Artiklid ja uudised

Kuidas sisustada koolilapse tuba

Lapse kooliminek on rõõmus sündmus tervele perele. Et seda rõõmu jätkuks kauemaks, selleks saame tuba kujundades palju kaasa aidata.


Oma toa kujundamistöösse tuleks kindlasti kaasa haarata ka tulevane koolilaps ise. Planeerimine aitab tal varakult oma uude rolli sisse elada. Tark oleks koos lapsega läbi arutada, kus miski võiks paikneda, et õppimine läheks ladusalt ja kõik vajalik oleks käe-jala juures. Kus võiksid olla trenniasjad, kus võiks hoida hobidega seonduvat jne. Et tuba oleks lihtne korras hoida, peaks igal asjal olema oma kindel koht. Samuti võiks vältida ruumi asjadega ülekuhjamist. Tähelepanu hajutavad ja silmi rikkuvad arvuti ja televiisor võiksid paikneda pigem kabinetis või elutoas.

Sobiv mööbel

Valida tuleks õige, lapse vajadustele vastav mööbel. Et toas oleks piisavalt panipaiku (laua alla lükatav sahtliplokk, kapid-riiulid, lisaks mitmes suuruses papist siltidega karbikesi), riiuliorganiseerijaid jne. Ning tähelepanu! – ka lapse kasvuga sobivad või reguleeritava kõrgusega tool ja laud. Mööndusena võib reguleeritav olla ka ainult tool, kuid siis peaks kindlasti lisama ka muudetava kõrgusega jalatoe.
Koolilapse toas võiks olla nähtaval kohal ka seinakell. Omal kohal on siin ka seinale kinnitatav kork- või kriiditahvel, kuhu saab hõlpsalt riputada-kirjutada meelespidamist nõudvat informatsiooni.
Töölaud võiks asetseda traditsiooniliselt akna all või otsaga akna suunas. Narialune koolilaud võiks kõne alla tulla vaid hädavariandina, kui ruumi napib. Õppetöö sujub hõlpsamalt, kui igapäevaselt vajaminevate asjadega kapid-riiulid-sahtlid on kohe töölaua juures.
Kui otsustatakse, et vanemates klassides lisandub lapse tuppa ka arvuti, peaks varakult tähelepanu pöörama laua suurusele, et töölaual jääks siis piisavalt ruumi ka õpikutele ja vihikutele.
Võib-olla on tark hiljem muretseda hoopis eraldi arvutilaud? Sel juhul peaks kirjutuslaud jääma kindlasti loomuliku valguse saamiseks eelistatud asukohta ehk akna alla. Samas peab jälgima, et arvutilaud oleks paigutatud nii, et ei päevavalgus (ega ka laualambi valgus) kuvariekraanilt peegelduma ei hakkaks. Meeles tasuks pidada sedagi, et arvuti ekraan peaks asetsema silmadest vähemalt 50 cm kaugusel, soovitavalt kaugemalgi.

Tähtis tool

Kirjutuslaua töötool peaks olema eelkõige mugav, ergonoomiline, lapse kasvule sobiva kõrgusega. Lapse jalad peaksid ulatuma korralikult maha ega tohiks olla liiga kõverdatud. Koolilapse tool on kindlasti seljatoega. Seljatugi peaks toetama hästi selga ja jälgima selle anatoomilisi kõverusi, toetades selga ristluudest abaluudeni. Hea, kui on võimalik reguleerida nii istme kõrgust kui ka seljatoe kõrgust ja selle kaugust istepinnast. Samuti seljatoe nurka. Laua ääres istudes peaks laual olev vihik või raamat jääma istuja silmadest u 30 cm kaugusele.
Silmas tuleks pidada ka laua ja tooli omavahelise kõrguse suhet. Seda on võimalik kindlaks teha järgmiselt: laua kõrgus on õige siis, kui sirge seljaga, jalad maas istudes ulatub istuja küünarliigesest täisnurkselt painutatud käsivars täpselt lauale.

Janneli Kurvits
sisearhitekt
Fotod: tootjad


Edasi loe artiklit augustikuu Kodukirjast...

Sisestatud: 01.08.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki