoone arhitekt, ise jalgratast leiutama pole mõtet hakata. “Kui vana varikatus on lagunenud, siis eelkõige soovitan uue taastada vana eeskujul. Võib piiluda ka sarnaste naabermajade poole, siis tekib asjatundmatul parem ettekujutus oma uuest varikatusest,” soovitab Mutli.

Varikatuse materjali valides tuleks lähtuda hoone stiilist. “Kui tegemist on vanema majaga, siis palju kasutatakse kattematerjaliks plekki. Vaadelda tuleks ka varikatuse kandvat osa, mille variantideks on metall (ka sepis ) ja puit, plasti üldjuhul ei kasutata.
Klaaskattega varikatused sobivad eelkõige kaasaegsematele majadele. Klaasi eelis on õhulisus.

Pleksiklaas läheb välistingimustes uduseks ja hapraks. Parem valik on lamineeritud või karastatud klaas, kasutatakse ka makroloni. Vineer ja puit peaks olema kindlasti millegagi kaetud ehk teisisõnu sobivad need pigem varikatuse alusmaterjaliks,” soovitab Mutli.


Klaasvarikatus ei varja valgust
Klaaskatuseid tootva ja paigaldava firma Radius Fixings OÜ tegevjuht Priit Kello
sõnab, et klaasist varikatus sobib maja külge igasse kohta, kus soovitakse kindlamat kaitset sademete eest. “Loomulikult sobib selline varikatus välisukse kohale, aga ka terrassi ja rõdu kohal on klaasist varikatus täiesti omas elemendis, kuna üldjuhul on terrassi/rõdu juures majal suur klaaspind (loe: aken) ning klaasist varikatus ei varja seal loomulikku päevavalgust. Samas on väga mõnus suvel vihmaga selle all istuda ja värsket õhku nautida. Talvel hoiab varikatus liigse lume ukse ja akende äärest eemal. Lisaks funktsionaalsusele näeb klaasist varikatus ka hea välja.”

Puidust/plekist varikatusega võrreldes on klaasil mitmeid eeliseid:
- laseb läbi loomuliku valguse
- klaas ja kinnitused on ilmastikule täielikult vastupidavad
- õhulisus
- klaasi on võimalik saada väga erinevat värvi ja mitmesuguse viimistlusega.

Siiski, klaaskatuse modernne disain ei sobi just igale majale. Ning klaasist varikatuse teeb pisut tülikaks see, et klaasi peab aeg-ajalt pealt puhastama, muidu paistab mustus läbi. Kello soovitab klaasi ja ka kinnitusi kindlasti aeg-ajalt pesta. Kui tihti, sõltub juba kohaliku keskkonna puhtusest. Pestakse vee ja mitte-leeliseliste puhastusvahenditega. “Aeg-ajalt võib katuse lihtsalt voolikust veega üle lasta, see uhub lahtise risu (lehed, oksaraod jms) maha, kuid ilmselt on aastas paar korda vaja ka puhastusvahendiga pesta, et katus endiselt väga hea välja näeks,” ütleb Kello.

Kui turvaline on klaas pea kohal?
Nii mõnigi pelgab, kas klaas pea kohal on ikka turvaline? Et mis siis saab, kui puruks läheb? Kello rahustab: “Klaasi paksus on väiksemate katuste korral üle 16 mm ja suuremate puhul üle 20 mm. Termiliselt tugevdatud klaasid on väga suure löögitaluvusega ja seega suhteliselt purunemiskindlad. Kinnitused on roostevabast terasest ning kuna neil puuduvad keevisliited, on konstruktsioon tugev. Kinnituste tugevusvaru on maksimaalse lubatud lumekoormusega võrreldes neljakordne. Kuna klaasina kasutatakse lamineeritud turvaklaasi ehk kaks termiliselt tugevdatud klaasi on omavahel kilega kokku liimitud (umbes nagu auto esiklaas), siis purunemise korral killud alla ei kuku, vaid katkine klaas jääb üles rippuma.

Klaasvarikatust saab kinnitada igast materjalist seinale. “Arvesse tuleb aga võtta, et näiteks betoonseina ja mullbetoonseina tugevus erineb mitu korda – tehniline info on meil kui tootjal olemas ja paigaldusel nõuame selle ranget järgimist. Paigaldusel ei ole takistuseks ka meil väga laialt levinud soojustatud fassaad, kuna fassaadi ja seina vahele paigaldatakse sel juhul metallist tugiraamid, mis hoiavad varikatuse konstruktsiooni kindlalt seinal kinni,” selgitab Kello.

Varikatuse materjali valides tuleks lähtuda hoone stiilist.

Tekst: Ille Grün-Ots


Sisestatud: 31.03.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki