Artiklid ja uudised

Kuidas luua kodus head energiat?

Feng shui koolitaja Siret Seeder jutustas hea koduenergia loomise koolitusel, et feng shui on põhimõtteliselt mäng energiatega. Oluline on tunnetada energiat nii iseenda sees kui ka ümber ning sellest lähtuvalt luua endale sobiv keskkond. Tähtis on mõista, et kõik algab kodust ja kui kodu on haige, siis mõjutab see ka inimest.


Kui paljud inimesed lahterdavad feng shui müstikavaldkonda, siis sellesse lähemalt süüvides võib leida mitmeid loogilisi põhimõtteid, mida on kasutusele võtnud ka disainerid.

Lihtsaima näitena võib pöörduda aga ajas tagasi, sest juba vanasti talumaju ja mõisaid ehitades lähtuti kas või ilmakaartest erinevate ruumide asukoha valikul. Mõistmaks, et päikesetõusuga koos on hea ärgata või rahulikus keskkonnas uinuda, ei pea olema feng shui spetsialist.

Kodu kujundamisel on mitmeid üldisemaid põhimõtteid, mida võiks silmas pidada, neile lisaks tuleb aga arvestada isikute endiga. Feng shui lähtub viiest elemendist, mis meid mõjutavad: vesi, puu, tuli, maa ja metall.

Igale elemendile on omased erinevad värvid ja vormid, isegi tegevused. Nendega mängides on võimalik soovitud tasakaalu luua või elementidele omast veelgi võimendada. Inimese element tuleneb nii tema sünniaastast kui ka tähemärgist, seejuures sünniaastast lähtuv element on üldjuhul tugevama mõjuga.

Kui tihtipeale arvatakse, et piisab korra kodu paika kujundamisest, siis tegelikult tuleb kodu energiatega kogu aeg tegeleda. Siret Seederi sõnul ei piisa ühekordsest projektist, feng shui tuleb ka tööle panna ning aja möödudes jälle ergutada. Oluline on tunnetada nii enda energiaid kui soove, mis võivad erinevatel aegadel erineda.

Kodu uks

Üheks oluliseks elemendiks on kodu uks ja selle asukoht. Nimelt jaotab uks kodu energia kaheks: yin- ehk rahulikumaks, nii-öeda naisenergiaks ja yang- ehk aktiivseks meesenergiaks.

Kui uks asub kodu ruumide suhtes keskel, siis on energiad ühtlaselt jaotatud, kui paremal pool, siis on ülekaalus yin-energia, kui aga vasakul, siis on kodus aktiivset, yang-energiat rohkem. Piltlikult öeldes on ühel juhul tegemist vanatüdruku ja teisel juhul vanapoisi korteriga.

Tasakaalu saab luua erinevate nippidega, ehkki paarilist otsivate üksikute inimeste puhul on tulnud ette ka soovitust elukoht vahetada. Siret Seeder teadis rääkida lugu üksikust naisterahvast, kes elas korteris, kus oli ülekaalus yin-energia.

Kolides uude elukohta, kus oli täpselt vastupidine olukord, ei leidnud naine aga mitte paarilist, vaid hakkas aktiivselt ellu viima erinevaid otsuseid nii karjääri kui õpingute alal. Energiatega mängimine võib mõjuda erinevalt.

Mõned üldisemad nõuanded energia mõjutamiseks:

* siledad pinnad nagu aknapind annab yang-energiat juurde, seda on võimalik vähemaks võtta kardinatega ja nende mustritega mängides;
* värvitud sile sein on yang, aga struktuurselt viimistletud yin, kuna takistab liikumist;
* pildid ja kohtvalgustid annavad juurde yin-energiat;
* ruudukujuline laud on yin, ümmargune aga yang;
* pikitriip annab juurde yang-energiat;
* trepp annab vasakule pöördudes juurde yin- ja paremale pöördudes yang-energiat.

Eraldi märkis Seeder ära ka selle, et kodu sissepääs peab olema hästi üles leitav, see peab olema tähistatud. Maja ja ukse märgistus ei ole tähtis üksnes kirjakandjale ja külalistele, vaid ka selleks, et energia kodu üles leiaks. Kui uks on peidus siseõues, siis peaks selle juurde suunama teerada. Energial ei ole aega sind üles otsida, ütles Siret Seeder.

Erinevates tubades erinev energia

Koduenergia on tähtis ka üksikute tubade kaupa. Nii võib köögis ja elutoas olla rohkem yang-energiat, samas kui magamistoas, mis mõeldud puhkamiseks, peaks olema yin-energia. Lastetoas, kus mängitakse, võib olla yang-energia, magamise mõttes jälle rahulikum foon.

Üheks olulisemaks ruumiks kodus on magamistuba, kuna vähemalt teoreetiliselt peaks seal kolmandiku ajast veetma - puhata on ju vaja.

Paarisuhte seisukohast tuleb magamistuba kujundades lähtuda nii mehe kui naise elementidest, et mõlemal oleks selles toas hea olla. Lisaks võiks magamistoas olla esemed paarikaupa, näiteks öökapid ja lambid.

Rahuliku une saavutamiseks ei tohiks aken olla liialt suur, et tähelepanu ei läheks puhkamise asemel hoopis naabriõue jälgimiseks, uks seevastu peaks olema vaateväljas, et oleks turvaline tunne uinuda. Juhul kui uks ei jää otseselt vaatevälja, saab seda sinna tuua peegli abil. Peegli kasutamisel tuleks siiski arvestada, et see ei häiriks magamise ajal inimest peegeldades.

Voodi kohal olev sein peaks olema tühi, otseselt peade kohal ei tohiks olla ei pilte ega lampe. Siret Seeder märkis koolitusel sedagi, et uhked pildid otse voodi kohal on pahatihti hoopis teistele näitamiseks.

Rahuliku une tagab seegi, kui voodialune on maksimaalselt tühi. Voodialust ei tohi kasutada panipaigana, sinna võib sattuda üksikuid esemeid, aga samas kindlasti mitte kingi. Kui jalanõud on voodi all, siis see pidavat unele mõjuma Seederi sõnul sarnaselt muinasjutuga, kus öö jooksul kulutati ära 17 paari kingi ja pärast oli peategelane väga väsinud.

Mida tühjem on magamistuba, seda parem - raamatutest olgu selles toas vaid need, mis parasjagu lugemisel. Lisaks on tähtis ruumide suurus - liiga avar ruum tähendab aktiivset energiat ja see ei sobi magamistuppa. Sellepärast olid vanasti uhketes lossides kasutusel ka baldahhiinvoodid, et energiat pärssida.

Esmamulje ja muutmine

Kodu valides või ise ehitades saab kohe alguses erinevate põhimõtetega arvestada, aga kui see pole siiski võimalik või on tegemist juba olemasoleva koduga, siis on erinevaid võtteid, mille abil saab energia liikumist parandada. «Iga asja saab muuta, parandada või peita. Kui ei saa, siis rahustan selle maha. Peidan vead ja toon välja hea,» kõlas lihtne soovitus Siret Seederilt.

Koduenergiaid saab muuta mitmete vahenditega: värvide, materjalide, mustrite, piltide, paigutusega. Hästi palju tasub kuulata iseennast, feng shui võib olla sellele toeks, teadvustades kindlaid eesmärke selgemalt. Pärast iga muudatust tasub sellega veidi harjuda, enne kui tagasi paigutada. Ruumiga tutvumisel või selles muudatuste tegemisel tõi Siret Seeder välja kolm erinevat perioodi, millega arvestada:

* 9 sekundit. Esmamulje.
* 3 - 6 kuud. Harjumine. Kui tegemist on häiriva asjaga, siis ka sellega harjume, aga see jääb edasi häirima. Kui kohe ei ole võimalik häirivaid asju muuta, võiks need kirja panna, sest hiljem ununevad, kuid edasi mõjutavad ometi. Inimene peab tundma, et tal on hea olla, olgu siis tööl või kodus.
* 1,5 - 3 aastat. Kui midagi on ruumis valesti, siis sellest tingitud probleemid hakkavad 3 aasta möödudes välja lööma, näiteks suhteprobleemidena.

Lihtsaima nipina, kuidas teada saada, milline energia kodus on ja mida tuleks muuta, soovitas Siret Seeder külalisi kutsuda. Kui kodus valitseb hea energia, siis tahetakse külas olla. Samuti saab võõrastelt küsida sedagi, mida nad esimese asjana toas näevad. Kui esimene asi on ikka prügikast, siis see ei ole kindlasti kutsuv.

Kodu taust

Kodu soetades või ka üürides oleks hea veidi teada ka selle varasemate elanike tausta või põhjust, miks nad lahkuvad, sest nende energia võib üle kanduda. Nii pole kuigi harvad juhud, kui varem samas korteris lahutanud paari asemele kolinud paar niisamuti lahku läheb. Samas laste sünd varem selles elukohas lisab head energiat.

Energiate mõttes on lihtsam alustada puhtalt lehelt ja ise ehitada endale elukoht, aga mõnikord võib ka täiesti uus kodu Seederi sõnul vastu töötada ja vajada harjumist, enne kui elanikud omaks võtab. Selleks, et kodul ja inimestel omavahel nii-öelda harjumine ladusamalt läheks, tasub alati midagi oma kätega kodu luues teha, pannes nõnda oma energiat kodu sisse.

Feng shui koolituste ja eestikeelsete õpikute kohta leiab lähemalt infot Seeder Konsultatsioonide kodulehelt www.seeder.ee.

Allikas: naine.postimees.ee

Sisestatud: 27.04.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki