Artiklid ja uudised

Kuuris kord majja

Kui tuppa on aastate jooksul ülearust kraami kogunenud ja panipaikadest on puudus, tuleb võtta ette garaaž või kuur ning see esimesel võimalusel korda teha.

Kui plaanis on suurem kraamimine, tuleb varuda tööks piisavalt aega. Paha poleks uurida isegi ilmateadet, sest kuival päeval saab asjad kuurist-garaažist vahepeal õue tassida. Pärast põhjalikku sorteerimist ootab ruum korralikku puhtaksküürimist, vajadusel isegi värvimist. Kusjuures panipaik ei pea olema sugugi silmatorkavalt igav. Seega mõelge ka sisekujundusele, kasutage rõõmsaid toone ja nutikaid lahendusi. Loomulikult ei maksa praktilisust unustada.

Üks olulisemaid samme on riiulite-kastide-panipaikade paigutuse läbimõtlemine. Laias laastus on valida kahesuguste riiulisüsteemide vahel – statsionaarsed ja teisaldatavad. Teisaldatavad moodulriiulid sobivad kohtadesse, kus riiulite alla jäävat ruumi läheb aeg-ajalt tarvis ka muuks otstarbeks. Eriti kasulik on selline süsteem garaažis.

Kandevõimelt on kõige tugevamad eraldiseisvad riiulid, veidi nõrgemad on seinale kinnitatavad riiulid. Kuigi metallriiulite ost ja komplekteerimine läheb kallimaks, on selline lahendus vastupidavam – sisuliselt eluaegne. Samas on puitriiuleid lihtsam välja vahetada.

Üldjuhul on kõige lihtsam panna üles ja kinnitada kohale riiulisüsteemid. Hästi sobivad seina külge kinnitatavad Sovella riiulid, mida saab kõrguse järgi reguleerida. Riiulite mõõdud algavad 60 cm (laius) ja 2 m (kõrgus) ning kannatavad nad vähemalt 200 kg.

Metall või puit

Reeglina ongi praktiline ja vastupidav eelkõige metallriiul. Kui see kinnitada kergele horisontaalrööpale, saab selle asukohta lihtsalt ja mugavalt muuta. Vastupidavate metallriiulite miinuseks on kõrgem hind ja standardsed mõõdud.
Kui tegu on erikujulise ruumi või lahendusega, tasub osta seinasiinid ja puitplaadid. Liimpuidust või vineerist plaadid on metallriiulitest ka odavamad. Piisava kandevõimega on juba 18 mm paksusega plaadid.
Tähelepanu tuleb pöörata ka viimistlusele. Nii peab metall olema rooste vältimiseks korralikult värvitud. Puitplaadid tuleb hallituse tõrjeks töödelda lakiga niiskus- ja mustuskindlaks.

Paigaldamine

Nii seina- kui ka teisaldatavate riiulite paigaldamine on iseenesest lihtne. Eriti neile, kes oskavad ja kellele meeldib puurida. Veelgi lihtsam on nn moodulriiulite paigaldamine, mis sisuliselt käivad kokku nagu legoklotsid.
Kui riiulid-kastid on viimaks valitud ja üles seatud, tasub nad kindlasti ka sildistada, et sealt vajalikud asjad ruttu üles leiaks. Väiksemate tööriistade jaoks, et need alati käepärast oleks, tasub seinale ja riiulite külge konksud paigaldada.
Kui ruumi on piisavalt, siis saab nutikal planeerimisel sama katuse alla mahutada ka hobinurga, kus ratast putitada, maalida või muud meelepärast teha.
Suvi on hea aeg garaaži, kuuri või panipaiga kraamimiseks ning seal korra loomiseks. Jõudu tööle!


Tekst: Karmo Korn/K-rauta
Fotod: Priit Grepp













Sisestatud: 06.07.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki